14. mart – Tribunal instrument Zapada

 

HAG – Optuženi Vojislav Šešelj rekao je u sredu pred Međunarodnim tribunalom u Hagu u završnoj reči, da je taj sud nelegalan i da na radi u interesu pravde, već ostvaruje “prljavi zadatak” zapadnih obaveštajnih službi koje mu “komanduju”.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. godine

Završnu reč tužilaca u kojoj su prošle nedelje zatražili da Šešelj bude kažnjen sa 28 godina zatvora, Šešelj je nazvao “gomilom… nesuvislih rečenica i gluposti”.

“Ovaj sud nije legalan i regularan zato što ga je formiralo nenadležno telo – Savet bezbednosti UN. Nije formiran da bi postigao pravdu, već da bi bio sredstvo Saveta bezbednosti UN koje uspostavlja i čuva mir… Ovde ne može biti ni govora o pravdi. Ovaj sud je politički instrument, čak i vojni instrument… Ovaj sud zamenjuje američku konjicu ili američku 6. flotu”, rekao je Šešelj.

Nazivajući vlasti u Beogradu “izdajničkim, kvislinškim režimom”, Šešelj je kazao da je cilj podizanja optužnice protiv njega bilo da bude uklonjen iz političkog života u Srbiji, a da njegova stranka – SRS, bude uništena.

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, počeo je danas, uprkos pogoršanom zdravstvenom stanju, iznošenje završnih reči na suđenju u Haškom tribunalu.
Do poslednjeg trenutka nije se znalo da li će se Šešelj pojaviti u sudnici u Hagu, jer je u petak ponovo operisan pošto defibrilator, koji mu je ugrađen početkom januara, nije bio ispravan.
Iz suda je prošle sedmice saopšteno da će umesto u ponedeljak i utorak, kako je prethodno bilo zakazano, Šešelj u sredu i četvrtak, 14. i 15. marta, izneti završne reči. Na sajtu Tribunala do sada nisu unete nikakve izmene.
Sudsko veće, kojim predsedava sudija Žan Klod Antoaneti, naložilo je novu lekarsku ekspertizu Šešeljevog zdravstvenog stanja.
Veće je zatražilo formiranje tročlanog lekarskoga tima koji će pregledati Šešelja kako bi najkasnije za mesec dana doneo ocenu njegovog zdravstvenog stanja i sposobnosti da boravi u pritvoru obzirom na njegovo stanje.
Sud je istovremeno pozvao Šešelja da sarađuje i pokaže dobru volju kako bi ga ova tri lekara pregledala i imala pristup njegovom zdravstvenom kartonu.
Kako je ranije saopštila SRS, Šešelju je ugrađen isti aparat kome su zamenjene elektrode, a lekari tvrde da aparat sada dobro radi.
Tužilašto je za Šešelja zatražilo kaznu od 28 godina zatvora, tvrdeći u završnoj reči da je optuženi kriv po svih devet tačka optužnice.
Haški tribunal podigao je optužnicu protiv Šešelja u januaru 2003. godine za ratne zločine na području Hrvatske, BiH i Vojvodine, a on se dobrovoljno predao u februaru iste godine.
Suđenje mu je počelo u novembru 2007. godine, a iznošenje završnih reci počelo je 5. marta završnim rečima tužilaštva.

Izvor: Tanjug

Jedan komentar

  1. Sve sto je rekao jeste istina. Ove bezboznike koji se bore samo za svoje dzepove stici ce pravda ako ne ovozemljska a onda bozija sigurno. Ova sprdnja koja dozvoli da covjek trune u kazamatu zna se kakvome, moze li spavati. Bez obzira da li su clanovi radikalne stranke ili neke druge zbog ljudskosti i opste nepravde prema covjeku trebali su odavno kao drzava zatraziti njegov povratak. Ustase slave oluju premda su osudjeni za zlocin. Taci seta po svojoj iako je setao i po zutoj kuci. Sramota kakvu vi to drzavu pravite. Rusi mora da povracaju kada vas gledaju i slusaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *