Kanton Švic iz Švajcarske poveo na Konkursu za uslovljavanje ulaska Srbije u EU

Piše Pavle Ćosić

Brisel, Cirih, Beograd, 9. oktobra 2011(„Be92“): Kada je posle hapšenja Ratka Mladića Venecijanska komisija raspisala Konkurs za najefektnije uslovljavanje ulaska Srbije u EU činilo se da će Angela Merkel osvojiti pehar i nagradu vrednu milion evra, ali je iznenada na prvo mesto, za samo nedelju dana izbio Šarl Fesler, tužilac kantona Švic u Švajcarskoj.

Po rečima samog Feslera, na ovu ideju došao je proučavanjem istorije odnosa EU i Srbije u poslednjih dvadesetak godina, i zaključio je da su se kao najkonstruktivnija uslovljavanja ispostavila ona najnevidljivija i najteže dokaziva. Po tom principu, Fesler se setio da su u jednom malom mestu u Švicu pre više od tri godine ukradene dve vrlo vredne slike slavnog slikara Pabla Pikasa, što je bilo dovoljno da za krađu optuži Srbiju.
„Mogu da vam s ponosom saopštim da je Tužilaštvo kantona Švic posle istrage koju je s partnerima vodilo skoro četiri godine dobilo informaciju gde su dve Pikasove slike i uspešno ih pronašlo. Mogu da potvrdim da su slike na sigurnom u Srbiji“, rekao je Fesler.
Prema njegovim rečima, „odgovorni tužilac je sa svojim zamenicima putovao u Srbiju i u saradnji sa srpskim vlastima organizovao da se slike vrate u Švajcarsku što je pre moguće“.
Fesler nije otkrio informaciju o mogućim počiniocima, preneo je „Asošiejted pres“.
Srpska strana nije potvrdila da je učestvovala u nalaženju odbeglog Pikasa, kao i u ranijim slučajevima.
„Ne želimo da kvarimo diplomatske odnose sa Švajcarskom“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. „Siguran sam da nam je bolje da nađemo Pikasa, nego da stajemo na žulj moćnoj Švajcarskoj“, rekao je Dačić i napomenuo da prvi put čuje da su te slike uopšte ukradene, a kamoli da se nalaze u Srbiji.

4 коментара

  1. Evro-amerima kad se dese lose stvari treba odmah da optuze Srbe za to,jer ce im njihovi gradjani,isprani mozgovi,odmah to poverovati bez i jedne trunke sumnje da li je to istina ili ne! Bas me cudi sto nisu objavili da je Sadam Husein sakrio hemijsko oruzje i ostala oruzja za masovna unistavanja u Srbiju,posto ih nisu nasli u Iraku!?Zlikovci i olos ljudska!! A ti Dacicu,nemoj na zulj stajati njima,ali ce zato oni tebi,i nama zbog tebe i takvih kao ti,stajati i na glavi!I ne samo stajati nego i skakati koliko im god bude volja!! Poslovica kaze “meki obraz je isto sto i govedja balega”!!

  2. Љубомор

    За наредних педесет година Срби ће остати дежурни кривци и лоши момци, јер за вође прихватају издајице и пробисвете који по налоги иногазда (владара света) овај народ посипају пепелом и дреком.

  3. Meni i dalje nikako nije jasno zašto se Srbija zalaže za ulazak u EU. Koji moj? Pa u celoj toj kondfederaciji nemamo nijednog prijatelja niti iko želi to da nam postane! Hajmo napokon da shvatimo da tamo ne pripadamo i da nam to pripadanje neće doneti ništa dobroga.

  4. Dajte vec jednom opametite se i okrenite alternativnom pravcu. Mi smo mala vrata za prodor mocne Kine i Rusije na zapad i to treba iskoristiti. Buducnost je u njihovim rukama. Zapad je vec drugorazredni igrac na svetskoj sceni.Dolazi novo vreme i nova podela karata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *