19. март – ДСС: Политичка неутралност не значи сукоб са ЕУ

БЕОГРАД – Потпредседник Демократске странке Србије Ненад Поповић изјавио је данас да се та странка залаже за политичку, војну и економску неутралност и поручио да то не значи конфронтацију са Европском унијом.
“Залажемо се за успостављање нових односа са ЕУ који ће се заснивати на чистом рачуну и развијеној економској сарадњи. Наша политика значи да волимо Србију више од ЕУ и да водимо више рачуна о интересима Србије”, истакао је Поповић на конференцији за новинаре.
Он је нагласио да политичка неутралност не значи конфронтацију са ЕУ, већ како је рекао, “тешњу сарадњу са Унојом, поготово на пољу економије”.
“То нам омогућава да имамо изванредну сарадњу и са свим другим земљама у свету”, рекао је Поповић.
Он је критикујући власт рекао да политка садашње владе, која жели да уведе Србију у ЕУ, погрешна и супротна тренутним националним интересима земље.
Поповић је подсетио да је Србија у последње три године применом Споразума стабилизацији и придруживању (ШП) изгубила више од 500 милиона евра од ненаплаћених царина.
“Уколико се настави са ЕУ интеграцијама Србија ће изгубити најбољи споразум који једна држава данас има у свету, а то је споразум о слободној трговини са Русијом”, упозорио је Поповић.
Према његовим речима, тај споразум омогућава да се 95 одсто свих роба произведених у Србији извози у Русију без царине.
“То омогућава српским производима конкурентност минимум 20 одсто бољу него свим другим призводима из ЕУ и ту је шанса да се привуче већи број компанија из САД, Европе и целог света да инвестирају у Србију и извозе у Русију”, казао је Поповић.
Он је још једном поновио да стране инвеститоре не интересује да ли је Србија кандидат или чланица ЕУ, већ им је важан привредни амбијент и то да Србија настави економски да се развија.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *