21. фебруар – Докази за обнављање истраге о Добровољачкој

БАЊАЛУКА – МУП Републике Српске прикупио је нове доказе о случају “Добровољачка улица” и за десетак дана послаће их тужиоцу Џуду Роману, који је у јануару обуставио истрагу у овом предмету.

По Закону о кривичном поступку БиХ, истрага би – уз нове доказе – морала да буде обновљена.

Члан тима МУП-а РС за истраживање ратних злочина Симо Тушевљак изјавио је да је МУП РС нове доказе о злочину у Добровољачкој улици у Сарајеву прикупио после обустављања истраге и да ће – уз те нове доказе – истрага морати да буде обновљена, у складу са законом.

Како је пренео “Глас Српске”, Тушевљак је објаснио да су се тиму за ратне злочине МУП-а РС јавили сведоци са новим доказима и сведочењима, који до сада нису давали изјаве, али су се на то одлучили кад је тужилац Романо обуставио истрагу.

“Према члану 224 став 3 ЗКП-а, кад год се дође до нових доказа и чињеница, тужилац аутоматски обнавља истрагу”, додао је он.

Осврћући се на предмет “тузланска колона”, у којем је страни тужилац Дејвид Швендимен обуставио истрагу још децембра 2009, Тушевљак је рекао да је пре две године поднета притужба на ту одлуку, али да се тужилац још није изјаснио.

“Хашки трибунал на тај предмет ставио је ознаку А, што значи да постоји довољно доказа на основу којих се истог дана може подици оптужница. Преседан је, и први пут у БиХ, да се у предмету са том ознаком донесе Наредба о обустављању истраге. То значи да правосуђе БиХ обара доказе и одлуке Хашког трибунала, али то се никад није десило кад су у питању злочини над несрбима”, приметио је Тушевљак.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. Светлост и топлина

    Само да западни фактор све опет не стави ад акта (по нечијем
    нахођењу и наредби).Код њих је све могуће.Зависи од њихових
    дугорочних планова.Овде су сувише времена протраћили.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *