„Telekom“ se ne sme prodati

Piše Uglješa Mrdić

SNS je podnela krivičnu prijavu protiv premijera Mirka Cvetkovića i više bivših i aktuelnih članova Vlade zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i izvršili prevaru u procesu prodaje „Telekoma Srbije“

Jedan od načina ozbiljnog političkog delovanja je i borba za nacionalne interese, što se najbolje može zaključiti na osnovu aktivnosti koje opozicija okupljena oko Srpske napredne stranke, kao Demokratska stranka Srbije, čine kada je u pitanju opstanak „Telekoma“, to jest da jedno od najznačajnijih javnih preduzeća ostane u vlasništvu Srbije.
SNS podnela je u sredu krivičnu prijavu protiv premijera Mirka Cvetkovića i više bivših i aktuelnih članova Vlade zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i izvršili prevaru u procesu prodaje „Telekoma Srbije“.
Krivičnom prijavom, koju je potpisao predsednik SNS Tomislav Nikolić, obuhvaćeni su i doskorašnji ministri finansija Diana Dragutinović i ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, sadašnji ministar za taj resor Nebojša Ćirić i dva državna sekretara u Ministarstvu finansija Vuk Đoković i Dušan Nikezić.

ŠTETNO ZA DRŽAVU
Član pravnog tima SNS-a Dejan Đurđević rekao je da su ta lica predlagala, donosila i sprovodila odluke koje su višestruko štetne za državu Srbiju i sve građane, čime su omogućili da „Telekom Austrija“ bude jedini učesnik na tenderu i tako dobije šansu da otkupi udeo u „Telekomu Srbije“, po ceni koja je bar za 450 miliona evra manja od realne cene.
Član Pravnog tima SNS-a Marko Đurić naveo je da je prodaja „Telekoma Srbije“ osveta Vlade budućim generacijama, koja vodi pogubnu politiku rasprodaje preostalih vrednih ekonomskih resursa i lišava građane perspektive da u budućnosti imaju život kakav zaslužuju.
Prilikom skupštinske rasprave o sudbini „Telekoma“, premijer Mirko Cvetković verbalno je napao opoziciju. On je naveo da treba sačekati da se proces prodaje „Telekoma“ završi i istakao da izjave pojedinih političara, poput izjave Tomislava Nikolića koji je poručio kupcu da nije dobrodošao, štete državi. Oni koji štete državi nisu opozicioni lideri, već vlast koja rasprodaje državna i nacionalna blaga.

VAŽAN RESURS
Na navode potpredsednika i poslanika DSS-a Nenada Popovića da „Telekom“ ostvaruje veliki profit i da to preduzeće ne treba prodavati, Cvetković je rekao da je profit „Telekoma“ znatan i da može da bude iskorišćen u proširenje tehničke baze, ali je naveo da su potrebna mnogo veća ulaganja u tu kompaniju od profita koji ostvaruje.
Poslanik DSS-a je naglasio da su telekomunikacije strateški važan resurs za razvoj domaće privrede, da „Telekom Srbije“ zapošljava veliki broj radnika i kooperanata, a da je u 2010. godini ostvario profit od 17 milijardi dinara, što je najveći uspeh u Evropi i predstavlja rast od 30 odsto u odnosu na 2009. godinu.
Prema rečima Popovića, broj korisnika fiksne telefonije povećan je na 3,3 miliona, a mobilne telefonije na 7,3 miliona. Popović je rekao da je ta kompanija uložila u poslovanje 16 milijardi dinara i odbacio navode da „Telekom“ gubi trku sa konkurencijom.
Prodajom „Telekoma Srbije“ država ostaje bez vitalne telekomunikacione infrastrukture, koje je dobro od javnog značaja. Primera radi, neto dobit preduzeća u prethodnoj godini je tolika da se za taj novac mogu izgraditi dva mosta u Beogradu.
Zbog sadašnje reforme pravosuđa sudije i tužioci imaju veći strah od vladajuće političke oligarhije, nego od zakona, ali ostaje nada da će pravosuđe smoći dovoljno hrabrosti da se odupre pritiscima izvršne vlasti i postupi po krivičnoj prijavi u skladu sa zakonom.

4 коментара

  1. Da, SNS se najvishe bori za nacionalne interese…
    Shta bi mi bez T i A.

  2. По делима се види да се боре на неколико места – и у скупштини
    и преко судова.А и народним бунтом – испред телекома.

  3. Zašto se svi igraju sa ovim narodom ?Vrli gospodin Nikolić nije rekao da telekom ne treba prodati nikada već kada za to dodje vreme tj. kada mu skoči cena tako da ja mislim da je i ta tužba farsa.Zašto ni jedan političar nema hrabrosti da prizna da mora tako da se ponaša jer se od njih to očekuje .Zašto ne priznaju da jadna Srbija na sme da ima ništa od čaga bi se jednog dana povratila i stala na svoje noge.Sve što je od nacionalnog značaja treba da ostane u našim rukama zauvek!!!Ko od političara sme to da kaže!?

  4. Telekom je opste dobro,zdrava srpska kompanija i treba je sacuvati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *