19. mart – DSS: Politička neutralnost ne znači sukob sa EU

BEOGRAD – Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Nenad Popović izjavio je danas da se ta stranka zalaže za političku, vojnu i ekonomsku neutralnost i poručio da to ne znači konfrontaciju sa Evropskom unijom.
“Zalažemo se za uspostavljanje novih odnosa sa EU koji će se zasnivati na čistom računu i razvijenoj ekonomskoj saradnji. Naša politika znači da volimo Srbiju više od EU i da vodimo više računa o interesima Srbije”, istakao je Popović na konferenciji za novinare.
On je naglasio da politička neutralnost ne znači konfrontaciju sa EU, već kako je rekao, “tešnju saradnju sa Unojom, pogotovo na polju ekonomije”.
“To nam omogućava da imamo izvanrednu saradnju i sa svim drugim zemljama u svetu”, rekao je Popović.
On je kritikujući vlast rekao da politka sadašnje vlade, koja želi da uvede Srbiju u EU, pogrešna i suprotna trenutnim nacionalnim interesima zemlje.
Popović je podsetio da je Srbija u poslednje tri godine primenom Sporazuma stabilizaciji i pridruživanju (ŠP) izgubila više od 500 miliona evra od nenaplaćenih carina.
“Ukoliko se nastavi sa EU integracijama Srbija će izgubiti najbolji sporazum koji jedna država danas ima u svetu, a to je sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom”, upozorio je Popović.
Prema njegovim rečima, taj sporazum omogućava da se 95 odsto svih roba proizvedenih u Srbiji izvozi u Rusiju bez carine.
“To omogućava srpskim proizvodima konkurentnost minimum 20 odsto bolju nego svim drugim prizvodima iz EU i tu je šansa da se privuče veći broj kompanija iz SAD, Evrope i celog sveta da investiraju u Srbiju i izvoze u Rusiju”, kazao je Popović.
On je još jednom ponovio da strane investitore ne interesuje da li je Srbija kandidat ili članica EU, već im je važan privredni ambijent i to da Srbija nastavi ekonomski da se razvija.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *