13. фебруар – ЕУЛЕКС СЕ СЛОБОДНО КРЕЋЕ СЕВЕРОМ КОСОВА

фото: Архива

Еулекс на северу Косова сада има већу слободу кретања, а томе је претходио мистериозни договор локалних Срба са представницима УНМИК-а, пише у понедељак приштински лист Зери.
Дневник наводи да је боље кретање за Еулекс плод “џентлменског договора” који је обезбедио УНМИК, са којим мисија ЕУ није ни упозната.
Додаје се да се такав договор са Србима помиње и у извештају генералног секретара Бан Ки Муна под именом “компромисни аранжман”, али се не објашњава о каквом је компромису реч.
Зери пише да су представници Еулекса изненађени и забринути договором јер не знају како је УНМИК то постигао, када су раније пропали сви покушаји мисије ЕУ.
“Од 10 покушаја Еулексових трупа да оду из Митровице на граничне прелазе на северу, девет је било успешно. Они не знају због чега се променио став Срба према томе, али сумњају да се ради о договору који УНМИК површно помиње у последњем извештају Бан Ки Муна. Оно што највише брине Еулекс је начин или услови под којима је УНМИК то постигао”, рекао је један неименовани страни дипломата.
Мисија ЕУ је у кратком саопштењу за лист навела да се ситуација на терену за њих побољшала, али је негирала да је учествовала у било каквим преговорима. Срби на северу Косова раније су наводили да ће блокирати сваки пролазак Еулексових возила ако се у њима на прелазе превозе службеници косовске владе.

Извор: Бета, Мост

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *