Српски референдум

Приредио Угљеша Мрдић

 

Председници општина са севера Косова и Метохије донели су одлуку да распишу референдум како би се Срби са севера Космета изјаснили да ли желе да се интегришу у косовске институције. Крстимир Пантић, председник Општине Косовска Митровица саопштио је да косметски Срби имају намеру да референдум буде одржан 15. фебруара 2012. године на Дан српске државности. Та одлука је саопштена на овонедељној седници Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије.
Председник Општине Зубин Поток Славиша Ристић рекао је да Срби на северу Косова и Метохије имају право да се на референдуму изјасне да ли желе да се интегришу у косовске институције. Ристић је изјавио да уколико Србија оспорава то право, „да то значи да власт ради у интересу независне државе Косово“.
„Знам да ће многи, па чак и медији, сатанизовати ову нашу акцију, али Срби на северу Косова имају право да одлуче да ли желе да се интегришу у противправну државу Косово“, рекао је председник Општине Зубин Поток.
Ристић је рекао и да су се Албанци 17. фебруара 2008. године такође изјаснили да желе независну државу и да се тада ниједан Србин није питао да ли је за независну државу Косово.
Ристић сматра да су споразуми постигнути током дијалога Београда и Приштине штетни и да ће „временом бити утврђено колико су противуставни“, а поручио је свима који мисле да пут у ЕУ зависи од Срба са севера Косова да се „грдно варају“.
Председник Косовско-митровачког округа Раденко Недељковић рекао је да Срби са севера Косова не могу да уклоне барикаде из реалног страха да албанска страна неће применити договоре, постигнуте у дијалогу Београда и Приштине.
Према његовим речима, разлог за неуклањање барикада је и страх да ће косовске власти „једностраним актима, уз подршку међународне заједнице, променити реалност на терену, као што су то учинили довођењем косовских цариника на административне прелазе“.
Председници општина са севера Космета саопштили су на Одбору да је покренут поступак за оцену уставности Уредбе Владе Србије о контроли прелаза. Челници општина подржали су референдум на којем би се Срби изјаснили о интеграцији у косовске институције.
„Скупштина Општине Косовска Митровица покренула је поступак за оцену уставности Уредбе Владе“, изјавио је председник те општине Крстимир Пантић.
Пантић је на седници скупштинског Одбора за Косово и Метохију рекао да је та уредба штетна, јер се њоме Србима са севера Косова и Метохије онемогућава слободан прелаз из Покрајине у централну Србију.

 

_________________

Време за специјалисту

Овонедељни рад Скупштине Србије обележила је расправа на седници Одбора за Косово и Метохију, која је последњих месеци десетак пута одлагана због недоласка шефа преговарачког тима Београда Борислава Стефановића и министра за Космет Горана Богдановића.
Борко Стефановић је рекао на седници Одбора за Косово и Метохију да постизањем споразума о преласку административне линије ни на који начин нису угрожени Устав и закони Србије. При том је Стефановић, када му је радикал Добросав Добрић, председник Скупштине Општине Звечан препоручио да „измери температуру“, односно да „оде код лекара специјалисте“, одлучио да напусти седницу Одбора за Космет.
Опозиција, међутим, тврди да је споразум противуставни и антидржавни. Седница је завршена после шест сати, и то без стављања на гласање предлога закључака, јер није било кворума.

_________________

Опозиција против буџета

Бурна недеља у Скупштини Србије, најважнијој институцији у држави, коју власт годинама занемарује. План је да гласање за буџет буде 29. децембра. Уколико буде било потребно, притискање тастера може бити померено за 30. децембар, што је последњи дан редовног јесењег заседања и дотад рачуница мора бити усвојена.
Опозиција, то јест ДСС, СНС и СРС су се већ изјаснили. Ниједна од ових странака није спремна да подржи буџет, јер је, како су се сложили, „разорни, а не развојни“.
Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић рекла је да ће буџет за 2012. годину бити усвојен у четвртак увече или у петак преподне.
„Околности су такве да не можемо говорити о развојном буџету, али је праведан и задовољио је елементарне социјалне захтеве грађана“, рекла је Славица Ђукић Дејановић.
Председница Парламента је навела да ће усвајањем буџета и сета измена и допуна правосудних закона бити завршено редовно заседање Скупштине у овом сазиву, али ће, како је рекла, Парламент у истом сазиву и даље бити активан.

2 коментара

  1. Господо Србска, дошао је тренутак кад морамо да се саберемо, и да се упитамо: Знамо ли куда и камо идемо, и да ли знамо зашто идемо тамо камо идемо? Има још доста питања, која се тичу Србства и Србије, и ми, у овоме часу, можда, немамо одговоре на сва та силна питања (а како ствари стоје, вероватно да немамо одговора ни на једно питање!), али, на нама је да се, превасходно, питамо и упитамо, да се запитамо и пропитамо, јер ако ни до упитаности нисмо дошли, онда ми, заиста, нисмо одговорни, Господо Србска, ни пред Богом, ни пред Васељеном, а ни пред Родом својим, нити пред Прецима, а још мање пред Потомцима својим!
    Да ли Србство и Србија има било какав национални програм и план, да ли Србство и Србија има, песнички речено, Веће Мудраца, да ли Србство и Србија има било кога ко размишља и промишља, ко дејствује и нешто чини за спасеније Србства и Србије!?
    https://sites.google.com/site/djordjebojanicistorija/

  2. ОБИЛИЋИ – СРПСКИ ЈУНАЦИ НАД ЈУНАЦИМА Ви се борите за цело Српство и док цео свет дочекује нову годину у весељу и пред пуним столом хране и пића Ви се борите и пркосно играте коло пред пушчаним цевима – остављени,издани од власти матице Србије, препуштени сами соби САМИ ПРОТИВ СВИХ.Прави одговор овој однарођеној власти би био да дођете у Београд и покренете овај заспали народ да пође Вашим примером.Ви сте наши ОБИЛИЋИ али би било још боље – постаните КАРАЂОРЂЕ – Ви сте већ задивили цео свет задивите га још више…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *