22. фебруар – САД: Могуће наоружавање сиријске опозиције

фото: africa

ВАШИНГТОН – Сједињене Америчке Државе су први пут отвориле могућност да се дозволи наоружавање опозиције у Сирији, оценивши да би, ако није могуће да се пронађе политичко решење, требало размислити и о другим опцијама.
Изјава портпаролке Стејт департмента Викторије Ниланд, да ће САД морати да размисле и о другим опцијама, осим политичког притисак на режим Башара Ал Асада, представља промену става у односу на став војних кругова да у овом тренутку није јасно ко све представља опозицију и да би оружје могло да заврши и у рукама Ал Каиде.
Ниландова је јуче поновила став да и даље има простора за политичко решење, али по први пут није искључила и могућност наоружавања опозиције.
“Ако не успемо да натерамо Асада да попусти под притиском, могли би да узмемо у обзир и друге опције”, рекла је портпаролка Стејт департмента.
Истовремено је Пентагон саопштио да нема назнака да су се ирански ратни бродови усидрили у лукама у Сирији током викенда, како су раније јавили медији у Ирану.
Поводом ситуације у Сирији, данас се огласила и Бела кућа, која је позвала на прекид ватре из хуманитарних разлога и на доставу помоћи и хране цивилима.
Сличан захтев је упутио и Црвени крст, затраживши да се бар два сата током дана прекину борбе да би се доставила неопходна помоћ и да би се из ратних зона извукли рањени и болесни.
Речено је да се око тога преговара са сиријским властима и побуњеницима, и да је предлог да се из Хомса извуку жене и деца.
Црвени крст је у последњих 10 дана успео да уђе у тај град и градове Блудан, Ал Забадани и Мадаја, и донесе хуманитарну помоћ.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *