Издаја снега

Пише Милорад Вучелић

Није да се не види шта је и како је, ко смо и како смо, кад нема снега, али кад он падне ипак се све јасније види. Тада свака зверка покаже свој траг.
Оне који су спремни да нас прекоре да користимо нешто већ овештало и банално подсећамо да је од баналности гора баналност са компликацијама, под које се може сврстати наш политички живот. Наиме, већ је одавно до баналног јасно да београдске власти раде на сатирању економије, признавању независности Косова, издаји Срба на Косову, да прибегавају најгорим злоупотребама власти, да лажу, да у правном и судском систему укидају начело материјалне истине, да пљачкају грађане на разне начине и да све то раде са кичерским компликацијама које више не пружају поданицима ни чар привида и илузију самозаваравања. Чињенице више не призивају  ни тајне, а свака могућа фабулација зверки које негде остављају траг досегла би највише до нивоа познатог Зверке из телевизијске серије „Секс и град“.
Пао је снег у фебруару,онакав какав је некада падао сваке године у Србији, и „почела је велика издаја снега“ како би рекао Андре Малро. Престони град Србије је у колапсу. Чим је требало нешто конкретно урадити, резултат је изостао. Пропагандне трикове и шминкања „издао је снег“. Целу Србију је задесила иста судбина, што и није чудо с обзиром на то да је реч о земљи која је  већ четири пуне године без премијера и са телефонском владом. За Србију није чудо, али је чудо за Београд, јер он има „изузетно способног“ градоначелника Драгана Ђиласа. Додуше, остаје нејасно одакле наслов у централним режимско-европским новинама да је „Цветковић задужио државу више него сви премијери за 20 година“, тачније да нас је у последње четири године ова влада задуживала 55 евра у секунди или готово пет милиона евра дневно! Још једна „издаја снега“. И још један доказ да од Срба нема јачих, јер ово нико други не би поднео и издржао на ногама.

[restrictedarea]

Србија је као добар домаћин, напунивши им џепове, испратила Американце и Грке, доказујући узгред како негује свој атрактивни амбијент за стране инвестиције, и купила Железару у Смедереву, заједно са свим дуговима, за један долар и за стотине милиона евра из буџета. После два дана је ту исту Железару затворила и послала раднике на плаћени одмор, све тражећи стратешког партнера. Грађанима Србије се осмехује судбина, јер ће им једна секунда задуживања ове владе бити надокнађена са тачно 55 евра за акције „Телекома“. Сваки грађанин би требало да зна да ће само у једном делићу секунде бити богатији за 55 евра. Делић секунде касније већ ће бити у минусу за исто толико.
Градске власти у Београду, надокнађујући своју неспособност да омогуће граду нормално функционисање промовисале су „БУС ПЛУС“, решивши да поред Американаца и Грка припуне мало и Турке, наравно пошто њихови партијски другови добро омасте брке, као и у свим ранијим случајевима.
Ако се Србија у ове четири године имала чиме подичити, то су затвори. Више је било телевизијских репортажа о затворима и специјалним судовима и опремама за затворе и судове, него о било чему другом. Ако је ишта доказивало да су нам ЕУ и Америка пријатељи, то су судови и затвори. Улагало се у то. Нисам сметнуо с ума Националну гарду из Охаја, али ће бити прилике да им се одужим. За сада ме мало чуди да их Шутановац већ није позвао у помоћ. И сада нам на такво заједничко улагање паде сенка. Напола успеше да побегну из таквих затвора два лица осуђена за најтежа кривична дела. Да не би жандара, побегоше. Из оваквих затвора, оваква двојица. Петорици чувара одредише полицијско задржавање. Директор свих затвора у Србији Милан Обрадовић рече: „Не дам оставку, нисам крив, радим професионално и по прописима“.
Трагом овог догађаја сазнадосмо да  „обавештајне службе Жандармерије и БИА од августа прошле године имају информације да ова двојица спремају бекство“! Да ли су те информације чували за себе? Коме су припадници ове две службе дали, ако су уопште дали, ове информације? По свему судећи нису их поделили са директором свих затвора, јер би он одмах после покушаја бекства морао бити бар смењен? Можда је директор из неког разлога био заобиђен, па се ишло директно на чуваре затвора? Или је проблем у томе што затвори и Жандармерија припадају различитим министарствима, а БИА је независна агенција? Пословично причљива и самохвалисава, а посебно када је реч о необазирању на независност судства, министарка Маловић, чијем ресору припадају затвори, сада неће ни да зуцне. Чак ни чињеница да је реч о покушају бекства из онаквог затвора, саучесника у убиству Зорана Ђинђића, њу не подстиче да било шта каже или предузме.
У „издаји снега“ не осташе поштеђене ни  баснословне цене изграђених мостова. Како је, у односу на наше градске и републичке велможе,  несебичан, али при том и штедљив био велики везир Отоманског царства Мехмед паша Соколовић када је градио на Дрини ћуприју. Данас су најзваничније позвани писци да, са дивљењем, опишу ововремене градитељске подухвате. Уз упозорење да им никако за узор не послужи Иво Андрић са описима набијања Радослава на колац или, не дај Боже, описима генерација највећих бунтовника који стасавају у сенци моста на Дрини. По  данашњим властодршцима, свака критика њиховог расипништва, ноторне пљачке и безакоња умањује лепоту мостова  којима је највећи украс управо њихова безобзирност, дрскост и народу наложена послушност, као и мук народа који би требало претворити у пук.
Све тако остављајући траг на снегу стигосмо и до референдума Срба на Косову. Он се завршава на Сретење Господње, 15. фебруара, на дан када су људи први пут срели Христа. Показаће се тада коме је Србија највреднија реч на свету, како то у овом броју „Печата“ каза Марко Јакшић.

[/restrictedarea]

10 коментара

 1. Ма све се против ове власти уротило и заверило. Али, они ипак остају на ногама. За разлику од других у региону, а и шире. И у праву су. Са оваквим резултатима, сви други би одавно пали. А они су ипак опстали.
  Па ваљда зато верују да ће моћи и даље, после Ђурђевдана. Е, неће моћи!

 2. Драги,Лесковац

  Ево одличног правог патриотског(српског) сајта, то нама треба да не заборавимо ко смо и шта смо, да не бих нестали као народ …свим србима препоручујем од срца овај сајт, а за недељник ПЕЧАТ да и не говорим(лист који је једини српски).

  https://sites.google.com/site/djordjebojanicistorija/

 3. Zasto nema intervjua sa profesorkom pravnog fakulteta dr. Smiljom Avramov ?? Ona je pravi sagovornik za politicku situaciju u zemlji.

 4. Milorade Vucelicu , ovo gore sto si napisao, kao da si u moju dusu zavirio i iz nje svu gorcinu prema ovoj vlasti izvukao.Dobro si napisao snegom maskirana sva prljavstina , a sta posle snega ?,mislim da smo osudjeni, upravo od njih da ih jos moramo dugo trpiti i danak im placati .

 5. Пет милиона евра дневно? тешко ми је да то замислим чак.Али нису они само у томе рекордери.Рекордери су и у-извињавању, растакању Србије, девастирању војске,уништењу породице(Закон о деци и породици), морал(увели педеризам), потпуно приватизовали или феудопартикулирали правосуђе, а ево сада кренули и на СПЦ

 6. Izdaja snega, a možda i svega. Interesantno kako se političari trude da pre izbora
  budu bezmalo komunisti, da bi dan posle pevali uz gusle o prednostima liberalnog
  kapitalizma. Jasna politička misao im nedostaje jer njima i nije do ideje, već do
  vlasti i para. Gotovo su neverovatni načini na koje uspevaju da opovrgavaju sami
  sebe, tako da im partner za raspravu i ne treba. Uskoro nas čeka zabava po trgovima
  i to bi bilo smešno kada se ne bi znalo da će nas pobednici čerečiti ko Radoslava
  sledeće četiri godine.

 7. Koju god da rec upotrebim kako da lose zvuci za ovu vlast ona je jos uvek lepa.Jednostavno za ovaj basibozluk ne postoje adekvatne reci, nisam jos mogao pronaci negde slicnu vlast ova je unikatna.Jednostavno je van svih okvira normi,Neznam kakvi su bili Vandali ali mislim da bi oni u odnosu na OVE nevinasca. Kao da su iz jednog klona lice kao jaje jajetu,najveci su u domenu laganja. Stranka koja nema podrsku ni svojih glasaca ima ih oko 200000 sa ostalom satrapijom koji imaju 2-3%, svi zajedno jedva 500000…..

 8. “Дуготрајно робовање и рђава управа могу толико збунити и унаказити схватање једног народа да здрав разум и прав суд у њему отанчају и ослабе, да се потпуно извитопере. Такав поремећен народ не може више да разликује не само добро од зла, него ни своју сопствену корист од очигледне штете.”

 9. E pa gospodo draga,sto gora i teza situacija to bolje po nas,sto pre nas sateraju do zida pre cemo se odvaziti na ustanak.I lovina bezi pred lovcem do bezizlazne situacije a onda lovac postaje lovina.

 10. 55 EVRA u sekundi a mesećna zarada je 250 do 300 evra ko ima sreću da radi pitam ja vas, ko će to da vrati? PITA LI SE TAJ CVETKOVIĆ KOJI JE POSTAVLJEN NA TO MESTO DA SE NE PITA NIŠTA, da ako bog da da Srbija postane normalna država, pa da ga neko ne pita šta uradi, nego da odgovara , za nauk budućim premijerima da nerade to što je on uradio svojoj državi
  .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *