MILAN IVANOVIĆ Žuta trojka nas je izdala i prodala

Razgovarao Uglješa Mrdić

„Mi se sada na Kosmetu nalazimo u ekonomskoj blokadi od strane Beograda. Sve što je loše po nas Srbe na Kosmetu sprovodi žuta trojka: ministar za Kosmet Goran Bogdanović, šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović i načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković, svi članovi Demokratske stranke. Ta žuta trojka obmanjuje javnost… Već u ovom trenutku imamo početak humanitarne krize… Na jednoj strani, južno od Ibra, nalaze se albanske nelegalne institucije koje sprovode represiju, a na drugoj strani su međunarodne institucije koje jedino priznaju njihove albanske zakone i odluke Hašima Tačija“, kaže za „Pečat“ predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije

„Ne plašim se hapšenja, ali je sramno sve ovo što se dešava u vezi sa Kosovom i Metohijom i progonom Srba. Očito je da je došlo neko novo vreme kada kriminalci poput Hašima Tačija i drugi ljudi, koje je čak i Stejt department proglasio članovima terorističkih organizacija i optuženi su za najteža krivična dela od strane neutralnih evropskih autoriteta za trgovinu ljudskim organima, optužuju nas, srpske političare, da smo kriminalci. Ti kriminalci neosnovano optužuju humaniste, lekare, političare i legitimne predstavnike naroda za različite oblike kriminala. Sve je ovo dobro razrađen scenario jedne druge faze nasilja koja se treba sprovesti na Kosovu i Metohiji, da bi došlo do nametanja lažne i nelegalne države Kosovo i proterivanja Srba i sa severnog dela Južne srpske pokrajine“, kaže u intervjuu za „Pečat“ Milan Ivanović, predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije.
Prema njegovim rečima, sa pravne strane istraga o kojoj albanski predstavnici govore nije završena, a hajka protiv srpskih legitimnih predstavnika se ne vodi samo u albanskim, već i u dobrom delu srpskih medija u Beogradu.
„Istraga nije završena, ali su oni već optužnicu napisali i spremili. U tome imaju veliku podršku medija koje unapred obaveštavaju o njihovim postupcima“, navodi Ivanović.

Kako komentarišete sadržinu optužbi protiv srpskih legitimno izabranih političkih predstavnika među kojima ste Marko Jakšić, Vi i drugi srpski lideri?
Radi se o skupu neistina. Optužili su nas da smo mafija. Mene su optužili da sam šef srpske mafije i srpski Al Kapone severa Kosmeta, da trgujem narkoticima, građevinskim materijalom i da se bavim mnogim drugim vidovima kriminala. Pazite ko me optužuje!? Albanska mafija koja trguje narkoticima, ljudskim organima, oružjem, i pri tom je optužena za brojne zločine nad Srbima. Oni žele da sever Kosmeta proglase kriminogenom sredinom kako bi ga lakše stavili pod svoju kontrolu i opravdali nasilnu intervenciju. Hoće da pokažu da tamo gde nema uticaja kosovskih institucija, to jest gde su zastupljene srpske institucije, vlada kriminal. Sve to pod formom navodnih evropskih standarda. Po njihovom, mi Srbi ne dozvoljavamo da zažive na severu Kosmeta prištinske pravosudne institucije, jer se bavimo kriminalom. Dobro je poznato kako rade prištinske institucije. Mi Srbi želimo da funkcioniše pravna država na Kosovu, ali država Srbija i njene institucije. Dobro je poznato da je i ruski premijer Vladimir Putin dao izjavu u kojoj je prostor Kosova i Metohije nazvao kvazimafijaškim prostorom. Toliko o delovanju prištinskih institucija koje su em nelegalne, em se ne bore protiv organizovanog kriminala kojim upravljaju Albanci iz Prištine. Centar trgovine belim robljem, oružjem i narkoticima je upravo u Prištini. Na čelu tog organizovanog kriminala su upravo oni koji nas Srbe optužuju za kriminal. To su nekadašnji čelnici takozvane „Oslobodilačke vojske Kosova“ (OVK), danas na čelu prištinskih institucija Albanaca. Sve ovo što rade protiv nas je jedno neprimereno blaćenje i diskvalifikacija Srba i satanizovanje naših prava. Sve su to albanski lideri sa svojim saradnicima i mentorima sa Zapada dobro organizovali i inscenirali ne bi li nametnuli stvaranje nezavisne države Kosovo. Ovim povodom bih mogao da pozovem naše srpsko Tužilaštvo i bezbednosne službe, kao i policiju, da izađu sa podacima u javnost, sa relevantnim podacima, da li se protiv nas političkih predstavnika Srba na Kosmetu vodi neka istraga i da li smo bilo kada osuđivani i za saobraćajne prekršaje, a kamoli za, ne daj Bože, nešto više. Pošto su njihovi dobri prijatelji iz Misije EULEKS-a i KFOR-a, koji nas optužuju, onda neka i njima daju te podatke.

Vas su i ranije neosnovano optuživali u sklopu političkog progona?
Da. Optuživali su me da sam bacao bombe na UNMIK policiju. Sve te optužbe su na suđenju odbačene kao lažne. Pre godinu i po dana čak je i EULEKS morao da odbaci optužbu protiv mene, da sam terorista i da ugrožavam život predstavnika Međunarodne zajednice i da izazivam rasnu, etničku i versku mržnju i da učestvujem u aktivnostima koje izazivaju etničko nasilje. Ove dobro sihronizovane optužbe o navodnom kriminalu ne stižu samo od strane šiptarskih medija i njihovih mentora iz Brisela i Vašingtona, i od KFOR-a i EULEKS-a, već stižu i iz Beograda. Prve reakcije na naše srpske barikade na Kosmetu usledile su iz Beograda, odakle su nas nazvali huliganima i kriminalcima, pa onda i ne čudi što takve optužbe stižu i iz Prištine. Takođe optužbe na naš račun stižu i od nekih Srba koji su u kosovskoj skupštini. Ti Srbi tamo primaju platu i zakleli su se da će braniti teritorijalni integritet lažne države Kosovo, poput Ranđela Nojkića i njemu sličnih u Vladi Hašima Tačija. Oni sarađuju sa EULEKS-om i Srbima plaćenicima, korumpirani su i za novac optužuju sever Kosova da nije dozvolio da zažive šiptarske institucije.

Da li se nadate da će te, akko kažete sramne optužbe neće proći u međunarodnoj javnosti?
Očigledno je da te albanske institucije imaju podršku Zapada u optužbama protiv nas. To je zbog njihovog propagandno-psihološkog efekta i zastrašivanja srpskog naroda da bi neki politički albanski i zapadni ciljevi bili lakše nametnuti, odnosno da bi svaka njihova nelegalna akcija bila opravdana u sklopu navodne borbe protiv organizovanog kriminala i to samo na području severa Kosova. Podsetiću da sami podaci UNMIK-a govore da najmanje kriminala na Kosovu i Metohiji ima upravo na severu Kosova. Uslediće pravdanje za nasilne akcije Tačijevih institucija, sve u sklopu navodne borbe protiv organizovanog kriminala uz cenzurisane i strogo kontrolisane medije od strane režima. Svaka akcija će sa njihove strane biti kontrolisana. Sve je to praćeno neodgovornim ponašanjem vlasti u Beogradu. Mi Srbi ćemo ispasti glavni krivci za dešavanja na Kosmetu, zato što smo navodni kriminalci i što nam je koristoljublje u prvom planu. Ovim načinom žele da iskontrolišu i sever Kosova.

Zašto vlast u Srbiji ne procesuira albanske zločince i ne podigne krivične prijave protiv Hašima Tačija i njegovih saradnika za najteža krivična dela? Umesto to da urade, oni sklapaju sa njima Sporazum.
Praktično prva reakcija naše države i predsednika Srbije Borisa Tadića povodom optužbi protiv albanskih zločinaca od strane Dika Martija bila je slaba. Jasno je da se u vrhu te albanske kriminalne piramide nalaze Hašim Tači i njegovi saradnici. Pravljeni su monstruozni zločini protiv Srba, pre svega trgovina ljudskim organima. I posle svih tih optužbi Dika Martija protiv Tačija i njegovih saradnika, stav naše države je bio da se mora razgovarati sa Tačijem sve dok se te optužbe ne dokažu. S druge strane, kada su u pitanju optužbe protiv Srba za navodne zločine, odmah su usledile optužbe protiv Srba od strane političkog vrha Srbije i Tužilaštva u Beogradu i od Vladimira Vukčevića, Bruna Vekarića i njima sličnih. Srbi se unapred osuđuju. Kada sve ovo uzmemo u obzir, onda ne treba da čudi ovakvo ponašanje zvaničnog Beograda.

Kako je prošla prva nedelja na Kosmetu posle Sporazuma zvaničnog Beograda sa KFOR-om? Koje će se dalje negativne posledice odvijati po preostale Srbe na Kosmetu?
Vidimo da se stanje posle Sporazuma sa KFOR-om ili kako ga mi Srbi na Kosmetu nazivamo sporazuma „2T“ – Tadić-Tači, po srpski narod na Kosovu i Metohiji znatno pogoršava. Imamo situaciju upornog insistiranja vlasti u Beogradu, uz podršku dobro kontrolisanih medija, da se Sporazum sprovede u delo i prikaže u lažnom svetlu. Ipak će istina izaći na videlo. Mi se sada na Kosmetu nalazimo u ekonomskoj blokadi od strane Beograda. Sve što je loše po nas Srbe na Kosmetu sprovodi žuta trojka: ministar za Kosmet Goran Bogdanović, šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović i načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković, svi članovi Demokratske stranke. Ta žuta trojka obmanjuje javnost. Poznato je prema pomenutom Sporazumu, po tački pet, da se na Kosmet ne može preneti srpska komercijalna roba osim robe humanitarnog karaktera i to posle posebnog odobrenja navodno neutralne komisije. Već u ovom trenutku imamo početak humanitarne krize. Imamo povećanje cena neke robe i usluga, već su naftni derivati poskupeli za oko pet odsto, a da ne govorimo o psihološkom efektu koji izaziva ovakva okruženost severa Kosova. Mi na to nismo navikli. Na jednoj strani, južno od Ibra, nalaze se albanske nelegalne institucije koje sprovode represiju, a na drugoj strani su međunarodne institucije koje jedino priznaju njihove albanske zakone i odluke Hašima Tačija. Uz sve to imamo KFOR, odnosno NATO sa svojom bodljikavom žicom, tako da se osećamo kao da smo u kavezu. Očigledno je da Sporazum između KFOR-a i albanske strane nije sproveden, i albanska policija se i dalje nalazi na administrativnom prelazu Brnjak. Ne samo da je tu i dalje albanska policija, već pristižu i nove njihove snage, posebno u oblasti Brnjaka i Zubinog Potoka. Albanska policija šparta tim delom teritorije, što je jasno kršenje dogovorenog Sporazuma. Na drugoj strani dobili smo obećanje Borislava Borka Stefanovića, koji nam je rekao da imamo najčvršće međunarodne garancije da će taj Sporazum od strane Albanaca biti poštovan. Izgleda da su te garancije jake onoliko koliko su bile jake i garancije date Tadiću, da posle dolaska EULEKS-a neće biti promene realnog stanja na terenu. Očigledno je da se ovde radi o srpskim darovima i da naši lakoverni pregovarači i političari u vlasti nasedaju ne znajući ili možda znajući za izreku da su Latini stare varalice. To znači da nema povratka na staro, što je suprotno skupštinskoj Deklaraciji. Ovakav njihov Sporazum jeste kršenje Deklaracije Skupštine Srbije. Treba očekivati da će i u našoj Skupštini Srbije neko pokrenuti inicijativu povodom kršenja skupštinske Deklaracije, koja je anemična, ali ipak osvojena sa velikim brojem glasova. Postavlja se pitanje da li nekoliko pregovarača može suprotno skupštinskoj odluci da postupa sa nacionalnim i državnim interesima? Da li mogu ti pregovarači da odlučuju o našoj sudbini na Kosmetu sporeći pravo Srbima da se izjašnjavaju o Sporazumu sa KFOR-om, arogantno tvrdeći da je naše samo da sprovedemo Sporazum? Podsetio bih javnost da kada smo mi legitimno izabrani predstavnici Srba sa Kosmeta učestvovali u pregovorima imali smo znatno bolje rezultate. Između ostalog u pregovorima sa Međunarodnom zajednicom, UNMIK-om, KFOR-om, Međunarodnim komitetom Crvenog krsta i Međunarodnim komesarijatom za izbeglice, pa čak i sa albanskom stranom koju je predvodio Bajram Redžepi, uspeli smo da postignemo više za nas Srbe i izborili smo da u razgovorima sa nama ne učestvuje nijedan Albanaca koji je učestvovao u zločinima i nasilju nad Srbima.

Kažete da se pre nekoliko godina mnogo lakše pregovaralo?
Tako je. I u vreme vlasti Zorana Đinđića i Vojislava Koštunice, i kada je Nebojša Čović bio na čelu Koordinacionog tela za Kosmet. Tada je i Srpska pravoslavna crkva imala jasan stav. Tada smo se svi zajedno suprotstavili tome da Srbi treba da izađu na albanske lokalne izbore na Kosovu i Metohiji. Pre šest godina Marko Jakšić i ja smo se suprotstavili stavu da Srbi izlaze na kosovske izbore koji su odgovarali Albancima. Izlazak na izbore su tada podržavali neki drugi predstavnici Srba, poput Momčila i Rade Trajković, Olivera Ivanovića i Ranđela Nojkića. Zahvaljujući našim aktivnostima mi nismo tada dobili šiptarsku vlast u Kosovskoj Mitrovici. Znači tada smo imali rezultate naših pregovora, i mirnu i demokratsku borbu za prava Srba na Kosmetu. A ovaj Sporazum sa KFOR-om nam je i onako težak položaj učinio još težim i nepodnošljivijim, sa velikom zebnjom za srpsku budućnost na Kosmetu.

U kojoj meri se sada osećate izdanim od strane zvaničnog Beograda?
Pregovarački tim Beograda na čelu sa Borkom Stefanovićem umesto da brani naše interese, samo je amortizovao nezadovoljstvo Srba ovim zataškavanjem, medijskom cenzurom, lažnim informacijama. Nigde skoro nisu objavili da su dočekani sa zvižducima među Srbima. Nisu objavili da mi Srbi govorimo da su nas oni izdali i pustili niz vodu, i da su digli ruke od Srba na Kosovu i Metohiji. Pregovarački tim se bavi spinovanjem i lažnim informisanjem, a nama Srbima preti da ako ne sprovodimo Sporazum da će nam okrenuti država leđa i da ćemo biti ostavljeni na cedilu. Zvanični Beograd uz pomoć pritisaka i ucena pokušava da izgura ono što je zamislio. Očigledno je sprovode nešto što im je zadato na Zapadu. Srbe sa Kosmeta hoće da proglase nekompetentnim i neinteligentnim za odlučivanje o sopstvenoj sudbini, za bavljenje svim aspektima aktuelne situacije. Oni hoće da potpuno ignorišu jedan jak narodni pokret i jedno jedinstvo koje je zavladalo među Srbima na Kosmetu, a da samovoljno sa pojedincima u Beogradu i partnerima na Zapadu i u Prištini donose sporazume koji ugrožavaju naše vitalne interese, naš opstanak na Kosovu i Metohiji.

Šta očekujete od zasedanja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koje će se održati krajem avgusta?
Ta sednica je najavljena za 29. avgust i nas će tamo najverovatnije zastupati ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić. Naša vlast nije preduzela ništa da ojača naše srpske institucije. Mi smo odškrinuli vrata Srbiji na Kosovu i Metohiji svojom borbom i ne prihvatanjem te lažne države. Vlast u Srbiji vodi pogubnu politiku. Ono što bi bilo najbolje je da se promeni vlast i da država Srbija promeni svoju politiku kada je u pitanju borba za državne i nacionalne interese. Na Savetu bezbednosti UN imamo šansu da se izborimo za naše državne i nacionalne interese, i da sačuvamo Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije. Mi u SB UN imamo prijatelje. Greška vlasti u Beogradu je što se prešaltovala da sudbinu Kosmeta rešava u Evropskoj uniji. U EU imamo manji broj prijatelja, a među državama koje odlučuju u toj organizaciji praktično i nemamo prijatelje. Nekom čudnom Tadićevom rezolucijom koju je usaglasio sa Briselom nasuprot odluci Skupštine Srbije, naša vlast je želela da sudbinu Kosmeta rešava u EU. Savet bezbednosti je sprečio Rezolucijom 1244 proglašenje nezavisnosti Kosova. Prvenstveno Kosmet u sastavu Srbije, u SB UN, čuvaju Rusija i Kina, koje su zapretile vetom. Mora se sprečiti u SB UN da se na nasilan i na bilo koji drugi način spreči otimanje Kosmeta. Očekujem da se na zasedanju SB UN utvrdi da treba da se sprovodi vladavina prava kada je u pitanju rešavanje sudbine Kosmeta, sastavnog dela Srbije, i da se maksimalno poštuje jedini važeći dokument koji može da se odnosi na Kosmet, a to je poštovanje Rezolucije 1244. Naš srpski zahtev na zasedanju SB UN trebalo bi da bude da se ponovo uvede UNMIK policija na Kosmetu i da se prikaže da KFOR i EULEKS deluju van okvira Rezolucije 1244. I da oni moraju da poštuju tu Rezoluciju. Videćemo u kojoj meri će predstavnici naše diplomatije smeti to da kažu i da vrate pregovore o Kosmetu u okvire SB UN. A ne da oni koji su proglasili nezavisno Kosovo, režiseri i scenaristi tog nezavisnog Kosova, da budu medijatori i da rešavaju sudbinu dela naše teritorije. Ne možemo da prepustimo EU, čiji je veliki deo zemalja priznao jednostranu nelegalnu nezavisnost kvazidržave Kosova, da rešavaju sudbinu Kosmeta. U SB UN imamo podršku jakih svetskih sila Rusije i Kine, a u okviru EU nemamo nikakvu podršku. Zašto zvanični Beograd prihvata da se vode pregovori samo sa predstavnikom EU Robertom Kuperom i sa predstavnikom američke diplomatije Tomasom Katrimenom, koji deluju proalbanski, odnosno antisrpski u punoj meri? Mi u SB UN moramo tražiti povratak na pređašnje stanje kao uslov za pregovore. Ako se ne borimo za svoje interese, ako to ne kažemo jasno i glasno, sigurno je da to ne možemo ni da ostvarimo. Suviše imamo hendikepa, a jedan od najjačih je stav naše države. Kao što je rekao Obrad Kesić, najjače zeleno svetlo Tačijevim nasilnim pokušajima upravo jeste stav predsednika države da neće ratovati ni po koju cenu. To znači da nećemo ratovati ako budemo prepušteni na milost i nemilost Tačijevim teroristima i da vlast u Beogradu neće ispuniti svoju ustavnu obavezu da zaštiti teritorijalni integritet države, to jest jednog dela naše teritorije. Rezolucija 1244 mora biti temelj za razgovore o svim spornim pitanjima i Srbija samo na taj način može da prihvati sve što treba, pa i dokumenta sa pečatom UNMIK-a, ali nikako ne sa onim što predlažu prištinske vlasti.

Kako gledate na stav opozicije u Srbiji u vezi sa pitanjem sudbine Kosova i Metohije, ulaska naše države u EU i predloga o referendumu?
Stav skoro čitave opozicije u Srbiji, pa i nekih manjih stranaka vladajuće koalicije je da Srbija ne treba da ide u Evropsku uniju bez Kosova i Metohije u svom sastavu. Ako je nezavisnost Kosova uslov za evropske integracije, onda Srbija treba da odustane od prijema u EU. Međutim, taj stav bi trebalo da bude eksplicitan, pa tako da i oni u vladajućoj koaliciji koji su protiv nezavisnosti Kosova treba da u najmanju ruku, s obzirom na to da se radi o državnim i nacionalnim interesima, napuste vladajuću koaliciju. Očito je da je stav i kada je u pitanju NATO takav da većina građana Srbije ne želi da naša država uđe u taj vojni savez. Siguran sam da je većina građana Srbije protiv evropskih integracija naše države pod uslovom nezavisnosti Kosova. Očigledno je da su građani Srbije, ako uzmemo u obzir brojne ankete i istraživanja, i pored medijske blokade koja vlada Srbijom protiv takvog oblika evropskih integracija. Pokazalo se da sve ovo što radi vlast u Srbiji u vezi sa pitanjem NATO-a, EU, rešavanja sudbine Kosmeta, nije dobro, počev od zajedničkih vežbi sa NATO-om do vežbi sa vatrogascima u Ohaju. Sve to izaziva sve veći animozitet i otpor u narodu.

Najnovija svetska istraživanja pokazuju da je velika stopa kriminala i nezaposlenosti na Kosmetu.
Prema svim realnim pokazateljima Kosovo jeste kriminalizovan prostor, a šta drugo i može da se očekuje od terorista koji su sada u prištinskim nelegalnim institucijama. Još jednom podsećam i na Putinovu izjavu tim povodom da je Kosmet leglo kriminala. To je govorila i bivša haška tužiteljka Karla del Ponte. Poznato je da je na Kosmetu nezaposlenost ogromna, tako da i Albanci dolaze na sever Kosova da rade građevinske poslove  za daleko veću dnevnicu. Mnogi Albanci se žale na svoj položaj, jer je činjenica da je većina socijalno i ekonomski ugrožena i na rubu siromaštva. Međutim, kod njih vlada strah od albanskih vlasti i kriminalizovanog establišmenta. Te mere represije su tako jake da o tome ne smeju javno da pričaju.

Kako komentarišete istragu koju EULEKS vodi o trgovini ljudskim organima?
Tu je reč o zavaravanju javnosti, jer kada bi se zaista ušlo u tu istragu mnogi albanski političari i nekadašnji čelnici OVK bili bi uhapšeni i procesuirani. Očito je da i pored objektivnog izveštaja Dika Martija nema prave istrage. Taj izveštaj je potkrepljen i izjavama svedoka i podacima Haškog tribunala. Očito je da se istina ne može sakriti, ali i da nema prave volje u međunarodnoj zajednici da se istraga završi do kraja. Albanski režim je dobro sihronizovan sa mentorima u Briselu i Vašingtonu, da ispunjava sve što ime je zadato. Potrebno je da prođe vreme da se taj albanski režim pusti niz vodu, jer još uvek mogu da se iskoriste od strane Zapada. Izveštaj o trgovini ljudskim organima se još uvek krije i međunarodni faktori nisu pokazali spremnost da obave objektivnu istragu. Postoji objektivna odgovornost međunarodnih arbitara, jer je njihovom voljom Kosovo i Metohija NATO kvazidržava. Međunarodna zajednica je odgovorna što nisu procesuirani albanski zločinci.

Komandant KFOR-a Erhard Biler je rekao da je uspostavljen vidan napredak na Kosmetu posle Sporazuma Beograda i KFOR-a, i da očekuje da i dalje „bude mirna atmosfera na Kosovu i Metohiji“?
Komandant KFOR-a je prvo govorio da nema nikakvu emotivnu vezu sa bilo kojom osobom iz Prištine, pa se na kraju ispostavilo da ipak ima, ali da to ne utiče na njegovu objektivnost. Biler je nizom izjava potvrdio da nije objektivan i da se ne drži Rezolucije 1244 i statusne neutralnosti. On uporno tvrdi da je najveći kriminal na severu Kosova. Biler je držao zajedničke vojne vežbe sa EULEKS-om i bezbednosnim snagama Kosova i rekao je da samo priznaje Tačijeve uredbe i zakone i Ustav Kosova. Pretio je upotrebom sile protiv srpskog naroda, koji je mirno protestvovao i sprečavao da Tačijevi nasilnici zauzmu naše institucije. Biler je pokazao svoje pravo lice i ne možemo mu verovati. U toku ovih pregovora je tvrdio čas jedno, a čas drugo. On ništa dobro nije doneo tokom svog mandata na Kosovu i pokazao je da nije nikakav pravi vojnik, već političar. Jedini napredak koji je napravio je nasilno pravljenje Tačijeve države i što je Tačijeve carinike prevozio na Jarinje i Brnjak sa helikopterima KFOR-a.

Da li ste zadovoljni odnosnom SPC-a prema rešavanju sudbine Kosmeta?
Čuli smo izjavu patrijarha Irineja koji je osudio dešavanja na Kosovu i Metohiji, ali čuli smo i izjavu novog episkopa, raško-prizrenskog vladike Teodosija koji je podržao Sporazum Beograda i Prištine. Crkva je u poslednjem periodu ovde na Kosmetu imala daleko veći broj sveštenika i monaha nego što je to danas slučaj. Međutim, to je promenjeno i gotovo stotinu monaha je zajedno sa vladikom Artemijem napustilo Kosovo i Metohiju. Oni su bili sa narodom u najtežim trenucima i zaista su bili jedan od stubova naše borbe za opstanak.
Odnos naše srpske dijaspore nije adekvatan u ovoj situaciji. Nismo čuli oglašavanje srpskih institucija, dijaspore, „Udruženja književnika Srbije“, pa ni „Srpske akademije nauka i umetnosti“ (SANU). Predsednik SANU očigledno više voli da gradi skupe mostove i da poslove ustupa sinu, nego da se bavi sudbinom srpskog naroda i srpske države. Smatram da su srpske institucije dužne da u ovim presudnim trenucima budu u punoj meri angažovane i na strani ugroženog naroda i države. Ne borimo se mi ovde na Kosmetu za status i naš ostanak ovde, već se borimo za državu Srbiju, jer bez Kosova i Metohije nemamo ni državu Srbiju. Oni koji to ne shvataju, sigurno ne shvataju da će posle Kosova biti novih Kosova, Sandžaka, Vojvodine i novih rasparčavanja Srbije. Očito je da u svom koristoljublju i vlastoljublju jedino žele da ostanu na vlasti i ništa drugo ih ne interesuje, pa ni sudbina naroda, čije su nacionalne, državne i ekonomske interese izdali, prodajući zemlju putem raznih pljačkaških privatizacija, kriminalnih reformi i tendera. Oni su doveli zemlju na ivicu ponora, reformama bezbednosnih struktura su doveli zemlju do situacije da više nije u stanju da se brani, iako su obećavali da ćemo dobiti efikasnu odbranu. Međutim, dobili smo nešto što nema veze sa jakom državom.

10 коментара

  1. Прво, Ивановићу није само Тачи,Билер и министар косовске полиције рекао да на Северу царује криминал.То је више путе рекао наш “вољени” БоТа,Наведени нису обавезни да бране Север и Србе а Тадић јесте, тако да би твој, оправдани бес за стање на Северу и КиМ уопште, требао да усмериш на другу страну.
    Друго,камо среће да је само наведена жута тројка издала КиМ.Јер, та жута тројка и нису неки “штихови” већ Тадићеви и ШуНАТОвчеви извршиоци.Врло добро знаш ко је Богдановић и где му је било прво ухлебљење-у Влади Косова.Тада као и сада показао се добрим и верним послушником, па незнам чему толика халабука око њега који иде тамо где се више плаћа.
    Треће, са правом помињеш велике косовске грешнике, који су се обогатили на својој послушности-Мома,Раша,Рада али не кажеш да су сви они, не само Хашимови, већи “жути” послушници и да су као коалиција “настали” на Андрићевом венцу.Не помињеш Петровића, зам.Тачија(кобајаги),вероватно, јер га мање познајеш јер је “нов Шиптар”.Њега у Добротину, Гуштерицама, Ливађу и другим околним селима зову ТЕСЛИЦА(косовски израз за теслу тесарску алатку).Не због тога што је по професији тесар већ ТЕСЛИЦА, као “Ћускија”.
    Четврто, дуго се, као и ја бориш за КиМ али то не знаћи да немаш права да кажеш нешто и о другим српским кризним деловима.Знам, КиМ те боли, и мене, али ме Србија оваква каква је још више боли.Косово сам готово прежалио(не заборавио и престао да се за њега борим) али свака нова рана је јача од предходне.Ране које ми сада Тадић отвара-Рашка(Санџак), Југоисточна Србија(Прешевска дочина)и Чанков “Сријем Хрватској” ме потпуно разара. За Војводину смо се ми Косовци борили колико и за КиМ.

  2. Ima jedna uzrecica…kriminal…?..* ko ga oglasio taj ga oprasio*
    …………………………………………………………………………………………………………………..
    *U Londonu, podsekretar britanskog ministarstva spoljnih poslova Alister Bart rekao je danas da je libijski sukob stigao do “ključne tačke” i da je ustanak u Tripoliju u punom zamahu.
    Bart je, međutim, ocenio da je veoma teško predvideti ishod sukoba i dodao da on nema nikakvih saznanja o pregovorima o odlasku libijskog lidera Moamera Gadafija.
    “Niko ne zna koliko će teško biti, koliko će se čvrsto odupreti Gadafijeve snage, niti kada će shvatiti da je igra gotova i prebeći, kao što su to učinili neki njihovi komandanti”, kazao je Bart.
    On je dodao da je međunarodna koalicija, koja pruža vazdušnu podršku pobunjenicima, “spremna na različite scenarije”.
    Ujedinjene nacije, prema njegovim rečima, vode sve pregovore s Gadafijem o njegovom odlasku, ali trenutno nema nikakvih razgovora na tu temu.
    U Tripoliju, gde od sinoć besne sukobi između Gadafijevih snaga i pobunjenika, Britanci i drugi strani državljani treba danas da budu evakuisani na brod koji će ih prebaciti na Maltu, saopštio je Forin ofis.
    Britanija je u februaru, kada je u Libiji počela pobuna protiv Gadafija, evakuisala stotine svojih državljana, a one koji su rešili da ostanu, uključujući novinare i zdravstvene radnike, pozvala da se prijave Forin ofisu, koji im je nekoliko puta nudio mogućnost evakuacije.
    Nije poznato koliko stranaca sada ima u Tripoliju.*

  3. ,,Zašto vlast u Srbiji ne procesuira albanske zločince i ne podigne krivične prijave protiv Hašima Tačija i njegovih saradnika za najteža krivična dela? Umesto to da urade, oni sklapaju sa njima Sporazum.
    Praktično prva reakcija naše države i predsednika Srbije Borisa Tadića povodom optužbi protiv albanskih zločinaca od strane Dika Martija bila je slaba. Jasno je da se u vrhu te albanske kriminalne piramide nalaze Hašim Tači i njegovi saradnici. Pravljeni su monstruozni zločini protiv Srba, pre svega trgovina ljudskim organima. I posle svih tih optužbi Dika Martija protiv Tačija i njegovih saradnika, stav naše države je bio da se mora razgovarati sa Tačijem sve dok se te optužbe ne dokažu. S druge strane, kada su u pitanju optužbe protiv Srba za navodne zločine, odmah su usledile optužbe protiv Srba od strane političkog vrha Srbije i Tužilaštva u Beogradu i od Vladimira Vukčevića, Bruna Vekarića i njima sličnih. Srbi se unapred osuđuju. Kada sve ovo uzmemo u obzir, onda ne treba da čudi ovakvo ponašanje zvaničnog Beograda.”U ovom pitanju i odgovoru jasno je sve objasnjeno;nasa vlast radi sve suprotno od onog sto treba da radi i zato se situacija svaki sledeci puta jos vise pogorsava.

  4. гаврило

    Znamo da se banda iz Lazne drzave koristi najprljavijim metodama ali ova nasa BANDA iz Beograda zasluzuje da je NEMA!

  5. Sto se tice *bandi*, one su sinhronizovane, a nacionalno trvenje je *pokrice menice*. Jer, kako shvatiti privatizaciju zelezare Smederevo..(ne samo zelezare),kako shvatiti privatizaciju fabrike FERONIKL u Glogovcu, koja je kostala oko 300.000.000 dolara, a privatizovana za 30.000.000 dolara..? Kako to, da *ljuti neprijatelji*, imaju zajednicku *ekonomsku politiku*,zajednicki *obrazac* privatizacije…?

  6. Ocigledno, u nizu *tranzicija*, dinara u marku, marke u eUro i u Merkalevu, dolazi do *denominovanja*, vrednosti, nekada *zapadnih kredita*, ulozenih u *buducnost*, danas *prispelu okupaciju*. Znaci, doslo je do *pomeranja decimalnog zareza*, na stetu Srba,kako bi se uspostavilo *prethodno stanje*, pre mnogo godina na stetu *korisnika MMF, fonda za razvoj nerazvijenih*, kojim se sada otima *razvijeno*.

  7. Apel… Zahtev Srba sa severa Kosova državnom vrhu
    Odlučnije za nacionalne interese

    BEOGRAD – Predstavnici opština sa severa Kosova juče su na sednici u Beogradu usvojili zaključke kojima od državnog vrha Srbije traže aktivnije i odlučnije angažovanje na odbrani nacionalnih interesa na Kosovu.

    Odbornici traže da vlasti Srbije od predstavnika Kfora zahtevaju povratak administrativnih prelaza na severu Kosova na režim od pre 25. jula. Oni su svoje stavove dostavili predsedniku Srbije Borisu Tadiću, patrijarhu Irineju, ambasadoru Rusije Aleksandru Konuzinu i potpredsedniku Vlade Ivici Dačiću.

    Predstavnici opština traže da Beograd na pregovorima u Briselu 2. septembra ne prihvati zajednički pečat takozvane republike Kosovo. Vladi Srbije predlažu da donese propis o jednakom oporezivanju robe koja ulazi u pokrajinu kao i u ostatku Srbije i povratak dela bezbednosnih snaga Srbije na KiM. E. P.

  8. Srbi iz AP Kosovo i Metohija,Srbi iz Srbije, moraju da odbace danasnji predlog Tomislava Nikolica,pred sastanak sa Stefanom Fileom, da se izjasnjavaju o Kosovu, Metohiju Nikolic ne spominje. Ovo iz razloga sto nesposobni *pristav* nema resenje, a i ne samo on, hoce i dalje da bude *igrac bez obzira na posledice*, i mucki podmetne narodu, da srusi ustav i drzavu.Postoje ljudi, na politickoj sceni Srbije, poput Siptara,to su neki Srbi secesionisti,udruzeni sa Siptarima u zlocinackom poduhvatu.

  9. Svi patriotski opredeljeni Srbi vide sta je “zuta”banda napravila,ali posto su podanici zato opstaju.Veliku stetu su napravili,ali treba izdrzati do izbora i biti oprezan da ne pokradu glasove i ne dozvoliti im da pobegnu i da odgovaraju za svoju IZDAJU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *