12. март – Београд блокира признања Косова Резолуцијом 1244

У Приштини тврде да Београд позива на уздржаност од нових признања јер су прихватањем фусноте са референцом на Резолуцију 1244 Албанци имплицитно прихватили и преговоре о статусу.

Косово није признала ни једна нова држава иако је амерички државни секретар Хилари Клинтон, одмах по постизању споразума о регионалном представљању Приштине, рекла да ће договор омогућити нова признања и да ће навести чланице УН које још нису признале независност да то учине.

Иако нико нема дилему да ће нова признања зависити од спремности утицајних држава које подржавају независност Косова да обнове притиске на земље које би то могле да учине, то се још није догодило, а објашњење за „кашњење” у новом најављеном таласу признања стигло је из Приштине.

Посланик ДСК и бивши министар спољних послова Скендер Хисени рекао је за приштински „Експрес” да је Србија почела да користи споразум о регионалном представљању како би лобирала против независности.

Наиме, Хисени је објаснио да је МСП Србије ових дана упутио писма земљама које нису признале Косово с позивом да то и не чине, јер су прихватањем фусноте са референцом на Резолуцију 1244 Савета безбедности УН Албанци имплицитно прихватили и преговоре о статусу.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *