Ненад Чонкић (1948-1982): У славу ненадмашне „Опреме Чонкић“

„Не разумем како ми све полази од руке тако лако“, рекао је у једном надахнутом тренутку, а непосредно уочи своје изненадне смрти, познати београдски дизајнер и графички маг Ненад Чонкић (1948-1982). И они који су га само познавали, као и сви они који су професионално сарађивали са  овим безмало легендарним  графичким дизајнером који је даром и идејама увек  био део стваралачке авангарде, знали су да у поменутом, не баш уобичајеном признању, нема ни трунке самохвале, чак ни – некритичности. Једноставно, Ненад Чонкић је био невероватно луцидан и талентован, изузетно успешан и вредан.
Данас, када је о тридесетој годишњици његове смрти,  2. фебруара 2012. године, у Београду отворен „Меморијал Ненад Чонкић“ – изложба „Арт центра“ у Краља Петра 71, у каталогу читамо надахнуте текстове сећања Чонкићевих пријатеља и сарадника, данас познатих интелектуалаца, писаца, ликовних и других стручњака . О томе шта је на нашој, не само графичкој и ликовној већ и много широј културној сцени, некада значила, и како је духом зрачила „Опрема Чонкић – слободанеслободе“, пишу Мирослав Јосић Вишњић,  Љубомир Кљакић, Божидар Зечевић, др Мирослав Фрухт, Светлана Ољачић Гавриловић и Мирослав Мушић. У  хронолошки и информативно исцрпном прегледу Чонкићевог стваралаштва, уз репродукције неких од најпознатијих уметникових радова, дата је и његова кратка биографија. Између осталог, у тексту се каже да је Ненад Чонкић за собом „оставио двоје деце, много пријатеља, шест самосталних изложби, једанаест награда, једну медаљу заслуга за народ, четрдесет и једно учешће на групним изложбама у земљи и пет у иностранству, двадесет и шест објављених стручних чланака и импозантан опус од више стотина радова из области графичког дизајна.”

Један коментар

  1. Sa gore navedenim recima, mislim da sam rekla sve.Conkic Nenad, moj skolski drug, sa svim kvalitetima i komplimentima koje je zasluzio raduje me da je,dobio prostor u vasem cenjenom listu. HVALA urednistvu casop.Pecat.Po objektivnosti i raznovrsnom konceptu samog casopisa cije su sve rubrike \ moram priznati za mene licno, preferiram rubr.KULTURA\ stvarno vanredne, svima vama, zelim puno uspeha i da jos dugo trajete. Srdacan pozdrav.Ivanka Denda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *