23. oktobar – Bez dogovora Tadića i Srba, barikade ostaju

Predsednik Srbije Boris Tadić i predstavnici kosovskih Srba nisu se večeras dogovorili o uklanjanju barikada i omogućavanju nesmetanog prolaska Euleksu i Kforu na severu Kosova, izjavio je predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.

Ristić je novinarima posle sastanka sa Tadićem rekao da na sastanku “nije postignut suštinski pomak” i da će barikade na severu Kosova ostati.

“Tadić je od nas tražio da bude omogućen prolaz i Euleksu i Kforu, ali je za nas neprihvatljivo da Euleks prevozi kosovske carinike i sprovodi Ahtisarijev plan. O tom zahtevu predsednika Tadića moraćemo da pitamo narod”, rekao je Ristić posle sastanka na kojem su učestvovali predsednici opština na severu Kosova i koji je trajao više od četiri i po sata.

Razgovori predsednika opština sa severa Kosova i načelnika Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenka Nedeljkovića s predsednikom Srbije Borisom Tadićem o krizi na severu pokrajine počeli su danas oko 17.40 u Beogradu

Sastanku su prisustvovali, pored predsednika Srbije, ministar za Kosovo Goran Bogdanović i šef srpskog pregovaračkog tima u razgovorima s kosovskim vlastima Borislav Stefanović. Na sastanak su došli i predsednici opština Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, Krstimir Pantić, Slaviša Ristić, Dragiša Milović i Branko Ninić.

Predsednici četiri opštine zatražili su od Tadića, kako su najavili pre sastanka, jasan odgovor koja je državna politika Srbije prema Kosovu.

“Predsednika Tadića obavestićemo kakva je situacija na severu Kosova i Metohije i obavestiti ga šta smo juče razgovarali sa čelnicima Kfora i Euleksa u Kosovskoj Mitrovici”, rekao je ranije Beti predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović.

On je ocenio da krizu na severu pokrajine ne mogu da rešavaju predsednici opština i da je neophodno da se u to uključi državni vrh Srbije.

U Kosovskoj Mitrovici sinoć je održan sastanak lidera četiri opštine i šefa Euleksa Gzavijea de Marnaka na kome, kao ni na prethodnim sastancima tokom sedmice, nije postignut dogovor o uklanjanju barikada koje su Srbi postavili na puteve.

Šef Euleksa rekao je sinoć da će ta misija, zajedno s Kforom, nastaviti da radi kako bi se svim građanima i predstavnicima misija obezbedila sloboda kretanja.

Građani navode da će svi putevi na severu Kosova odmah biti oslobođeni kada se Kfor i Euleks vrate statusnoj neutralnosti i sa administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje vrate kosovske carinike i pogranicne policajce.

Predsednik Tadić izjavio je pre dva dana da Kforu treba omogućiti slobodno kretanje i snabdevanje njegovih jedinica, kao i slobodno kretanje Euleksa, uz uslov da ne prevozi kosovske carinike i policajce na administrativne prelaze.
Aktuelna kriza nastala je jednostranom akcijom vlasti u Prištini 25. jula i pokušajem nasilnog zauzimanja administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak koja je rezultirala postavljanjem barikada od strane Srba na putnim pravcima ka tim administrativnim prelazima.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić obavestio je građane koji dežuraju na barikadi u selu Jagnjenica da će sa predsednikom Tadićem razgovarati o rešenjima za situaciju na severu Kosova.

U Kosovskoj Mitrovici sinoć je održan sastanak lidera četiri opštine i šefa Euleksa Gzavijea de Marnaka na kome, kao ni na prethodnim sastancima tokom sedmice, nije postignut dogovor o uklanjanju barikada koje su Srbi postavili na puteve.

 

Један коментар

  1. Tadic kao Americki spijun dolazi na Kosovo da smiri srbe i nazove ih huliganima,pa lepo sa njegove strane.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *