Srpski referendum

Priredio Uglješa Mrdić

 

Predsednici opština sa severa Kosova i Metohije doneli su odluku da raspišu referendum kako bi se Srbi sa severa Kosmeta izjasnili da li žele da se integrišu u kosovske institucije. Krstimir Pantić, predsednik Opštine Kosovska Mitrovica saopštio je da kosmetski Srbi imaju nameru da referendum bude održan 15. februara 2012. godine na Dan srpske državnosti. Ta odluka je saopštena na ovonedeljnoj sednici Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije.
Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je da Srbi na severu Kosova i Metohije imaju pravo da se na referendumu izjasne da li žele da se integrišu u kosovske institucije. Ristić je izjavio da ukoliko Srbija osporava to pravo, „da to znači da vlast radi u interesu nezavisne države Kosovo“.
„Znam da će mnogi, pa čak i mediji, satanizovati ovu našu akciju, ali Srbi na severu Kosova imaju pravo da odluče da li žele da se integrišu u protivpravnu državu Kosovo“, rekao je predsednik Opštine Zubin Potok.
Ristić je rekao i da su se Albanci 17. februara 2008. godine takođe izjasnili da žele nezavisnu državu i da se tada nijedan Srbin nije pitao da li je za nezavisnu državu Kosovo.
Ristić smatra da su sporazumi postignuti tokom dijaloga Beograda i Prištine štetni i da će „vremenom biti utvrđeno koliko su protivustavni“, a poručio je svima koji misle da put u EU zavisi od Srba sa severa Kosova da se „grdno varaju“.
Predsednik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković rekao je da Srbi sa severa Kosova ne mogu da uklone barikade iz realnog straha da albanska strana neće primeniti dogovore, postignute u dijalogu Beograda i Prištine.
Prema njegovim rečima, razlog za neuklanjanje barikada je i strah da će kosovske vlasti „jednostranim aktima, uz podršku međunarodne zajednice, promeniti realnost na terenu, kao što su to učinili dovođenjem kosovskih carinika na administrativne prelaze“.
Predsednici opština sa severa Kosmeta saopštili su na Odboru da je pokrenut postupak za ocenu ustavnosti Uredbe Vlade Srbije o kontroli prelaza. Čelnici opština podržali su referendum na kojem bi se Srbi izjasnili o integraciji u kosovske institucije.
„Skupština Opštine Kosovska Mitrovica pokrenula je postupak za ocenu ustavnosti Uredbe Vlade“, izjavio je predsednik te opštine Krstimir Pantić.
Pantić je na sednici skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju rekao da je ta uredba štetna, jer se njome Srbima sa severa Kosova i Metohije onemogućava slobodan prelaz iz Pokrajine u centralnu Srbiju.

 

_________________

Vreme za specijalistu

Ovonedeljni rad Skupštine Srbije obeležila je rasprava na sednici Odbora za Kosovo i Metohiju, koja je poslednjih meseci desetak puta odlagana zbog nedolaska šefa pregovaračkog tima Beograda Borislava Stefanovića i ministra za Kosmet Gorana Bogdanovića.
Borko Stefanović je rekao na sednici Odbora za Kosovo i Metohiju da postizanjem sporazuma o prelasku administrativne linije ni na koji način nisu ugroženi Ustav i zakoni Srbije. Pri tom je Stefanović, kada mu je radikal Dobrosav Dobrić, predsednik Skupštine Opštine Zvečan preporučio da „izmeri temperaturu“, odnosno da „ode kod lekara specijaliste“, odlučio da napusti sednicu Odbora za Kosmet.
Opozicija, međutim, tvrdi da je sporazum protivustavni i antidržavni. Sednica je završena posle šest sati, i to bez stavljanja na glasanje predloga zaključaka, jer nije bilo kvoruma.

_________________

Opozicija protiv budžeta

Burna nedelja u Skupštini Srbije, najvažnijoj instituciji u državi, koju vlast godinama zanemaruje. Plan je da glasanje za budžet bude 29. decembra. Ukoliko bude bilo potrebno, pritiskanje tastera može biti pomereno za 30. decembar, što je poslednji dan redovnog jesenjeg zasedanja i dotad računica mora biti usvojena.
Opozicija, to jest DSS, SNS i SRS su se već izjasnili. Nijedna od ovih stranaka nije spremna da podrži budžet, jer je, kako su se složili, „razorni, a ne razvojni“.
Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović rekla je da će budžet za 2012. godinu biti usvojen u četvrtak uveče ili u petak prepodne.
„Okolnosti su takve da ne možemo govoriti o razvojnom budžetu, ali je pravedan i zadovoljio je elementarne socijalne zahteve građana“, rekla je Slavica Đukić Dejanović.
Predsednica Parlamenta je navela da će usvajanjem budžeta i seta izmena i dopuna pravosudnih zakona biti završeno redovno zasedanje Skupštine u ovom sazivu, ali će, kako je rekla, Parlament u istom sazivu i dalje biti aktivan.

2 komentara

  1. Gospodo Srbska, došao je trenutak kad moramo da se saberemo, i da se upitamo: Znamo li kuda i kamo idemo, i da li znamo zašto idemo tamo kamo idemo? Ima još dosta pitanja, koja se tiču Srbstva i Srbije, i mi, u ovome času, možda, nemamo odgovore na sva ta silna pitanja (a kako stvari stoje, verovatno da nemamo odgovora ni na jedno pitanje!), ali, na nama je da se, prevashodno, pitamo i upitamo, da se zapitamo i propitamo, jer ako ni do upitanosti nismo došli, onda mi, zaista, nismo odgovorni, Gospodo Srbska, ni pred Bogom, ni pred Vaseljenom, a ni pred Rodom svojim, niti pred Precima, a još manje pred Potomcima svojim!
    Da li Srbstvo i Srbija ima bilo kakav nacionalni program i plan, da li Srbstvo i Srbija ima, pesnički rečeno, Veće Mudraca, da li Srbstvo i Srbija ima bilo koga ko razmišlja i promišlja, ko dejstvuje i nešto čini za spasenije Srbstva i Srbije!?
    https://sites.google.com/site/djordjebojanicistorija/

  2. OBILIĆI – SRPSKI JUNACI NAD JUNACIMA Vi se borite za celo Srpstvo i dok ceo svet dočekuje novu godinu u veselju i pred punim stolom hrane i pića Vi se borite i prkosno igrate kolo pred puščanim cevima – ostavljeni,izdani od vlasti matice Srbije, prepušteni sami sobi SAMI PROTIV SVIH.Pravi odgovor ovoj odnarođenoj vlasti bi bio da dođete u Beograd i pokrenete ovaj zaspali narod da pođe Vašim primerom.Vi ste naši OBILIĆI ali bi bilo još bolje – postanite KARAĐORĐE – Vi ste već zadivili ceo svet zadivite ga još više…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *