U Kosovskoj Mitrovici uvedeno vanredno stanje 13:40 27. jul 2011.

Administrativni prelazi Jarinje kod Leposavića i Brnjak kod Zubinog Potoka i dalje su blokirani. U Zvečanu je u toku sastanak šefa tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislava Stefanovića i komandanta KFOR-a Erharda Bilera.
Nakon što su privremeno noćas uklonjene, Srbi sa severa Kosova rano jutros ponovo su postavili barikade u blizini administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak.
Zbog pogoršane bezbednosne situacije na severu pokrajine Opstinsko veće opštine Kosovska Mitrovica uvelo je vanredno stanje. To podrazumeva ograničenje rada ugostiteljskih objekata na period od 07-15 časova. Opštinsko veće poziva sve građane Kosovske Mitrovice da shvate ozbiljnost bezbednosne situacije, da se odgovorno ponašaju i shvate suštinu i značaj odluka Opštinskog veća. U slučaju da se odluka Veća u pogledu ograničavanja radnog vremena ne sprovede, prema prekršiocima biće preduzete predviđene zakonske mere.
Veće Kosovske Mitrovice zahteva od Vlade i predsednika Srbije i resornih ministarstava da shodno ustavnim ovlašćenjima preduzmu sve raspoložive mere radi zaštite teritorijalnog integriteta.
Takođe se navodi da se u izvršavanju zadataka zaštite i spasavanja ukjuče svi sposobni građani koji su dužni da se odazovu pozivu organa u izvršenju zadataka.
U Zvečanu je u toku sastanak šefa tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislava Stefanovića i komandanta KFOR-a Erharda Bilera.
Oni razgovaraju o sprovođenju sporazuma o povlačenju specijalnih jedinica kosovske policije sa prelaza Jarinje i Brnjak na severu Kosova, kao i o povratku pripadnika Policije Kosova srpske nacionalnosti koji su na tim prelazima bili pre pokušaja specijalaca da ih zauzmu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *