08. март – Изабрани на Косову неће имати никакву власт

БЕОГРАД, 8. марта 2012. (Бета) – Локални избори које су на Косову организовале српске власти довешће до избора представника који неће имати никакву власт у оквиру косовских институција, изјавила је амбасадорка САД у Београду Мери Ворлик.

“САД настављају да подржавају суверенитет и власт Косова на целој територији. Локални избори које су организовале српске власти по српском закону довешће до избора представника који неће имати никакву власт у оквиру косовских институција и закона”, рекла је Мери Ворлик у интервјуу за “Вечерњих новости” од четвртка.

Она је подсетила да је, када је Србија 2008. године спровела гласање на Косову, специјални изасланик генералног секретара УН изјавио да су ти избори и њихов резултат, као и формиране српске општинске институције “без легитимитета”.

Коментаришући предлог председника Србије Бориса Тадића о плану у четири тачке, Ворликова је казала да је за САД питање статуса Косова “завршено”, као и да су САД схватиле да Тадић још разрадјује идеје о Плану, те да Вашингтон о томе још није заузео став.

На питање када би Србија могла да добије датум за поцетак преговора и шта це бити највећа препрека на том путу, амбасадорка САД је нагласила важност напретка у реформама, владавини права, борби против корупције, али и конкретних помака у дијалогу са Приштином.

Одговрајући на питање да ли ће бити нових услова у вези са Косовом, Ворликова је рекла да је медју задацима које је Европска комисија Србији поставила и наставак и напредак у дијалогу са Приштином, договор о енергетици и телекомуникацијама.

Она је казала да је важно наставити процес дијалога са Приштином “без обзира на предстојеће изборе у Србији”.

7 коментара

 1. Samo ti Gospodjo ambasadorko preti. Dace Bog, da kako ste se preracunali u Rusiji preracunate i u “maloj” Srbiji.

 2. Da se razumemo, „ona je kazala da je vasno nastaviti proces dijaloga sa [drzavom „XYZ“] na predstojece izbore u [drzavi] Srbiji“ – svasta.
  „Vorlikova je rekla da je medu zadacima koje je Evropska komisija [drzavi] Srbiji postavila i nastavak i napredak u dijalogu sa [drzavom „XYZ“], dogovor o energetici i telekomunikacijama.“
  —–
  Nemacka i Austrija ne zele nuklearne elektrane (sto je i pametno), a energija im je potrebna (kao i svima), poznato je da je drzava Srbija, narocito srpska region Kosovo i Metohija, predestinirana za hidroelektrane, vetroelektrane i solarelektrane… nemam vremena, zato samo pitanje: Sta se nalazi na Camp Bondstil? Ko je proverio izjavu?

 3. Sta je ova zena nalogodavac ili ambasador. Nedavno se digla prasina oko nekih izjava ambasadora Konuzina dok ova spodoba direktno suflira sta smemo i nesmemo i gde ce nasi izabranici moci da imaju vlast a gde ne. Ovo treba proterati iz zemlje i zabraniti ulaz svim slicnim spodobama i saradjivati sa onima koji te postuju kao prijatelja i koji se mogu postovati kao takvi. Ova vlas je sramota za nas narod nadam se da je odlazeca.

 4. kao oni “vasi” – izvuceni iz ‘sesira’ (odn. koverte) ?!

 5. Pa Mary, sta predlazes, da se poslednji deo Seba isto tako iseli sa Kosova. Dali znas da se to zove “Etnicko Ciscenje” protiv koga je Tvoja drzava tako glasno okrivljavala Srbe od 90tih godina. Naposletku, su Srbi bili Ti koji su etnicki ocisceni iz svih mogucih delova bivse Jugoslavije. Gde je tu Pravda? Odlucivsi da krene po vasim receptima, Srbija sada koraca ka svome kraju jer je vodjena onima koji je be postuju I ne zele joj dobro. To je kao stoka koja mirno ceka u redu da bude “slithered”.

 6. Zasto verujete svima drugima u ex-Yu vise nego Srbiji? Jedino u Srbiju mozete imati potpuno poverenje kada stvari zagude. Drugi su nista. Albanci ce vam zabiti noz u ledja prvom prilikom kada ih izneverite sto je istorijski neminovno. Ovo upucujem Ms. Mary, the US Ambasador. Jeli to albanski lobi koji vas je oslepeo ili kompletno nepoznavanje istorije I arogantnost vasih think-tank grupa koje nisu dorasle ovom balkanskom problemu jer su prezauzeti drugim krupnijim problemima. In conclusion, this is a louzy policy with no clear vision.

 7. Локални избори који предстоје “довешће до избора представника који неће имати никакву власт у оквиру косовских институција и закона”, изјавила је амбасадорка САД у Београду Мери Ворлик !
  И ОСТАДЕ ЖИВА !!!
  А кад су па то “представници” или ти “шака јада” од Срба (или да ипак напишем малим словом?) која је преживела ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ -“прецијније” ГЕНОЦИД, имали “икакву власт у косовским институцијама и законима”?
  Мислите на “институције”: ЉУДЕ и грађевине ограђене жицом, паљевине културне и верске баштине за сва времена и цео Свет, срушена гробља и ископане кости МОЈИХ ПРЕДАКА ? Мислите на цивилизацијски допринос који су “Ваши штићеници” дали у терминологији за поимање о условима у којим ПРЕЖИВЕЛИ СРБИ опстају, живе, крећу се, образују се, раде, васпитавају , дишу и битишу …?
  Да, то нису “ГЕТА” – то су “места где србадија остварује и испуњава вековну жељу за влашку косовских институција “и није ХОЛОКАУСТ – то су “закони и законитости које су на располагање србадији”, за те је “резултате” специјални изасланик генералног секретара УН дао по Вама легимитет ?!? За Вас је СВЕ ОВО , како рекосте: питање статуса Косова – „завршено“!??!
  НЕКА …ХВАЛА!
  Да није смешно – било би жалосно !
  Ми знамо да је то фингирана лаж !
  Знате за План у четири тачке, знате да се “разрађује, да неће бити Борис подносилац предлога, а нарочито за нове “услове” о било чему. Јако добро знају САД, Ви не морате, и дуго – дуго планирају, да кад су њихови интереси у питање ништа није “готово”.
  Нисмо ни ми “пасли траву” драга моја! Имали смо Ми пречесто таквих НЕ-ПРИЈАТЕЉА, који су некад НАТО или ПАКТ, пре РАЈХ или ОСМАНЛИЈЕ … Те “приче” имају сврху …
  Избацили сте Метохију, а тамо сте после Другог св.рата градили и куће и имања и задруге и комасације и…Јако добро је да знате и за “жуте куће” и “жутаће” и ….Као што је Обама знао да позове и честита Путину. Баш се обрадовао, а тек они што су “арлаукали за ситне паре”…Е, тих се ми у Србији плашимо више него Вас,јер су Ваши интереси јасно дефинисани, а “њихови” се, да простите на изразу, “проституишу”! Ми волимо ово Нашу Србију, Велику или Малу, каква год нам је : само не дамо да од ње Ови праве Јавну кућу, Жуту кућу, Европску кућу, Руску или Кинеску, а нарочито НЕ ШИПТАРСКУ! Е, ту ће да буде проблема са Вама. Са САД не још дуго.
  То је историја показала, а будућност ће доказати.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *