03. децембар – Бриселска рашомонијада – осми део

Делегације Београда и Приштине оствариле су добар непредак ка договору о заједничком управљању прелазима и очекује се пуна примена слободе кретања на прелазима, саопштио је Савет министара Европске уније.
У складу с договором, примена би требало да почне 26. децембра.
Делегације Београда и Приштине, које предводе Борислав Стефановић и Едита Тахири у својим изјавама после маратонског састанка у петак дали су изјаве које се разликују у важном детаљу.
Шефица приштинске делегације у разговорима с Београдом Едита Тахири рекла је да је постигнут договор о “интегрисаном управљању границом”. Тахири је рекла да је то споразума измедју Косова и Србије као држава по “европском моделу управљања границама”.
Шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић нигде не помиње граничне прелазе. Он је изјавио је да је постигнут огроман напредак, али да споразум није коначан и да зато ујутро две делегације треба да се састану да би отклониле недоумице око путних докумената и царинских таблица за слободу путовања преко административних прелаза.
Синоћ је представник ЕУ у преговорима Роберт Купет известио о постигнутом договору амбасадоре сталне представнике земаља чланице Уније.
У саопштењу се не помињу границе, нити “гранични прелази”, већ се говори само о – прелазима.

Један коментар

  1. Ako je ovo završnica onda su Tadiću obadve ruke zavrnute. Da bi
    Merkelova bila sažaljva i promenila stav Njemačke po pitanju
    članstva to ćemo saznati uskoro po koj ceni.Zapad nemenja brzo
    odluke ako nisu njihova korist.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *