19. mart – “Pretnje Prištine neće sprečiti izbore”

Načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Dragan Nikolić izjavio je danas da pretnje iz Prištine da će upotrebiti i silu za sprečavanje srpskih izbora na teritoriji Kosova i Metohije neće sprečiti njihovo održavanje.

“Za Srbe koji na tom prostoru žive, a državljani su Republike Srbije, izbori su jedno od osnovnih ljudskih prava”, rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, predstavnici lokalnih vlasti u Kosovskom pomoravlju još nisu od Beograda dobili nikakve posebne instrukcije u vezi sa održavanjem izbora.

“Opštinske izborne komisije u Kosovskom pomoravlju već su počele pribavljanje dokumentacije za odborničke kandidature i sa izdavanjem potvrda o izbornom pravu za ljude koji se kandiduju kao poslanici”, izjavio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, “u poslednjih 13 godina vlasti u Prištini koriste svaki mogući povod da demonstriraju silu nad Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji i tako ih zaplaše i proteraju”.

“Izborno pravo je jedno od osnovnih ljudskih prava, a mi smo državljani Republike Srbije, imamo pravo na lokalne i svake druge izbore. Prištinska strana koristi pretnje koje su neprimerene za 21. vek, upotreba sile može samo da još više zakomplikuje stvari i još više udalji Srbe od većinske etničke zajednice, Albanaca, sa kojom žive na istom prostoru”, kazao je Nikolić.

Dodao je da prilikom održavanja izbora, lokalnih i parlamentarnih, 2008. godine nije bilo nikakvih problema ni na biračkim mestima, niti tokom predizbornih aktivnosti.

“Ni ovoga puta ne očekujemo bilo kakve probleme u vezi sa izborima sa naše strane, a kako će biti sa druge strane zavisi od Prištine, a na toj drugoj strani je i najveća odgovornost”, rekao je Nikolić.

U opštinama Gnjilane, Kosovska Kamenica, Vitina i Novo Brdo, koje su preko prelaza Končulj i Mučibabe povezani sa opštinama Bujanovac i Preševo, živi oko 30.000 Srba.

U Srbiji 6. maja treba da se održe republički, pokrajinski i lokalni izbori koji su raspisani i na teritoriji Kosova i Metohije. Priština je najavila da će učiniti sve da spreči održavanje izbora, ocenivši da je njihovo raspisivanje agresija na Kosovo.

Srpske vlasti su najavile da će o održavanju izbora na Kosmetu razgovarati sa predstavnicima stranih misija u Prištini.

Izvor: Beta, Vesti online

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *