03. decembar – Briselska rašomonijada – osmi deo

Delegacije Beograda i Prištine ostvarile su dobar nepredak ka dogovoru o zajedničkom upravljanju prelazima i očekuje se puna primena slobode kretanja na prelazima, saopštio je Savet ministara Evropske unije.
U skladu s dogovorom, primena bi trebalo da počne 26. decembra.
Delegacije Beograda i Prištine, koje predvode Borislav Stefanović i Edita Tahiri u svojim izjavama posle maratonskog sastanka u petak dali su izjave koje se razlikuju u važnom detalju.
Šefica prištinske delegacije u razgovorima s Beogradom Edita Tahiri rekla je da je postignut dogovor o “integrisanom upravljanju granicom”. Tahiri je rekla da je to sporazuma izmedju Kosova i Srbije kao država po “evropskom modelu upravljanja granicama”.
Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović nigde ne pominje granične prelaze. On je izjavio je da je postignut ogroman napredak, ali da sporazum nije konačan i da zato ujutro dve delegacije treba da se sastanu da bi otklonile nedoumice oko putnih dokumenata i carinskih tablica za slobodu putovanja preko administrativnih prelaza.
Sinoć je predstavnik EU u pregovorima Robert Kupet izvestio o postignutom dogovoru ambasadore stalne predstavnike zemalja članice Unije.
U saopštenju se ne pominju granice, niti “granični prelazi”, već se govori samo o – prelazima.

Jedan komentar

  1. Ako je ovo završnica onda su Tadiću obadve ruke zavrnute. Da bi
    Merkelova bila sažaljva i promenila stav Njemačke po pitanju
    članstva to ćemo saznati uskoro po koj ceni.Zapad nemenja brzo
    odluke ako nisu njihova korist.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *