07. новембар – Бан: Погоршана безбедност на Косову

НЈУЈОРК – Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки-мун изразио је забринутост због погоршања безбедносне ситуације на Косову, истичући да се број насилних инцидената против српског становништва повећао након покушаја косовских власти да успоставе контролу на административним прелазима на северу покрајине.
“На свеукупну безбедносну ситуацију негативно се одразио покушај косовских власти (у јулу) да потврде контролу над (административним прелазима на северу покрајине) Капијом 1 и 31 (Јариње и Брњак)”, наводи се у извештају за период од 16. јула до 15. октобра који је објављен на сајту УН.
Он напомиње да су косовске власи 25. јула покушале да разместе Специјалне јединице косовске полиције – РОСУ на ова два административна прелаза, као и да је потез повучен без координације са међународним организацијама.
У извештају се истиче да је број инцидената против припадника мањина на Косову повећан за 24 одсто. У овом периоду забележен је укупно 151 овакав случај – 38 случајева се догодило на северу покрајине, 13 су случајеви вандализма против српских православних цркава и гробаља, 13 су случајеви каменовања возила са српским регистарским ознакама која су пролазила кроз области које насељавају косовски Албанци.
Забележено је и 63 случаја наношења штете кућама у власниству косовских Срба и 47 случајева провала и крађе српске имовине.
“Развој догађаја на северу Косова у периоду извештавања снажно указује на то да основна, нерешена питања представљају опасност за мир и стабилност региона. Забринут сам не само због погоршања безбедносне ситуације на терену због недавних дешавања, већ и због погоршања међуетничких односа широм Косова, поларизације политичких позиција и ширења јаза између заједница северно и јужно од реке Ибар”, навео је генерални секретар светске организације.
Бан је упозорио да ће, “све док се питања као што су ситуација на Капији 1 и 31 не реше, а питања владавине права мешају са позицијама у погледу статуса, међународна заједница и људи на терену и даље бити суочени са опасношћу од ескалације тензија и избијања насиља, због које су све стране таоци неизвесне будућности”.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *