07. novembar – Ban: Pogoršana bezbednost na Kosovu

NJUJORK – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun izrazio je zabrinutost zbog pogoršanja bezbednosne situacije na Kosovu, ističući da se broj nasilnih incidenata protiv srpskog stanovništva povećao nakon pokušaja kosovskih vlasti da uspostave kontrolu na administrativnim prelazima na severu pokrajine.
“Na sveukupnu bezbednosnu situaciju negativno se odrazio pokušaj kosovskih vlasti (u julu) da potvrde kontrolu nad (administrativnim prelazima na severu pokrajine) Kapijom 1 i 31 (Jarinje i Brnjak)”, navodi se u izveštaju za period od 16. jula do 15. oktobra koji je objavljen na sajtu UN.
On napominje da su kosovske vlasi 25. jula pokušale da razmeste Specijalne jedinice kosovske policije – ROSU na ova dva administrativna prelaza, kao i da je potez povučen bez koordinacije sa međunarodnim organizacijama.
U izveštaju se ističe da je broj incidenata protiv pripadnika manjina na Kosovu povećan za 24 odsto. U ovom periodu zabeležen je ukupno 151 ovakav slučaj – 38 slučajeva se dogodilo na severu pokrajine, 13 su slučajevi vandalizma protiv srpskih pravoslavnih crkava i grobalja, 13 su slučajevi kamenovanja vozila sa srpskim registarskim oznakama koja su prolazila kroz oblasti koje naseljavaju kosovski Albanci.
Zabeleženo je i 63 slučaja nanošenja štete kućama u vlasnistvu kosovskih Srba i 47 slučajeva provala i krađe srpske imovine.
“Razvoj događaja na severu Kosova u periodu izveštavanja snažno ukazuje na to da osnovna, nerešena pitanja predstavljaju opasnost za mir i stabilnost regiona. Zabrinut sam ne samo zbog pogoršanja bezbednosne situacije na terenu zbog nedavnih dešavanja, već i zbog pogoršanja međuetničkih odnosa širom Kosova, polarizacije političkih pozicija i širenja jaza između zajednica severno i južno od reke Ibar”, naveo je generalni sekretar svetske organizacije.
Ban je upozorio da će, “sve dok se pitanja kao što su situacija na Kapiji 1 i 31 ne reše, a pitanja vladavine prava mešaju sa pozicijama u pogledu statusa, međunarodna zajednica i ljudi na terenu i dalje biti suočeni sa opasnošću od eskalacije tenzija i izbijanja nasilja, zbog koje su sve strane taoci neizvesne budućnosti”.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *