07. март – Хаг тражи од Београда гаранције за Станишића и Симатовића

Судско веће Хашког трибунала позвало је Србију да у року од 10 дана изнесе свој став о захтеву Јовице Станишића и Франка Симатовића за привремено пуштање на слободу.

Период њиховог боравка у Србији био би између 30. марта и 30. априла, у трајању које ће бити накнадно утврђено, наводи се у хашком позиву.

Такође се наводи да је Станишићева одбрана тражила 27. фебруара његово привремено пуштање током васкршњих празника, а 1. марта исправила захтев, прецизирајући да би то био период између 30. марта и 29. априла, преноси Тањуг.

Станишићеви адвокати истичу да Србија “из разлога непознатих одбрани” није одговорила на захтев за давање гаранција у вези са привременим ослобађањем од маја 2011. и траже да Србија треба писаним путем да објасни разлоге за то.

Одбрана Симатовића је захтев за привременим ослобађањем поднела 2. марта за период између 30. марта и 30. априла, истичући да је 1. марта тражила гаранције и додајући да Србија није одговорила на сличан захтев у новембру 2011. године.

Судско веће Трибунала сматра позицију Србије о захтевима за привремено пуштање на слободу оптужених на територију Србије “важним фактором у одлучивању о овим захтевима” и стога “позива Србију да у писаној форми наведе позицију у вези са захтевом Станишића и захтевом Симатовића”.

Они су ухапшени 13. марта 2003. године. Станишић је изручен Хагу у јуну, а Симатовић у мају исте године.

Суђење им је почело 28. априла 2008. године, али због лошег здравственог стања Станишића одлагано је више пута.

Извор: http://www.mondo.rs/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *