23. март – УНМИК не види услове за изборе, на потезу Београд

БЕОГРАД – Мисија УН на Косову проценила је да околности на терену не дозвољавају спровођење локалних избора Србије на Косову и Метохији, а власти у Београду најављују да ће са УНМИК-ом и осталим међународним факторима у покрајни наставити контакте око одржавања избора.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић је истакао да власти Србије, када је реч о организовању избора у јужној српској покрајини, морају рационално и хладне главе размотрити све опције, односно њихове предности и последице.

Богдановић је, поводом писма које му је упутио шефа УНМИК-а Фарид Зариф, рекао да је за стање на терену на које је УНМИК указао одговорно и међународно присуство, јер је чињеница да нико од званичника међународних мисија није реаговао на претње силом од стране Приштине уколико се у покрајини спроведу избори.

“Изостанак такве реакције охрабрује екстремисте, па се огласила АНА коју су и УНМИК и САД прогласиле терористичком организацијом”, указао је Богдановић.

Зариф је у одговору на писмо министра Богдановића подсетио да ни на претходним изборима, крајем 2009. године, околности на терену на Косову нису дозволиле УНМИК-у “да прати календар локалних избора према одговарајућим прописима”, нити да игра било какву улогу у томе, и констатовао да “те околности и даље преовладавају”.

“Нешто позитивнији аспекат препознат у одговору УНМИК-а је његова спремност да не одустане од својих овлашћења у домену одржавања локалних избора на Косову и Метохији”, рекао је Богдановић Тањугу.

Министар Богдановић је објаснио да евентуално неодржавање избора на Косову и Метохији у мају неће довести до гашења српских институција.

“Подсећам да локални избори на Косову нису одржани 1999, 2001. и 2004 године. Први су спроведени тек 2008. године, али све време српске институције су функционисале без обзира да ли су избори били одржани или не”, нагласио је Богдановић.

Државни секретар за Косово и Метохију Оливер Ивановић објаснио је нешто раније да ће српске институције на Косову постојати чак и ако се тамо не одрже локални избори, јер ће у тим институцијама, уместо изабраних, бити постављени функционери, односно привремени органи које ће именовати нова влада у складу са Законом о локалној самоуправи, “као привремено решење до стицања услова да се органи изаберу”.

Према његовим речима, покушај да се локални избори одрже без пристанка УНМИК-а и уз противљење међународне заједнице угрозио би континуитет одржавања српских парламентарних избора на подручју Косова.

Он је додао да је сигуран да ће парламентарни и председнички избори бити организовани без ометања, да неће бити заплене бирачког материјала или упада полиције на бирачка места.

Чланови скупштинског Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију, без обзира на виђење УНМИК-а, сматрају да држава треба да организује локалне изборе на Косову, а од премијера су затражили да им одговори кад влада намерава да донесе неопходне мере за спровођење тих избора.

На седници одбора је данас оцењено да држава треба да спроведе локалне изборе на Косову, јер је то, како су нагласили, основно бирачко право, али и национални интерес за останак и опстанак Срба у Покрајини.

Седници су, на позив председника Одбора Љубомира Краговића, присуствовали и представници општина на Косову, који су навели да су спремни за изборе и, позивајући се на Закон о локалним изборима, навели да локалне самоуправе имају право да формирају локалне изборне комисије и да ће то учинити ако буде потребе.

Парламентарни, покрајински и локални избори у Србији заказани су за 6. мај, а председница парламента Славица Ђукић Дејановић, поштујући Устав, расписала је изборе и на Косову и Метохији, у оним општинама у којима је локалним управама истекао мандат.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *