27. фебруар – “ЕДИТА ТАХИРИ ТРАЖИ КОСОВО ДО НИША”

Тек што је с Београдом коначно постигнут споразум важан за решавање косовског проблема, Приштина је одмах потегла питање стварања „великог Косова“, као корака ка формирању „велике Албаније“.
Наиме, према речима шефа српског преговарачког тима Борислава Стефановића, његова приштинска пандамка Едита Тахири је током финалних преговора у Бриселу изнела захтеве да њеној самопроглашеној држави припадају још неки делови српске територије.

– То су пре свега била њена тумачења наше скорашње историје, од тога да смо починили геноцид, па до тога да смо окупирали Косово. А Косово је, по њеном мишљењу, досезало до Ниша – изјавио је Стефановић по повратку из Брисела.
Професор ФПН-а и бивши амбасадор Предраг Симић објашњава да се Тахирин сан „Косово до Ниша“ односи на већ познате претензије Албанаца на узурпирање Прешевске долине.
– То питање Албанци потежу сваки пут када капитализују своје циљеве у преговорима с Београдом. Оно је и даље отворено и Албанци ће га сваки пут помињати у преговорима ако их неко у томе не спречи – сматра Симић. Међутим, он истиче да у садашњој констелалацији међународних снага, односно ставу Контакт групе да нема прекрајања граница, нема говора о стварању „великог Косова“.
– Једино ако Србија потегне питање поделе Косова, онда је могуће да ће косовски Албанци тражити размену српских општина на југу за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа у Прешевкој долини – сматра Симић.
Делимично призната независност Косова као и стварање „великог Косова“ сматрају се фазама ка остварењу политичког покрета „велика Албанија“, који има за циљ да уједини све етничке Албанце и територије на којима живе или су наводно некад живели у један ентитет. У складу с тим, поред КиМ и Албаније, таква творевина би обухватила и јужни Епир у Грчкој, западну Македонију, јужне и источне делове Црне Горе, као и долину Прешева на југу централне Србије, где живе етнички Албанци.

Извор: http://www.tvmost.com/

8 коментара

  1. pandan (fr. pendant)
    predmet, naročito slika, koja se simetrije radi stavnja uz drugi sličan predmet, uz drugu sličnu sliku ili prema drugom sličnom predmetu ili prema drugoj sličnoj slici; fig. (ono što je) slično, jednako, ravno.

  2. Gospodine Simiću jasam stolarski zanatlija pored mog zanata kog
    volim i imao sam uspeha u poslu 30 godina moje mušterije bile su:
    Iz Beverli Hilsa, Rančo Mirađ,Stara Pasadena i Indijan Wels.
    Znam da su INDIJANCI ETNIČKI SEVERNE I JUŽME AMERIKE.Etnički
    Albanci su u Državi Albaniji,Šiptari su uljezi na teritoriji
    Stare Srbije i samo mogu biti MANJINA u DRŽAVI SRBIJI. Vi pomažete Editi u njenim željama gos,Profesore.Pročito sam puno
    knjiga o Srpskoj istoriji sad čitam novu knjigu gos, Živojinovića

  3. Da, to je sada cak I moguce zamisliti jer su sve nase teritorije rasparcane po nagovoru onih koji nam nisu stvarni prijatelji. ONI se do zuba naoruzavaju I stvaraju veliku vojsku koja nema logike osim ako se priprema za dalja osvajanja.

    Mislim da je lako rasparcati Makedoniju, kao I izmrcvarenu Grcku, njen severni deo. Crna Gora bi mogla da se zagrize za deo. I ONI su mali. Sve vise mi se cini da je sve do unapred dobro planirano a imaju I iskusne ucitelje sa one druge strane okeana. To je sve veoma bolno I zalosno.

  4. Teritorijlna pretenzija Albanaca u Grčkoj nije južni, već severni Epir(prostor od albansko-grčke granice pa do Janjine kao centra regije). To jeste zapravo američki, ne albanski projekat (jer albanski predstavlja fantaziju nacionalističkog romantizma) ali može poslužiti kao faktor destabilizacije i ucena. To bi ipak značilo širok balkanski sukob koji bi sigurno samim Albancima doneo najviše nesreće. Hoće li iko već jednom shvatiti da nisu balkanski narodi međusobno suprotstavljeni(bar ne autentično), to je samo projekcija američkog imperijalističkog recepta: posvađaj male, doturi im oružje da se potamane, pa se nametni kao mirotvorac i pokupi im ostatak dobara za džabe. Ima li među Albancima ikoga da najzad ućutka Tahirijevu i slične i da shvati da se ,,ne pali komšijska kuća, ako ne želiš da i tvoja izgori”?!!

  5. Gospodo Grci nisu Srbi dabi izgubili svoj etnički prostor, oni
    su borci sa znanjem šta žele to pokazuju svaki dan demonstrirajući protiv nepravde.Mi Srbi izgubili smo osećaj da
    je Srbin iz Krajina srpskih jednako Srbi Srbinu iz Šumadije,
    Stare Srbije,Srpskog Vojvodstva i preko morskih Srba. Poznavao
    sam Grke, Hrvate u Americi svi su pripadali svojo naciji. A MI
    se DELIMO ČAK I NA SELA Braćo SRBI!!!

  6. AKO NE ZAUSTAVIMO I PROMENIMO ŽUTE EDITA ĆE OSTVARITI SVOJ SAN

  7. Srbija jos nije izvrsila ,,etnicko ciscenje na Kosovu i Metohiji,, to su zaboravili. Ratom oteto, ratom se i vraca. Bice to balkanski narodi ,protiv siptara, kao 1912 protiv Turske. Samo polako i strpljivo. Amerikanci su na silaznoj putanji, jer nisu anticka despotija pa da traju hiljadama godina. Danas je sve ubrzano…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *