14. март – Трибунал инструмент Запада

 

ХАГ – Оптужени Војислав Шешељ рекао је у среду пред Међународним трибуналом у Хагу у завршној речи, да је тај суд нелегалан и да на ради у интересу правде, већ остварује “прљави задатак” западних обавештајних служби које му “командују”.

Лидер Српске радикалне странке оптужен је за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93. године

Завршну реч тужилаца у којој су прошле недеље затражили да Шешељ буде кажњен са 28 година затвора, Шешељ је назвао “гомилом… несувислих реченица и глупости”.

“Овај суд није легалан и регуларан зато што га је формирало ненадлежно тело – Савет безбедности УН. Није формиран да би постигао правду, већ да би био средство Савета безбедности УН које успоставља и чува мир… Овде не може бити ни говора о правди. Овај суд је политички инструмент, чак и војни инструмент… Овај суд замењује америчку коњицу или америчку 6. флоту”, рекао је Шешељ.

Називајући власти у Београду “издајничким, квислиншким режимом”, Шешељ је казао да је циљ подизања оптужнице против њега било да буде уклоњен из политичког живота у Србији, а да његова странка – СРС, буде уништена.

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ, почео је данас, упркос погоршаном здравственом стању, изношење завршних речи на суђењу у Хашком трибуналу.
До последњег тренутка није се знало да ли ће се Шешељ појавити у судници у Хагу, јер је у петак поново оперисан пошто дефибрилатор, који му је уграђен почетком јануара, није био исправан.
Из суда је прошле седмице саопштено да ће уместо у понедељак и уторак, како је претходно било заказано, Шешељ у среду и четвртак, 14. и 15. марта, изнети завршне речи. На сајту Трибунала до сада нису унете никакве измене.
Судско веће, којим председава судија Жан Клод Антоанети, наложило је нову лекарску експертизу Шешељевог здравственог стања.
Веће је затражило формирање трочланог лекарскога тима који ће прегледати Шешеља како би најкасније за месец дана донео оцену његовог здравственог стања и способности да борави у притвору обзиром на његово стање.
Суд је истовремено позвао Шешеља да сарађује и покаже добру вољу како би га ова три лекара прегледала и имала приступ његовом здравственом картону.
Како је раније саопштила СРС, Шешељу је уграђен исти апарат коме су замењене електроде, а лекари тврде да апарат сада добро ради.
Тужилашто је за Шешеља затражило казну од 28 година затвора, тврдећи у завршној речи да је оптужени крив по свих девет тачка оптужнице.
Хашки трибунал подигао је оптужницу против Шешеља у јануару 2003. године за ратне злочине на подручју Хрватске, БиХ и Војводине, а он се добровољно предао у фебруару исте године.
Суђење му је почело у новембру 2007. године, а изношење завршних реци почело је 5. марта завршним речима тужилаштва.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. Sve sto je rekao jeste istina. Ove bezboznike koji se bore samo za svoje dzepove stici ce pravda ako ne ovozemljska a onda bozija sigurno. Ova sprdnja koja dozvoli da covjek trune u kazamatu zna se kakvome, moze li spavati. Bez obzira da li su clanovi radikalne stranke ili neke druge zbog ljudskosti i opste nepravde prema covjeku trebali su odavno kao drzava zatraziti njegov povratak. Ustase slave oluju premda su osudjeni za zlocin. Taci seta po svojoj iako je setao i po zutoj kuci. Sramota kakvu vi to drzavu pravite. Rusi mora da povracaju kada vas gledaju i slusaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *