27. март – Ораховац: Тешка борба за опстанак ученика и професора

Радници КЕК-а искључили су на два дана струју српској школи у горњем делу Ораховца због како су навели вишемесечних дуговања. Директор Гимназије, чији ученици похађају наставу у згради ове основне школе, Сава Гарић за КИМ радио каже да није у питању само дуг већ све чешћи притисци око достављања лиценце за рад косовској општини Ораховац.

Гарић каже да дуг за струју постоји али да се све чешће јављају проблеми јер струју овој српској школи плаћа косовска општина Ораховац.

Струја је школи у Ораховцу, где наставу похађају ученици Гимназије и Основне школе „Доситеј Обрадовић“, искључена у суботу а укључена је јуче поподне. Директор Гарић каже да су рачуни за струју школи почели да пристижу од новембра месеца прошле године и да у просеку на месечном нивоу износе око 700 евра.

“Те рачуне је до сада плаћала косовска општина Ораховац. Све чешће су почели да нас условљавају да потпишемо некакве уговоре и да приложимо неку лиценцу за рад код њих, што ми одбијамо. У томе је вероватно кључ проблема“, рекао је Гарић.

Начелник школске управе министарства просвете Србије на Косову и Метохији Предраг Стојчетовић у изјави за радио КИМ каже да проблема са струјом нема само у Ораховцу већ у многим школама на Косову али да он није информисан о детаљима везаним за тражење лиценце школи у Ораховцу.

„Министарство за Косово и Метохију преко локалних самоуправа измирује рачуне за струју али ти рачуни се често нагомилају па долази до проблема око плаћања. Нико ме није обавестио око притисака на просветне раднике у Ораховцу али ни притисци на наше школе нису никаква новост. То свакако није прихватљиво“, рекао је Стојчетовић.

Гимназију у Ораховцу похађа укупно 10 ученика а у Основној школи настава се изводи за 45 ђака.

По речима директора школа ради у веома лошим условима, често изостају материјална примања а просветни радници се самоиницијативно организују за прикупљање горива за превоз ученика.

Извор: http://www.radiokim.net

2 коментара

  1. Василим

    Ово је живот, ово је права БОРБА за опстанак!
    У Ораховцу, Великој Хочи и другим енклавама(ко у логорима) живе прави ХЕРОЈИ!

    Србијо, стиди се!
    Партијаши, великаши , ту сте кад треба да крадете,да делите функције фотеље,…. а кад треба да се делује, бори за сваког грађанина Србије, за сваку стопу Србије, онда философирање!

  2. Najpre iz moralnog principa zelim upoznati postene ljude srbe i ostale da nije rec o prekudu struje vec je nestasica stuje. I mi albanci koji zivimo pored njih u istom gradu trpimo nestasicu te robe. cak i po pola dana. to ne desava samo delimicno kako izjavljuje propaganda.
    pa i raniji godina 1993/94 i 1995 bilo je dosta asti problema na kosovu pa cak i u samom Pristinu, i to do 12 sati bez struje sto znaci kad nema – nema.
    to cinim radi istine!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *