14. децембар – Веселиновић: Једва чекам да видим Кфоров снимак

Да ли ви заиста мислите да је највећи проблем на Косову Звонко Веселиновић? Не могу да верујем да тако поједностављено посматрате тај проблем, каже Ивица Дачић.

После неколико насилних покушаја уклањања барикада током протекла четири месеца и неколико инцидената у којима је било на десетине повређених грађана Косова и Метохије и војника, Кфор је пре два дана изашао са именима косовскомитровичког бизнисмена Звонка Веселиновића и његовог брата, као организатора инцидената на Јарињу и у Јагњеници.

Командант Кфора Ерхард Древс је у понедељак, новинарима из београдских медија који су у организацији канцеларије Питера Фејта боравили у Приштини, саопштио да је снимке са учесницима и организаторима инцидената, међу којима је именовао браћу Веселиновић, проследио Еулексу. Јуче је из Еулекса потврђено да је истрага у вези са инцидентима на Јарињу покренута одмах после инцидента. Портпарол Еулекса Ирина Гудељевић је на питање новинара „Политике” да ли је тачно да су добили снимке и да је Звонко Веселиновић осумњичен за инциденте на Јарињу и у Јагњеници рекла да „Еулекс не коментарише истраге које су у току, поготово не имена људи која се налазе под истрагом”.

Звонко Веселиновић, кога је командант Кфора означио као главног организатора нереда на Јарињу, рекао је јуче за „Политику” да му је „баш драго ако Древс има те снимке” и да „једва чека да их погледа и одговори на наводе Древсове оптужнице”.

„Он може да има мој снимак, негде где сам ја у народу, у маси. Понављам, јесам био са својим народом и увек ћу бити. А ово је Древсов покушај да ме уплаши. Сматрам да нисам крив, нисам организатор, ја сам учесник. Овом поновном медијском хајком ме не могу уплашити и опет ћу учествовати”, каже Веселиновић и објашњава да ће се „појавити да се одбрани од свих тих оптужби, где год да буду прослеђене: да ли Србији или Еулексу”.

Веселиновић каже да је глупост што командант Кфора помиње његовог брата као организатора инцидената у Јагњеници и додаје да је и он био тамо, али да га „можда нису видели или лепо снимили”.

„Војници Кфора су тада пуцали на људе који личе на мене, из чиста мира су пуцали на четири-пет момака који су крупније грађе, кратко ошишани, као ја. Те момке су погодили и зато је он и објавио да ме је погодио у врат”, демантовао је Веселиновић наводе команданта Кфора да је погођен гуменим метком у врат и да је због тога „ван игре”.

Од 25. јуна, када су барикаде на северу Косова постављене након што су међународне снаге хеликоптерима превезле албанске царинике на административну линију, ово је први пут да Кфор или Еулекс наступа са конкретним именима и наводним доказним материјалом.

Подсетимо, државни органи су од Кфора тражили снимке оружаног напада који се догодио 27. септембра, када је бојевом муницијом рањено шест српских цивила који су били на барикадама на Јарињу. Тада су српски званичници тражили независну истрагу, коју би спровеле УН, али Кфор није дао снимке са места догађаја.

На питање шта мисли зашто је сада Кфор изашао са снимцима и зашто су он и његов брат издвојени као организатори ових немира, Веселиновић каже да је то зато што је он на свакој барикади и да хоће да га уплаше и поколебају. „Сада ја треба да мислим ко зна шта се спрема следеће, да се повучем, па да се онда и други момци уплаше и кажу: ’Ако се Звонко повукао са његовом фамилијом, повући ћемо се и ми’”.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић јуче је изјавио да тужилаштву и МУП-у нису прослеђене информације о Веселиновићу и додао да се МУП више година бавио Веселиновићевим активностима, али да он није био доступан полицији.

Подсетимо, МУП је са Еулексом потписао споразум о сарадњи и размени података, па је у том контексту постављено питање да ли би српска полиција ухапсила Веселиновића уколико јој се укаже прилика. Дачић је одговорио да је то хипотетичко питање и додао да, чак и да се то деси, не би могло да буде говора о изручењу било коме у Приштини јер Србија Косово сматра својом територијом.

„Да ли ви заиста мислите да је највећи проблем на Косову Звонко Веселиновић? Не могу да верујем да тако поједностављено посматрате тај проблем. То што се сумњичи за инциденте је једно, а друго је питање оно што Срби на Косову траже. Свођењем тога на криминалне активности, идемо наруку онима који кажу да су Срби са Косова криминалци”, оценио је министар и нагласио да је центар криминала у Приштини и Албанији.

На питање да ли му је лакше пошто Дачић сматра да он није највећи проблем на Косову и да ли мисли да би му сигурније било да пређе у централну Србију, Веселиновић је рекао да му то не пада на памет, јер би се то лоше одразило не само на његову фамилију него и на његове другове. „Ми овде 12 година једемо исти хлеб, покушавамо да се одбранимо, донекле смо и успели и сада нам не пада на памет да одустајемо”, рекао је Веселиновић.

На примедбу да ако командант Кфора каже да постоје снимци, онда то звучи као да има доказе, Веселиновић каже да су он и брат у Јагњеницу дошли у 11.30 и да одговорно тврди да „од тада ниједан једини метак није испаљен према Кфору, нити једна ручна граната није бачена са српске стране”.

„Они пуцају на нас као на псе, пуцају у људе, бацају сузавац женама у очи и ти снимци су обишли свет. Ако мисле да сам ја те жене организовао да се држе за Кфорове штитове, то је онда смешна прича”, закључује Веселиновић.

Биљана Митриновић
Извор: Политика

3 коментара

  1. Пази се Звонко, лако је са КФОРОМ, они су кукавице.Али, пази се да те не ухвати Тадићева камарила , е, са њима ћеш тешко.Они ће те одмах ухапсити ако од њих то траже ови из међународних колонијалних власти.

  2. Sančo Pansa

    B92 je sada objavio jedan FINGIRAN ČLANAK gdje predstavljaju ovog momka VESELINOVIĆA u negativnom kontekstu. Iz toga se jasno vidi da određeni krugovi iz naše države sarađuju sa Šiptarima na satanizovanju Srba sa KiM!!!DAKLE, pripremaju teren da sve Srbe koji se bore za srpsku stvar predstave kao kriminalce i ratne profitere kako bi ih se što brže i što lakše UZ POMOĆ ŠIPTARA RATOSILJALI!!! NARAVNO DA NAM JE SVIMA POZNATO DA OVAJ MOMAK PRIPADA SKUPINI SRPSKIH VITEZOVA KOJI SVOJIM GOLIM ŽIVOTIMA NA KOSOVU I METOHIJI, DOSTOJANSTVENO ŠTITE INTERESE SRBIJE!!!

  3. Manipulativno je i licemerno od Euleksa i kfora tražiti odgovornost od srba koji svojim golim telima brane svoje zakonsko pravo na opstanak svojih domova u svojoj zemlji.Da se nijesu svrstavali na šiptarsku stranu nebi bilo kidnapovanih i ubijanih srba na svojim ognjištima.Rezolucija ih obavezuje da budu nepristrasni i da čuvaju mir.Otkada su došli na okupiranu srpsku teritoriju Kosovo i metohiju kidnapovanih pa ubijanih je skoro hiljadu i osamstotina građana Kosova i metohije.Govorili su da nisu mogli da spreče albance.Sramota kako bi im bilo kad bi se to događalo njihovim porodicama.Srbi koji su izašli da obrađuju svoju zemlju da prehrane svoje porodice njih dvanestoro ubili su ih albanci na njivi ubice su poznate mirno žive.Sramota pravda ipak mora da pobedi….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *