23. новембар – Расправа о Закону о надлежности Војводине

БЕОГРАД – Пред Уставним судом у среду је одржана јавна расправа о предлогу Демократске странке Србије (ДСС) и Нове Србије (НС) за оцену уставности Закона о утврђивању надлежности Војводине, којој су присуствовали представници парламента и подносиоци предлога за оцену уставности.
Они су, на почетку седнице, изнели супротстављене ставове по питању тога да ли је тај закон, који је усвојен крајем 2009. године, у складу са Уставом Србије.
Судија известилац Сабахудин Тахировић рекао је да је јавна расправа неопходна јер је предмет сложен и јер постоји велики број оспорених одредби.
Он је додао да су до сада одржане три припремне седнице о том предмету.
Представник ДСС Бранислав Ристивојевић рекао је да Статут Војводине представља “упад” у Уставни поредак Србије, а да је Закон о утврђивању надлежности донет као “смоквин лист” да то прикрије.
Професор Факултета за правне и пословне студије “Др Лазар Вркатић” Тамаш Корхец рекао је да аутономија основно право грађана обезбеђено уставом Србије и да је Скупштина Србије у уставно-правном поретку има право и дужност да детаљно уреди аутономију.
Универзитетски професор Коста Чавошки оценио је да је циљ Закона о утврђивању надлежности Војводине да се направи “држава у држави Србији”.
Примена Закона о утврђивању надлежности Војводине почела је 1. јануара 2010. године.

Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *