23. mart – UNMIK ne vidi uslove za izbore, na potezu Beograd

BEOGRAD – Misija UN na Kosovu procenila je da okolnosti na terenu ne dozvoljavaju sprovođenje lokalnih izbora Srbije na Kosovu i Metohiji, a vlasti u Beogradu najavljuju da će sa UNMIK-om i ostalim međunarodnim faktorima u pokrajni nastaviti kontakte oko održavanja izbora.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je istakao da vlasti Srbije, kada je reč o organizovanju izbora u južnoj srpskoj pokrajini, moraju racionalno i hladne glave razmotriti sve opcije, odnosno njihove prednosti i posledice.

Bogdanović je, povodom pisma koje mu je uputio šefa UNMIK-a Farid Zarif, rekao da je za stanje na terenu na koje je UNMIK ukazao odgovorno i međunarodno prisustvo, jer je činjenica da niko od zvaničnika međunarodnih misija nije reagovao na pretnje silom od strane Prištine ukoliko se u pokrajini sprovedu izbori.

“Izostanak takve reakcije ohrabruje ekstremiste, pa se oglasila ANA koju su i UNMIK i SAD proglasile terorističkom organizacijom”, ukazao je Bogdanović.

Zarif je u odgovoru na pismo ministra Bogdanovića podsetio da ni na prethodnim izborima, krajem 2009. godine, okolnosti na terenu na Kosovu nisu dozvolile UNMIK-u “da prati kalendar lokalnih izbora prema odgovarajućim propisima”, niti da igra bilo kakvu ulogu u tome, i konstatovao da “te okolnosti i dalje preovladavaju”.

“Nešto pozitivniji aspekat prepoznat u odgovoru UNMIK-a je njegova spremnost da ne odustane od svojih ovlašćenja u domenu održavanja lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji”, rekao je Bogdanović Tanjugu.

Ministar Bogdanović je objasnio da eventualno neodržavanje izbora na Kosovu i Metohiji u maju neće dovesti do gašenja srpskih institucija.

“Podsećam da lokalni izbori na Kosovu nisu održani 1999, 2001. i 2004 godine. Prvi su sprovedeni tek 2008. godine, ali sve vreme srpske institucije su funkcionisale bez obzira da li su izbori bili održani ili ne”, naglasio je Bogdanović.

Državni sekretar za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović objasnio je nešto ranije da će srpske institucije na Kosovu postojati čak i ako se tamo ne održe lokalni izbori, jer će u tim institucijama, umesto izabranih, biti postavljeni funkcioneri, odnosno privremeni organi koje će imenovati nova vlada u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, “kao privremeno rešenje do sticanja uslova da se organi izaberu”.

Prema njegovim rečima, pokušaj da se lokalni izbori održe bez pristanka UNMIK-a i uz protivljenje međunarodne zajednice ugrozio bi kontinuitet održavanja srpskih parlamentarnih izbora na području Kosova.

On je dodao da je siguran da će parlamentarni i predsednički izbori biti organizovani bez ometanja, da neće biti zaplene biračkog materijala ili upada policije na biračka mesta.

Članovi skupštinskog Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju, bez obzira na viđenje UNMIK-a, smatraju da država treba da organizuje lokalne izbore na Kosovu, a od premijera su zatražili da im odgovori kad vlada namerava da donese neophodne mere za sprovođenje tih izbora.

Na sednici odbora je danas ocenjeno da država treba da sprovede lokalne izbore na Kosovu, jer je to, kako su naglasili, osnovno biračko pravo, ali i nacionalni interes za ostanak i opstanak Srba u Pokrajini.

Sednici su, na poziv predsednika Odbora Ljubomira Kragovića, prisustvovali i predstavnici opština na Kosovu, koji su naveli da su spremni za izbore i, pozivajući se na Zakon o lokalnim izborima, naveli da lokalne samouprave imaju pravo da formiraju lokalne izborne komisije i da će to učiniti ako bude potrebe.

Parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji zakazani su za 6. maj, a predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović, poštujući Ustav, raspisala je izbore i na Kosovu i Metohiji, u onim opštinama u kojima je lokalnim upravama istekao mandat.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *