27. mart – Orahovac: Teška borba za opstanak učenika i profesora

Radnici KEK-a isključili su na dva dana struju srpskoj školi u gornjem delu Orahovca zbog kako su naveli višemesečnih dugovanja. Direktor Gimnazije, čiji učenici pohađaju nastavu u zgradi ove osnovne škole, Sava Garić za KIM radio kaže da nije u pitanju samo dug već sve češći pritisci oko dostavljanja licence za rad kosovskoj opštini Orahovac.

Garić kaže da dug za struju postoji ali da se sve češće javljaju problemi jer struju ovoj srpskoj školi plaća kosovska opština Orahovac.

Struja je školi u Orahovcu, gde nastavu pohađaju učenici Gimnazije i Osnovne škole „Dositej Obradović“, isključena u subotu a uključena je juče popodne. Direktor Garić kaže da su računi za struju školi počeli da pristižu od novembra meseca prošle godine i da u proseku na mesečnom nivou iznose oko 700 evra.

“Te račune je do sada plaćala kosovska opština Orahovac. Sve češće su počeli da nas uslovljavaju da potpišemo nekakve ugovore i da priložimo neku licencu za rad kod njih, što mi odbijamo. U tome je verovatno ključ problema“, rekao je Garić.

Načelnik školske uprave ministarstva prosvete Srbije na Kosovu i Metohiji Predrag Stojčetović u izjavi za radio KIM kaže da problema sa strujom nema samo u Orahovcu već u mnogim školama na Kosovu ali da on nije informisan o detaljima vezanim za traženje licence školi u Orahovcu.

„Ministarstvo za Kosovo i Metohiju preko lokalnih samouprava izmiruje račune za struju ali ti računi se često nagomilaju pa dolazi do problema oko plaćanja. Niko me nije obavestio oko pritisaka na prosvetne radnike u Orahovcu ali ni pritisci na naše škole nisu nikakva novost. To svakako nije prihvatljivo“, rekao je Stojčetović.

Gimnaziju u Orahovcu pohađa ukupno 10 učenika a u Osnovnoj školi nastava se izvodi za 45 đaka.

Po rečima direktora škola radi u veoma lošim uslovima, često izostaju materijalna primanja a prosvetni radnici se samoinicijativno organizuju za prikupljanje goriva za prevoz učenika.

Izvor: http://www.radiokim.net

2 komentara

  1. Ovo je život, ovo je prava BORBA za opstanak!
    U Orahovcu, Velikoj Hoči i drugim enklavama(ko u logorima) žive pravi HEROJI!

    Srbijo, stidi se!
    Partijaši, velikaši , tu ste kad treba da kradete,da delite funkcije fotelje,…. a kad treba da se deluje, bori za svakog građanina Srbije, za svaku stopu Srbije, onda filosofiranje!

  2. Najpre iz moralnog principa zelim upoznati postene ljude srbe i ostale da nije rec o prekudu struje vec je nestasica stuje. I mi albanci koji zivimo pored njih u istom gradu trpimo nestasicu te robe. cak i po pola dana. to ne desava samo delimicno kako izjavljuje propaganda.
    pa i raniji godina 1993/94 i 1995 bilo je dosta asti problema na kosovu pa cak i u samom Pristinu, i to do 12 sati bez struje sto znaci kad nema – nema.
    to cinim radi istine!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *