КРСТИМИР ПАНТИЋ На очи Србије Албанци слободно убијају

Разговарали Наташа Јовановић и Угљеша Мрдић

Ликвидација Саве Мојсића, треће убиство Србина на Косову и Метохији у последњих месец дана, последица је договора које је Борко Стефановић постигао са Албанцима

Како тумачите одлагање доношења нове скупштинске декларације о Косову и Метохији и одбијање Владе Србије да исту усвоји?
Сама чињеница да није прошао текст декларације о Косову и Метохији говори да Влада нема јединствен став, нити подршку већине у Скупштини. О томе сведоче изјаве народних посланика из редова владајуће коалиције да неће гласати за предложену декларацију, коју је писао Борислав Борко Стефановић, шеф преговарачког тима Београда. То значи да Влада више нема подршку посланика владајуће коалиције, односно да она више не функционише. Сасвим је јасно да политичке странке из власти гледају само своје страначке интересе и да су увелико ушле у изборну кампању. Зато, сматрам, да је неопходно да председник Владе Србије Мирко Цветковић што пре поднесе оставку, врати мандат председнику Републике и да се омогући одржавање ванредних парламентарних избора. То је једини начин да зауставимо процес који иде на штету државних интереса, а који је и то у име целе Србије започет на преговорима у Бриселу.

ТВ дуел са Борком Стефановићем био је веома запажен. Многе је изненадила његова ледена незаинтересованост за реално стање на КиМ?
Ништа паметно нисам чуо од Борка Стефановића, осим што је покушавао да избегне тему емисије која је била посвећена декларацији о Косову и Метохији Народне Скупштине Републике Србије. Могли сте да приметите да господин Стефановић за разлику од људи који се заиста баве дипломатијом има врло примитиван речник и да је отворено приликом полемисања показао коликом количином непристојности располаже. Изостао је сваки његов аргумент на чињенице које сам износио, а које му се нису свиделе. Чињеница је да су за Србе на северу Косова и Метохије неприхватљива решења која је у досадашњим разговорима са Приштином постигао Борко Стефановић, јер се не разликују од одбаченог Ахтисаријевог плана. У досадашњим разговорима Београда и Приштине постигнути су договори који нису у складу са Уставом Србије. Они су неприхватљиви не само за мене и опозицију, већ и за поједине посланике из владајуће већине. Но, Стефановић није понудио ниједан одговор.

Шта ћете урадити уколико држава постигне договор с Приштином о управљању прелазима на којима би били представници Србије, ЕУЛЕКС-а и косовских власти?
У том случају поднећу оставку и бити уз свој народ на барикадама. Иначе, сматрам да су договори с Приштином о катастру, регистарским таблицама и матичним књигама штетни за српски народ и државу.

[restrictedarea]

Утисак је да је четири општине под српском влашћу (Косовска Митровица, Лепосавић, Зубин Поток и Звечан) званични Београд оставио на цедилу, али да су упркос томе оне јединствене у одлуци да истрају до краја. Да ли истрајавање подразумева и „не“ интегрисаним границама?
Не бих рекао да смо ми остављени на цедилу од стране Републике Србије, већ пре од стране појединаца у власти. Ова Влада Србије практично не постоји. Један део министара из Демократске странке, Социјалистичке партије Србије и Г17 Плус показали су резерве када је у питању декларација о Косову и Метохији. Што се тиче нас, председника четири општине, ми смо јединствени у ставу да је циљ наше борбе останак Косова и Метохије у саставу Републике Србије, али и да се  не пристане да се на територији општина под српском контролом спроводи реализација споразума постигнутог у Бриселу. То од нас траже и одборници и грађани северног дела Космета. Страшно је што се покушава са интегрисањем граница. Нема граница између централне Србије и Косова и Метохији, јер је ту реч о административним прелазима на којима не смеју бити албански цариници и полиција. Имамо и заједнички став Скупштине српских општина на северу Косова и Метохије, основане Уредбом Владе Републике Србије, да морамо да останемо јединствени у борби за Космет у саставу Србије. Ми ћемо поднети кривичну пријаву против Борислава Стефановића због штетних споразума који су постигнути у Бриселу, а противни су Уставу Републике Србије. Поднећемо предлог за оцену уставности и законитости свих Стефановићевих решења пред Уставним судом Републике Србије.

Пала је још једна српска глава. Убијен је Сава Мојсић у Косовској Митровици од стране албанског терористе. И поред те чињенице владајућа коалиција у Београду није готово ништа предузела да заштити српски народ на Космету, бар чином потенцирања детаљне истраге о том злочину.
Напад на Србе у насељу Брђани је пажљиво планиран са циљем да се испровоцирају Срби на северу Косова и Метохије. Јер било је процењено да ће после напада, у којем је један Србин погинуо, Срби неодмерено реаговати, чиме би КФОР и ЕУЛЕКС оправдали своје намере да наметну косовске институције на северу. На Србе у насељу Брђани ватра је отворена из куће коју Албанци користе за надгледање терена, а пуцале су особе у црним униформама. И КФОР-у и ЕУЛЕКС-у одавно је познато за шта Албанцима служи та кућа, али они до сада нису реаговали. Нажалост, ликвидација Саве Мојсића је треће убиство Србина на Косову и Метохији у последњих месец дана. И то је последица договора које је Борко Стефановић постигао са Албанцима. Не само да Срби на Космету немају слободу кретања, они немају ни право на живот и то само зато што припадају српском народу и што не желе да пристану да живе у нелегалној и независној такозваној „држави Косово“. Срби ће се и даље трудити да се мирним протестима и хришћанском борбом изборе за своја права и за очување територијалног интегритета Косова и Метохије у саставу Србије. Ми Срби на Космету пре свега желимо да опстанемо на својој територији, коју сматрамо саставним делом Републике Србије и све ћемо учинити да би сачували оно што је наше.

Шта ће  Србима на барикадама донети 9. децембар, дан када би требало да се донесе одлука Европске комисије о кандидатури Србије за пријем у ЕУ?
Велики знак питања је да ли ће уопште 9. децембра Србија добити статус кандидата за чланство у Европској унији. Нас су власти Републике Србије убеђивали да је пут Србије у ЕУ одвојен од питања Косова и Метохије. Показало се да то није била истина и да нас је власт обмањивала. Власт је лагала, како нас који живимо на Косову и Метохији, тако и читав српски народ у држави Србији. Притисци и уцене према властима у Београду биће настављени. Врло је вероватно да Србија 9. децембра не добије статус кандидата, а да о неком датуму за почетак преговора и не говоримо, без обзира на то да ли ће споразуми почети да се примењују и да ли ће се или не уклонити српске барикаде на Косову и Метохији. Противљење ЕУ је велико, јер се она суочила са сопственим проблемима. Пре свега, у економији. Опстанак ЕУ је доведен у питање. Могли смо пре неколико дана да чујемо како председник Француске Николас Саркози  предлаже да Европа крене даље у два колосека. Постоји велика опасност да дође до поделе у самој Европској унији на земље које су развијене и на оне које су нижег степена развоја. ЕУ има огромне финансијске проблеме. Европа ће се у наредном периоду пре свега окренути себи и решавању проблема у својим редовима, тако да је потпуно неизвесно шта ће Србија учинити у вези са питањем Косова и Метохије. Одлука о томе да ли ће Србија добити статус кандидата пре свега зависи од става Немачке и Француске, а ми знамо врло добро какав је њихов став.

Какве вести очекујете да ће Тадић донети из Лондона?
Став Велике Британије у вези са питањем очувања територијалног интегритета и суверенитета Србије већ је одавно познат. Познато је да је Велика Британија признала нелегалну тзв. „државу Косово“. Чули смо од британских званичника да је за њих судбина Косова и Метохије завршена ствар и да они желе да са том нелегалном тзв. „државом“ развијају добросуседске односе. Не знам какав је циљ Тадићеве посете Великој Британији. На добро не слути.

Како коментаришете да је један град људи са Косова и Метохије, преко 20.000 Срба, затражило од Руске Федерације добијање двојног држављанства? Руски медији брује о тој вести, док београдски крију ту информацију.
То је само још један доказ да су Срби на Косову и Метохији изгубили поверење, пре свега у владајућу коалицију и државу Србију. Срби са Космета више не верују актуелној власти, која нас је безброј пута до сада преварила. То је очајнички потез Срба, како би пре свега сачували свој живот и опстали на Косову и Метохији. Небројено пута смо чули од званичника у Београду да Србија више неће ратовати, што значи да Албанци могу слободно да убијају Србе и да у тим случајевима наша држава неће учинити ништа да заштити свој народ.

Ко у овом тренутку у Београду подржава став четири српске општине на северу Космета?
Подржава нас већина опозиције. Две најјаче опозиционе странке, Српска напредна странка и Демократска странка Србије су уз нас. Уз нас није само опозиција у републичком Парламенту, већ имамо подршку и великог броја народних посланика из владајуће коалиције. Они су своје неслагање са режимом показали када је реч о нестављању на дневни ред декларације о Косову и Метохији, о којој је требало да се изјасни Народна скупштина Србије још прошле недеље.

[/restrictedarea]

3 коментара

  1. Gledao sam taj duel na TV i mogu da kazem da tako nesto jos do sada nisam video. Stefanovicu od argumenata je preostalo samo da stalno ponavlja da je to laz a da se ni jedog trenutka nije potrudio da nam kaze u cemu se sastoji ta laz sto prica gospodin Panic. Toliko arogancije i oholosti ja mislim niko do sada nije video na jdnoj TV. Nije nam objasnio zasto je proteran sa barikada, zato smo mu veruju ili zato sto ga smatraju izdajnikom kao i njegovog sefa Barisa Tadicija. U jedno sam ipak siguran da ce Stefanovic, Tadic, Jeremic, Dacic, Sutanovac jednog dana morati odgovarati za veleizdaju zemlje. To je neminovnost, jer jos ni jedan diktator nije umro naslobodi pa tako nece ni ovi koji osramotise i ponizise srbiju i srpski narod.

  2. ZAPREPASCEN SAM BIO KADA JE SVOJEVREMENO BORKO STEFANOVIC IZABRAN ZA PREGOVARACA SA TKZ. POLITICKIM KRILOM TERORISTICKE UCK.PA TAJ FAZANCIC,PANKER I LALA IZ NOVOG SADA NEMA POJMA O SIPTARSKOM MENTALITETU I PREDSTAVU O STVARNOM STANJU NA KOSMETU KAKO U RANIJEM PERIODU PRE RATA I SADA.SIGURAN SAM DA NIKADA PRE NIJE BIO NA KOSMETU NITI JE IKADA IMAO POJMA O TOME KAKVOG JE MENTALNOG SKLOPA NAS NAROD NA KOSMETU I POD KOJOM TENZIJOM I STRESOM JE SUOCEN DECENIJAMA OD STRANE MILITANTNOG DELA DIVLJEG PLEMENA I STRANIH NEPRIJATELJSKIH FAKTORA.KAO TAKAV,MLAD I NEISKUSAN LATIO SE NECEGA STO NE RAZUME I NEZNA I TO SA SIPTARIMA OGREZLIM U PATOLOSKOJ MRZNJI PREMA SVEMU STO JE SRPSKO.SIGURAN SAM POZNAJUCI MENTALITET SIPTARA JER SAM RODJEN I ZIVEO SAM U NJIHOVOM OKRUZENJU DA SU BILI IZNENADJENI SRPSKIM POTEZOM DA IM POSALJU BORKA UMESTO ISKUSNOG COVEKA KOJI JE SA KOSMETA I POZNAJE NJIHOV MENTALNI SKLOP I ZNA KAKO SE SA NJIMA RAZGOVARA A TO JE ODLUCNO,CVRSTO I BEZ STRAHA ZA RAZLIKU OD JUNOSE IZ DS POLITBIROA.ALI NISTA NIJE SLUCAJNO PA NI TI DA BORKO BUDE ISTUREN NI KRIV NI DUZAN I DOVEDE SRBE SA KOSMETA NA RUB PROPASTI I PONIZENJA.

  3. Gledao sam duel svaka čast Pantiću,Borko nije dorastao položaja
    koji mu je gazda odredio.Moje razmišljanje ide u drugom pravcu
    da doskočili očiglednoj izdaji VI u četiri opštine morate brzo
    raditi u korist Srbije i vas izolovanih od vlasti Beograda.VI
    morate odmah formirati jedinstveno potičko telo da se oduprete
    mahinacijama Beorada.VI morate imati jedinstvenu skupštinu u
    stalno zasedanju,idonositi odluke koje odgovaraju vašim intesima
    a ne interesima okuparora našeg SVETOG KOSMETA!Ne vidim šta Vam
    predlaže crkva gde se ona tu nalazi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *