19. март – “Претње Приштине неће спречити изборе”

Начелник Косовско-поморавског округа Драган Николић изјавио је данас да претње из Приштине да ће употребити и силу за спречавање српских избора на територији Косова и Метохије неће спречити њихово одржавање.

“За Србе који на том простору живе, а држављани су Републике Србије, избори су једно од основних људских права”, рекао је Николић.

Према његовим речима, представници локалних власти у Косовском поморављу још нису од Београда добили никакве посебне инструкције у вези са одржавањем избора.

“Општинске изборне комисије у Косовском поморављу већ су почеле прибављање документације за одборничке кандидатуре и са издавањем потврда о изборном праву за људе који се кандидују као посланици”, изјавио је Николић.

Према његовим речима, “у последњих 13 година власти у Приштини користе сваки могући повод да демонстрирају силу над Србима који живе на Косову и Метохији и тако их заплаше и протерају”.

“Изборно право је једно од основних људских права, а ми смо држављани Републике Србије, имамо право на локалне и сваке друге изборе. Приштинска страна користи претње које су непримерене за 21. век, употреба силе може само да још више закомпликује ствари и још више удаљи Србе од већинске етничке заједнице, Албанаца, са којом живе на истом простору”, казао је Николић.

Додао је да приликом одржавања избора, локалних и парламентарних, 2008. године није било никаквих проблема ни на бирачким местима, нити током предизборних активности.

“Ни овога пута не очекујемо било какве проблеме у вези са изборима са наше стране, а како ће бити са друге стране зависи од Приштине, а на тој другој страни је и највећа одговорност”, рекао је Николић.

У општинама Гњилане, Косовска Каменица, Витина и Ново Брдо, које су преко прелаза Кончуљ и Мучибабе повезани са општинама Бујановац и Прешево, живи око 30.000 Срба.

У Србији 6. маја треба да се одрже републички, покрајински и локални избори који су расписани и на територији Косова и Метохије. Приштина је најавила да ће учинити све да спречи одржавање избора, оценивши да је њихово расписивање агресија на Косово.

Српске власти су најавиле да ће о одржавању избора на Космету разговарати са представницима страних мисија у Приштини.

Извор: Бета, Вести онлине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *