Na pruzi Raška-Zvečan: Put u pakao

Tekst i fotografije Zoran Vlašković

Reporter „Pečata“ iz Kosovske Mitrovice putovao je prošle nedelje vozom Zvečan-Raška i načinio ekskluzivne foto snimke nemačkih vojnika kako sa puškomitraljezima dežuraju pored još uvek dobro očuvanih nacističkih bunkera iz Drugog svetskog rata

Povratak u Drugi svetski rat: nemački vojnici pod punom ratnom opremom dežuraju na bunkerima kod Jarinja

Putnički voz koji saobraća dva puta dnevno od Zvečana do Raške i nazad (relacija od 60 kilometara, od kojih je 50 na području severnog dela Kosmeta), od  zatvaranja administrativnog prelaza Jarinje od strane Kfora početkom avgusta, najjača je alka i živa aorta između Srbije i njene južne pokrajine. Do avgusta, ovaj voz sačinjavao je svega jedan vagon koji je prevozio najviše desetak putnika; danas broj putnika, smeštenih u tri vagona deset puta je više.
Iz Zvečana voz za Rašku kreće u 10 sati i 45 minuta. Na maloj železničkoj
stanici u Zvečanu, više od stotinu putnika. Do sada nezamisliva gužva na staničnoj blagajni. Na zgradi železničke stanice dve zastave – Srbije i Železnica Srbije. Još jedan dokaz da Priština Srbiju sa severa Kosmeta nije pomerila ni za jotu posle 1999. godine, kao ni posle  jednostranog proglašenja nezavisnosti.
Uz asfaltni put Kosovska Mitrovica-Raška skoro da i nema automobila. Ispred administrativnog prelaza Jarinje primećuju se barikade Srba, ali i one Kfora, sa bodljikavom žicom, metalnim preprekama i čeličnim vozilima. Voz baš ispod ovog  administrativnog prelaza na magistralnom putu prolazi ispod, tunelom.
Na samom izlasku iz tunela, ispod prelaza Jarinje, na punktu se jasno vide nemački i američki vojnici. Kondukter Zoran Jakšić kaže da Kfor zaustavlja voz i delimično ga pregleda samo u povratku za Zvečan, i to ispred samog tunela, ispod administrativnog prelaza Jarinje, tu gde prkosno i zlokobno stoji nemački bunker iz Drugog svetskog rata, koga su  posle 66 godina pono o zaposeli nemački vojnici. Kao da su unuci Hitlerovih nacista, glasno komentarišu putnici. Kondukter potvrđuje da voz na ovom mestu staje mimo svakog važećeg evropskog zakona. Voz, naime, na otvorenoj pruzi može da stane samo usled  vanrednih uslova, odrona, nesreća i drugih elementarnih nepogoda.
Voz do Raške putuje oko sat i po vremena. Povratak za Zvečan predviđen je po redu vožnje za 16 sati i 17 minuta. Petnaest minuta pre tog vremena na železničkoj stanici već se nalazi tridesetak putnika. Najviše studenata, iz raznih krajeva Srbije. Komentarišu, malo u šali, malo u zbilji da kreću put pakla. Voz kreće na vreme. Prva stanica iz Raške prema severu Kosova i Metohije je Rudnica, a onda se voz zaustavlja na pomenutom nedozvoljenom mestu, na otvorenoj pruzi ispod administrativnog prelaza Jarinje. Na prelazu se jasno uočavaju vojnici Kfora, metalne i betonske ograde, osmatračnice… Vojni logor, u pravom smislu te reči. Na pomenutom bunkeru iz Drugog svetskog rata nemački vojnik pod punom ratnom opremom, sa puškomitraljezom u rukama i prstom na obaraču. Pored bunkera nalazi se još šest vojnika, ostali su sa druge strane pruge i voza. Od nabijenih čeličnih šlemova lica vojnika skoro i da se ne vide. Nakratko razgovaraju, uz pomoć prevodioca, sa kondukterom i mašinovođom i, ovoga puta, samo proviruju u hodnike vagona. Putnici negoduju i psuju. Nemački vojnici su hladni i ozbiljni, ne skidaju prst sa obarača. Posle tri-četiri minuta zadržavanja, voz nastavlja put za Zvečan. U pakao, oivičen bodljikavom žicom, gde Srbi već 12 godina golim telima čuvaju Srbiju. U Zvečanu izašlo ih je više nego što ih je jutros otišlo za Rašku…

_______________

Nemac odlikovan za ubistvo Srba u Prizrenu

David Fark

Prvi put posle završetka Drugog svetskog rata i poraza fašizma vojska Nemačke napustila je zemlju početkom juna 1999. godine, i to upravo dolaskom na Kosovo i Metohiju u okviru vojne mirovne misije pod nazivom KFOR, a pod kapom Ujedinjenih nacija. I ubrzo posle toga, 13. juna 1999. godine, nemački vojnik upotrebljava oružje, puca i ubija dvojicu Srba, i to u centru Prizrena. Žrtve su bile Žarko Andrijević iz Prizrena, portir u preduzeću „Kosovo vino“, i Slavko Veselinović, izbeglica iz BiH, radnik „Elektrodistribucije Prizren“. Oni su tog kobnog dana, autom, glavom bez obzira, krenuli da napuste grad strahujući da će biti ubijeni od  terorističke UČK. Stigli su samo do oklopnih transportera nemačkog KFOR-a. Potporučnik nemačke vojske David Ferk komandovao je „Otvori vatru na neprijatelja“. Stravično ubistvo zabeležio je snimatelj Igor Šaljenjević, a nemački vojnici, kako su kasnije konstatovali u zvaničnom izveštaju, u dvojicu Srba ispalili su ravno 220 metaka. Za takav ratni zločin tadašnji nemački ministar odbrane Rudolf Šarping je odlikovao potporučnika Davida Ferka  zlatnim ordenom Krsta časti Bundesvera za besprekorno ispunjene vojničke dužnosti.

5 коментара

  1. Isti fasisti na delu. Zato su ih Amerikanci tu i postavili posto Nemci imaju dugogodisnje iskustvo. Nasi stari neprijatelji su na delu, u to ne treba sumnjati. Pitam se samo sta rade Tadic, Jeremic, Draskovic, Ceda, …..Srbima na Kosovu svaka cast. Dok Beogradjani posecuju koncerte oni se bore za opstanak. Beogradjanima treba jedan dobar PSIHIJATAR!

  2. Beograde, jebo te Dino Merlin.

  3. Срби треба што је могуће више да воде пропагандну и медијску борбу и да максимално користе поређења с нацистичком Немачком опет у истој улози, с гетима, концнетрационим логорима и бодљикавом жицом, Јеврејима и на друге начине. Треба правити одговарајуће транспаренте и натписе на барикадама и њихове добре снимке упорно пласирати у медије и другде и на друге начине на интернету.
    Слично с њиховом одбраном злочинаца, криминалаца и легла дроге на
    Космету. Истицати бројке порушених манастира и слике порушених гробаља, неистражених злочина, побијених људи … Слике жртава

    Упорно, мудро, систематично и досетљиво радити и не колебати се ни због чега и ни због кога.

    Једино тако се може сила савладати. И код војника и њихових старешина на терену изазвати нелагодност коју ће они пренети политичарима који доносе одлуке.

  4. Osim Pecata nema drugih novina koje govore istinu o Kosovu i Metohiji. U juznoj srpskoj pokrajini je na sceni cist, izvorni hitlerovski fasizam. O tome treba da se govori. E, ti Draskoviocevci, Cedisti, kandicke i njima slicni bas takvi podrzavaju fasizam i u tome se vidi ko je ko. Ne podrzavaju oni takozvano nezavisno Kosovo, vec podrzavaju zlo, anticivilizaciju i sva zlodela Albanaca nad Srbima koja su cinili vekovima.Nemacki fasizam sa austrijancima i madjarima se podvampiruje preko kraiminalno mavijaskih nepismenih Albanaca iz Pristine. Kakvu li ce to Evropu doneti na Kosovu Taci bez ikakve skole i znanja . Pa sta je uradio on Albancima i sta moze da im pomogne . Nikad nista. U beogradu treba javno govoriti u Skupstini, na mitinzima i svuda da se Srbi okrenu protiv fasizma .

  5. Potseća me na “Prozor ne sme pasti” ! A i na scenu Batinog Valtera. Sve je isto, samo njega /Hiće/ nema!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *