14. decembar – Veselinović: Jedva čekam da vidim Kforov snimak

Da li vi zaista mislite da je najveći problem na Kosovu Zvonko Veselinović? Ne mogu da verujem da tako pojednostavljeno posmatrate taj problem, kaže Ivica Dačić.

Posle nekoliko nasilnih pokušaja uklanjanja barikada tokom protekla četiri meseca i nekoliko incidenata u kojima je bilo na desetine povređenih građana Kosova i Metohije i vojnika, Kfor je pre dva dana izašao sa imenima kosovskomitrovičkog biznismena Zvonka Veselinovića i njegovog brata, kao organizatora incidenata na Jarinju i u Jagnjenici.

Komandant Kfora Erhard Drevs je u ponedeljak, novinarima iz beogradskih medija koji su u organizaciji kancelarije Pitera Fejta boravili u Prištini, saopštio da je snimke sa učesnicima i organizatorima incidenata, među kojima je imenovao braću Veselinović, prosledio Euleksu. Juče je iz Euleksa potvrđeno da je istraga u vezi sa incidentima na Jarinju pokrenuta odmah posle incidenta. Portparol Euleksa Irina Gudeljević je na pitanje novinara „Politike” da li je tačno da su dobili snimke i da je Zvonko Veselinović osumnjičen za incidente na Jarinju i u Jagnjenici rekla da „Euleks ne komentariše istrage koje su u toku, pogotovo ne imena ljudi koja se nalaze pod istragom”.

Zvonko Veselinović, koga je komandant Kfora označio kao glavnog organizatora nereda na Jarinju, rekao je juče za „Politiku” da mu je „baš drago ako Drevs ima te snimke” i da „jedva čeka da ih pogleda i odgovori na navode Drevsove optužnice”.

„On može da ima moj snimak, negde gde sam ja u narodu, u masi. Ponavljam, jesam bio sa svojim narodom i uvek ću biti. A ovo je Drevsov pokušaj da me uplaši. Smatram da nisam kriv, nisam organizator, ja sam učesnik. Ovom ponovnom medijskom hajkom me ne mogu uplašiti i opet ću učestvovati”, kaže Veselinović i objašnjava da će se „pojaviti da se odbrani od svih tih optužbi, gde god da budu prosleđene: da li Srbiji ili Euleksu”.

Veselinović kaže da je glupost što komandant Kfora pominje njegovog brata kao organizatora incidenata u Jagnjenici i dodaje da je i on bio tamo, ali da ga „možda nisu videli ili lepo snimili”.

„Vojnici Kfora su tada pucali na ljude koji liče na mene, iz čista mira su pucali na četiri-pet momaka koji su krupnije građe, kratko ošišani, kao ja. Te momke su pogodili i zato je on i objavio da me je pogodio u vrat”, demantovao je Veselinović navode komandanta Kfora da je pogođen gumenim metkom u vrat i da je zbog toga „van igre”.

Od 25. juna, kada su barikade na severu Kosova postavljene nakon što su međunarodne snage helikopterima prevezle albanske carinike na administrativnu liniju, ovo je prvi put da Kfor ili Euleks nastupa sa konkretnim imenima i navodnim dokaznim materijalom.

Podsetimo, državni organi su od Kfora tražili snimke oružanog napada koji se dogodio 27. septembra, kada je bojevom municijom ranjeno šest srpskih civila koji su bili na barikadama na Jarinju. Tada su srpski zvaničnici tražili nezavisnu istragu, koju bi sprovele UN, ali Kfor nije dao snimke sa mesta događaja.

Na pitanje šta misli zašto je sada Kfor izašao sa snimcima i zašto su on i njegov brat izdvojeni kao organizatori ovih nemira, Veselinović kaže da je to zato što je on na svakoj barikadi i da hoće da ga uplaše i pokolebaju. „Sada ja treba da mislim ko zna šta se sprema sledeće, da se povučem, pa da se onda i drugi momci uplaše i kažu: ’Ako se Zvonko povukao sa njegovom familijom, povući ćemo se i mi’”.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić juče je izjavio da tužilaštvu i MUP-u nisu prosleđene informacije o Veselinoviću i dodao da se MUP više godina bavio Veselinovićevim aktivnostima, ali da on nije bio dostupan policiji.

Podsetimo, MUP je sa Euleksom potpisao sporazum o saradnji i razmeni podataka, pa je u tom kontekstu postavljeno pitanje da li bi srpska policija uhapsila Veselinovića ukoliko joj se ukaže prilika. Dačić je odgovorio da je to hipotetičko pitanje i dodao da, čak i da se to desi, ne bi moglo da bude govora o izručenju bilo kome u Prištini jer Srbija Kosovo smatra svojom teritorijom.

„Da li vi zaista mislite da je najveći problem na Kosovu Zvonko Veselinović? Ne mogu da verujem da tako pojednostavljeno posmatrate taj problem. To što se sumnjiči za incidente je jedno, a drugo je pitanje ono što Srbi na Kosovu traže. Svođenjem toga na kriminalne aktivnosti, idemo naruku onima koji kažu da su Srbi sa Kosova kriminalci”, ocenio je ministar i naglasio da je centar kriminala u Prištini i Albaniji.

Na pitanje da li mu je lakše pošto Dačić smatra da on nije najveći problem na Kosovu i da li misli da bi mu sigurnije bilo da pređe u centralnu Srbiju, Veselinović je rekao da mu to ne pada na pamet, jer bi se to loše odrazilo ne samo na njegovu familiju nego i na njegove drugove. „Mi ovde 12 godina jedemo isti hleb, pokušavamo da se odbranimo, donekle smo i uspeli i sada nam ne pada na pamet da odustajemo”, rekao je Veselinović.

Na primedbu da ako komandant Kfora kaže da postoje snimci, onda to zvuči kao da ima dokaze, Veselinović kaže da su on i brat u Jagnjenicu došli u 11.30 i da odgovorno tvrdi da „od tada nijedan jedini metak nije ispaljen prema Kforu, niti jedna ručna granata nije bačena sa srpske strane”.

„Oni pucaju na nas kao na pse, pucaju u ljude, bacaju suzavac ženama u oči i ti snimci su obišli svet. Ako misle da sam ja te žene organizovao da se drže za Kforove štitove, to je onda smešna priča”, zaključuje Veselinović.

Biljana Mitrinović
Izvor: Politika

3 komentara

  1. Pazi se Zvonko, lako je sa KFOROM, oni su kukavice.Ali, pazi se da te ne uhvati Tadićeva kamarila , e, sa njima ćeš teško.Oni će te odmah uhapsiti ako od njih to traže ovi iz međunarodnih kolonijalnih vlasti.

  2. Sančo Pansa

    B92 je sada objavio jedan FINGIRAN ČLANAK gdje predstavljaju ovog momka VESELINOVIĆA u negativnom kontekstu. Iz toga se jasno vidi da određeni krugovi iz naše države sarađuju sa Šiptarima na satanizovanju Srba sa KiM!!!DAKLE, pripremaju teren da sve Srbe koji se bore za srpsku stvar predstave kao kriminalce i ratne profitere kako bi ih se što brže i što lakše UZ POMOĆ ŠIPTARA RATOSILJALI!!! NARAVNO DA NAM JE SVIMA POZNATO DA OVAJ MOMAK PRIPADA SKUPINI SRPSKIH VITEZOVA KOJI SVOJIM GOLIM ŽIVOTIMA NA KOSOVU I METOHIJI, DOSTOJANSTVENO ŠTITE INTERESE SRBIJE!!!

  3. Manipulativno je i licemerno od Euleksa i kfora tražiti odgovornost od srba koji svojim golim telima brane svoje zakonsko pravo na opstanak svojih domova u svojoj zemlji.Da se nijesu svrstavali na šiptarsku stranu nebi bilo kidnapovanih i ubijanih srba na svojim ognjištima.Rezolucija ih obavezuje da budu nepristrasni i da čuvaju mir.Otkada su došli na okupiranu srpsku teritoriju Kosovo i metohiju kidnapovanih pa ubijanih je skoro hiljadu i osamstotina građana Kosova i metohije.Govorili su da nisu mogli da spreče albance.Sramota kako bi im bilo kad bi se to događalo njihovim porodicama.Srbi koji su izašli da obrađuju svoju zemlju da prehrane svoje porodice njih dvanestoro ubili su ih albanci na njivi ubice su poznate mirno žive.Sramota pravda ipak mora da pobedi….

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *