SAMIT U LISABONU NATO i naivnost Medvedeva

Piše Zoran Milošević

Na Samitu NATO-a u Lisabonu, razmatrana je mogućnost približavanja Rusije i zapadne vojne alijanse, ali je promovisana i nova strategija NATO-a koja ni u jednom segmentu ne ide u prilog Moskvi

Prema ocenama analitičara, značaj Samita NATO-a, održanog u Lisabonu 19. novembra 2010. godine, nije se sveo, kao prethodnih desetak (od 23 održana), na to da se učesnici fotografišu za unutrašnju političku propagandu. Ovaj Lisabonski samit imao je veće ambicije, i to iz dva razloga.
Prvo, na njemu je prisustvovao predsednik Ruske federacije Dmitrij Medvedev, i, drugo, razmotrena je nova strategija NATO-a u kojoj su definisani glavni ciljevi ove vojne alijanse za narednu deceniju. Zna se da strategija postavlja dva glavna cilja: prvo, da se obezbedi kolektivna bezbednost i stabilnost i, drugo, da se garantuju principi i razvoj demokratije u celom svetu (čime NATO sebi daje ulogu svetskog vojno-političkog bloka: „NATO – to je ugaoni kamen stabilnosti ne samo za evroatlantsko društvo, već i za ostali svet“). Naravno, u nacrtu strategije za narednu deceniju preuzimaju se i neki ciljevi iz prethodne (stare) strategije, kao što su: podrška transatlantskih veza, očuvanje borbene gotovosti za izvođenje velikih borbenih operacija u bilo kojem delu sveta, razvoj evropskih vojnih snaga, odvraćanje potencijalnih protivnika od agresije, kao i regulisanje konflikata i kriznih situacija, širenje NATO-a (tj. pridobijanje novih članova), podrška procesu razoružanja u svetu, kontrola naoružanja i neširenje nuklearnog oružja. Nova tema na samitu je borba protiv kibernetskih napada.
Svakako, jedna od (post)samitskih tema je i zbližavanje Rusije i NATO-a. Glavni zagovornik zbližavanja Rusije sa NATO-om je ruski predsednik Dmitrij Medvedev (i njegovi liberalni savetnici), što, izgleda, nema podršku premijera Vladimira Putina. No, to nije sprečilo „veoma uticajne ljude (iz Rusije – Z. M.) da se založe za stupanje Rusije u NATO“. Jasno je da oni govore u ime predsednika Ruske Federacije, jer su neki i generali ruske armije. No, to nije jedini promašaj aktuelnog ruskog predsednika. Prvi put se kompromitovao 2009. godine, kada ga je totalnog fijaska spasao ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. U pitanju je bila njegova ideja i ideja njegovih savetnika po pitanjima strukture evropske bezbednosti. Takođe, nešto pre NATO samita održan je trojni sastanak nemačke kancelarke Angele Merkel, francuskog predsednika Sarkozija i ruskog predsednika Medvedeva. Glavni cilj ruskog predsednika bio je da dobije „ukidanje viza za ruske građane“, a dobio je samo obećanje da će za 15 godina (dakle „nikad“) biti stvoren zajednički ekonomski i bezbednosni prostor. Novinari su primetili da se nemačka kancelarka i francuski predsednik odnose prema Medvedevu kao prema „beznačajnoj ličnosti“. U takvim uslovima NATO želi da „slomi“ Rusiju i prosto je potčini SAD.
Jasno je, dakle, kako smatra Leonid Savin, da Vašington sprovodi u Evropi i Evroaziji projekt „novog atlantizma“, koji polazi od ideologije dominacije SAD u međunarodnom poretku. Ova ideologija je Evropi poznata kao evroatlantizam (transatlantizam) i zasnovana je na ideji zbližavanja SAD i zapadne Evrope na osnovu opštih vrednosti – demokratije liberalnog obrasca, slobode individuuma, pravne države itd. Pored toga, prema rečima predsednika Evropske komisije Baroza „Novi atlantizam za XXI vek mora da se bori protiv mnogopolarnosti“. Upravo, protiv onoga za šta se Vladimir Putin zalagao dok je bio predsednik Ruske federacije.
Cilj novog razgovora Medvedeva i NATO-a se ne krije, to je, prema mišljenju Viktora Kovaljova „slabljenje njene imperijalne ambicije“. Naravno, tu je i potcenjivanje „ruskog političkog intelekta“, jer u Rusiji sa „intelektualnom superiornošću“ nešto ne štima.
„Zbližavanje sa NATO-om danas – nije to prosto politička odluka, to je još i civilizacijski izbor. Krećući se u pravcu NATO-a, neophodno je znati, jesmo li mi spremni (ne samo onaj slabašni „vesternizovani“ stalež, nego i većina aktivnog stanovništva) da se „stopimo“ sa onima, koji su vekovima ratovali protiv nas, a i danas protiv nas vode „hladni rat“ u novoj varijanti – na osnovu strategije „indirektnih akcija“, uz korišćenje tehnologija „dirigovanog haosa“.
Kako objasniti deklaracije o zbližavanju sa NATO-om u uslovima, kada je 2. novembra 2010. godine Stejt department SAD podržao teritorijalne pretenzije Japana prema Rusiji, a Evropski parlament još 2005. godine doneo rezoluciju, u kojoj je Kurile označio kao „okupiranu teritoriju“ i pozvao Rusiju da ih vrati Japanu?“
Kovaljov ovde postavlja pitanje: Koje su to zajedničke opasnosti po bezbednost, što pariraju strateškom savezu Rusija – NATO? Ako „profiltriramo“ nejasne reči, osnovni zamisao ponuđenog „partnerstva“ sasvim je jasan:
1. Uvući Rusiju u konfrontaciju sa svetom islama.
2. Neutralisati Rusiju u pitanju izglednog vojnog rešenja „iranskog pitanja“ – likvidacije Irana kao subjekta svetske politike i regionalnog lidera.
3. Iskoristiti Rusiju u svojstvu „goriva“ u „gorionik“ koji usporava kretanje „lokomotive“ NATO, putem uvlačenja naše zemlje u avganistansku avanturu.
4. Zabiti klin u ranije izgledni strateški dijalog sa Kinom, zatvoriti „krug opkoljavanja Kine“.
Ovde Kovaljov postavlja pitanje: „A da li nam je sve to potrebno?“
Pozicije ruskih „agenata promena“ u vezi sa datim problemom svode se na sledeće (moramo primetiti da su vrlo slične pozicijama srpskih „agenata promena“):
1. Rusija bi trebalo da načini civilizacijski izbor u korist Zapadnog sveta, da sačuva sadašnji (u raspadanju) svetski sistem, makar i ostala poluperiferna zemlja (a za to će nam, možda, pomoći u modernizaciji ekonomije).
2. NATO – to je „ulaznica“ u Zapadni svet.
3. Strateški savez sa NATO je prvi korak za budući ulazak u Alijansu, koji obezbeđuje pravo kupovine „ulaznice“ u Zapad (u Evropsku uniju itd). Pristalice takve sheme stalno prećutkuju cenu pitanja.
Zato ćemo mi shematski prikazati, koliko može koštati „ulaznica“ u NATO.
„Cena pitanja“ formira se od gubitaka, uslovljenih sledećim faktorima:
1. Principom konsenzusa prilikom donošenja odluka u NATO.
2. Neophodnošću regulisanja svih teritorijalnih sporova.
3. Neophodnošću prelaska na standarde NATO.
4. Ograničenjem mogućnosti vođenja samostalne politike u vojno-političkoj sferi, pored ostalog u sferi vojno-tehničke saradnje.
5. Urušavanjem temelja politike Rusije o nepuštanju u NATO zemalja iz bivšeg SSSR.
6. Neophodnošću doznačavanja sredstava u budžet NATO, koja se preraspodeljuju u ciljeve što se ne podudaraju uvek sa interesima Rusije.
7. Iznuđenom privrženošću himeri „atlantske solidarnosti“, i kao posledica, ulazak u „energetski NATO“, što povlači za sobom odustajanje od inicijativa Rusije za stvaranje „gasnog OPEK“.
Kovaljov se osvrće podrobnije na prva dva faktora.
U cilju regulisanja teritorijalnih sporova, Rusija će morati:
1. Da vrati Japanu takozvane „severne teritorije“ (četiri ostrva Kurilske grede). To, kao minimum. Svojevremeno je američki Kongres doneo neoročenu rezoluciju sa zahtevom o reviziji mirovnog sporazuma iz San Franciska i savezničkih dokumenata u vezi sa Japanom. U toj rezoluciji vladi SAD je „preporučeno da smatra nezakonitim činom otrgnute od Japana teritorije, i to ne cele (!) Kurile, nego i Južni Sahalin. Ova rezolucija je na snazi i dan-danas. Dovoljno je setiti se nedavne podrške američkog Kongresa protestima Japana, povodom posete predsednika Rusije Kurilskim ostrvima.
2. Rusija će morati da ustukne i u „arktičkom sporu“ sa Danskom i Kanadom, i da, između ostalog „vrati“ Lomonosovljev venac. I to opet kao minimum. Nije isključeno da će Rusija morati i da u potpunosti napusti svoje pozicije u vezi sa Arktikom i da se složi sa Evropskom unijom, koja pokušava da internacionalizuje Arktik, isto kao i Antarktik. Već je objavljeno da se „severna dimenzija“ NATO proširuje do polova.
3. Nije isključeno da će Rusiji biti predočene i teritorijalne pretenzije, koje zvanično nisu oformljene, ali postoje de fakto.
Kao prvo, Estonija je tražila da joj se vrati Pečerski, a Letonija – Postalovski region u Pskovskoj oblasti.
Prema mišljenju Savina, glavnu ulogu u približavanju NATO-a i Rusije trebalo bi da igra Nemačka. Zato ne čude inicijative koje dolaze iz ove države. Naime, prvi put u javnosti se pojavila ideja o ulasku Rusije u NATO 8. marta 2010. godine, u nedeljniku „Špigl“(„Der Spigel“). Ovaj list je objavio pismo četvorice visokih oficira nemačke armije, koji su predložili „integraciju Rusije u NATO“. To je, jasno je, sasvim u saglasnosti sa „novom“ strategijom alijanse (navodno se usvaja 18-19. novembra) da je to organizacija za ceo svet. Dakle, sve ono što se u srpskoj javnosti od 1990. do 1999. godine razmatralo kao „Novi svetski poredak“ sada dobijamo upakovano u drugačije reči, poput „Novi atlantizam za XXI vek“, „STRATCOM2010, „transatlantizam“… Jasno je, dakle, da se NATO pozicionirao kao agresivna vojno-politička organizacija koja želi da dominira svetom – u ime SAD!

6 komentara

  1. Slovenski narodi su uvek stradali od zapada zbog naivnosti njihovih vlasti.
    Sa zapadom treba kao u šahu nedopustiti nikavu prednost i nema besplatnih figura.

  2. mircuz, tacno je, to je kao neko pravilo..*ko s djavolom tikve sadi*, koje se ponavlja i pored velikih uloga poput Gavrila Principa i mnogih drugh…nesebicnih patriota.

  3. tetoviranje je ponovo moderno, malo Jakuze motivi, zmajevii ale…?
    …………………………………………………………
    Kralj Aleksandar Karađorđević, ubijen u atentatu u Marselju 1934, imao je preko grudi istetoviranog velikog krunisanog orla, po izgledu najsličnijeg germanskim heraldičkim motivima koji su krasili pruske plemićke grbove.
    Ono o čemu se do sada samo spekulisalo otkrio je đakon Nenad Jovanović prikupljajući materijal za knjigu “Grbovi, zastave i himne u istoriji Srbije”, u kojoj je prvi put i objavljena fotografija kraljeve tetovaže.
    – Malo je poznato da je viteški kralj ujedinitelj imao prilično veliku tetovažu izrađenu preko čitavih grudi – kaže đakon Jovanović. – Prikazivala je jednoglavog orla široko raširenih krila, s mačem u jednoj i šarom u drugoj kandži. Orao je krunisan heraldičkom krunom, nalik na krunu Svetog rimskog carstva nemačke nacije. Naša heraldička nauka se ovim pitanjem nije bavila i verujem da će naredna istraživanja dati verodostojan odgovor.
    On kaže da je upotreba ovakvog heraldičkog znaka bez presedana kod jednog srpskog vladara.
    – Posebno ako imamo u vidu da su upravo Karađorđevići vodili slavan i pobedonosni rat koji je značio i kraj nemačkog carstva i silazak doma Hoencolerna sa nemačkog prestola – objašnjava Jovanović.
    Moguće objašnjenje ove tetovaže pojedini heraldičari vide u rodbinskim odnosima pruske vladarske kuće sa Karađorđevićima.
    – Supruga kralja Aleksandra, naša kraljica Marija, bila je rumunska princeza iz doma Hoencolern-Zigmaringena – kaže Jovanović.
    Sekretar Društva srpskih grbonosaca “Miloš Obilić” Marko Dražić podseća da drevne korene ovog simbola.
    – U drevnoj grčkom politeizmu, još od sedmog veka pre Hrista, vrhovni bog je bio Zevs. Vladao je na prestolu na vrhu Olimpa sa svežnjem munja u levoj, i skiptrom, na kome je stajao orao, u desnoj ruci. I njegov rimski pandan, Jupiter, imao je vernog saveznika u jednoglavom orlu, koji je postao simbol rimske države i elitnih legija – podseća Dražić.
    Sagovornik “Novosti” ističe da se i pored Konstantinovog stega, u Romejskom carstvu u početku koristio jednoglavi orao, kao simbol stare rimske državne vlasti.
    – U hrišćanskoj teologiji orao je simbol svetog Jovana Bogoslova i predstavlja duhovne visine do kojih se vinuo ovaj pisac Jevanđelja i Apokalipse. Njegovu predstavu možemo videti i na stubovima crkve Svetog Marka u Beogradu – zaključuje Dražić.

    I ATENTATOR SA BELEGOM
    I ubica kralja Aleksandra, terorista Vladimir Černozemski, imao je tetovažu ispod miške – lobanju sa ukrštenim butnim kostima i inicijale VMRO, odnosno organizacije koja je, za račun ustaškog pokreta, organizovala i izvela atentat na prvog jugoslovenskog kralja.

    GLAVA ZMIJE
    Početkom 20. veka tetoviranje je bilo veoma popularno među kraljevskim porodicama. Ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova tetovirao je japanski majstor. Poznato je da je i austrougarski prestolonaslednik Ferdinand imao veliku tetovažu sa zmijama na grudima. Nalazi sa autopsije, posle atenatata 1914, pokazali su da je jedan od metaka koje je ispalio Gavrilo Princip, a koji je usmrtio princa, prošao tačno kroz glavu zmije.

  4. Da li je moguće da Medvedev bude veliko razočaranje? Rečeno je da je on Putinov izabranik kontinuiteta iste politike. Jeli to naša zabluda ili neko podmetanje Zapada?
    A sad direktno Lunetu:
    Kad već citiraste Marka Dražića što ne odoste malo dalje i ne citiraste Kazimira Šulca koji opet citira Apijana pisca “Rimske istorije”: Pelazgi su preci dva srpska naroda Ilira i Tračana, pa dalje objašnjava: da je Dodona je bila drevni pelziski grad i da je Homer Zevsa iz Dodone smatrao pelazgijskim:
    “O, Zevse, pelaški kralju i dodonski, koji daleko
    U Dodoni vladaš………..”
    Dakle simbol orla nije ni od koga prisvojen niti ukraden. Isti je slučaj sa rimskim Jupiterom kojeg su stvorili po ugledu na Zevsa. Ne branim Kralja Aleksandra, naprotiv smatram da je nanio veliko zlo Srbima, niti odobravam tetovaže, ali istina se ne prekraja što nam podlo nameće zapadnoevropska “nauka” već predo dve stotine godina. Nažalost podmetanju su naseli i Vuk i Dositej kao i svi naši ini akademici koje mrzi da listaju starostavne knjige od Herodota i Homera do Miloša Milojevića.

  5. NATO (North-atlantic-treaty-organiyation) nastao 04.04.1949 g.a proširio se 09.09.1951 g.(Turska,Grčka) i 05.1955 g.(zapadna Njemačka),ili kako se govori na našem Srpskom jeziku – NATO (Sjeverno-atlantička-ugovorna-organizacija)najagresivnija,najnehumanija,najlicimjernija,najgnusnija,
    najpohlepnija institucija na našoj Planeti od Drugog Svjetskog rata do danas.Bila je još jedna njoj slična osnovana 14.05.1955 g.kada se zapadna Njemačka priključila NATO-u,bez dogovora sa svojim istočnim susjedima na koje je izvršila agresiju 1940 i 1941 g.a zvala se VARŠAVSKI PAKT. Ona je nestankom država “komunističkog” državno-društvenog uređenja ugašena kao “nepotrebna” što je od tog vremena do danas najznačajniji doprinos miru u svijetu od Drugog Svjetskog rata do danas!.Tada je bilo sasvim normalno da se ugasi i čudovište NATO jer nije bilo “igrača” sa druge strane,pa kao takva institucija kakva jeste trebala je da nestane,da bi običan svijet Planete bio mirniji i slobodniji.Međutim,njen osnivač,kao i ostali suosnivači,mislili su tada da je došlo njihovo vrijeme da planski i sistematski pomoću te organizacije stvore”novi svijet”,globalni svijet,kojim će oni upravljati kao što su nekada upravljali osvojenim kolonijama,ali sada na savremeniji i licimjerniji način.
    Čudno je da tako ekonomski najrazvijenije države svijeta,sa najrazvijenijim obrazovno-vaspitnim sistemom i neizmjerljivim iskustvom i saznanjem o socio-psihološkim karakteristika planetarnog svijeta raznolikog po tradiciji,vjerskim običajima,nacionalnim karakteristikama,i drugim brojnim raznolikostima,hrle da stvore UNIPOLARAN SVIJET. Interesantno je da iako su raspolagale i danas raspolažu sa najrazvijenijim institutima i laboratorijama,neizmjerno bogatim,sa superinteligentnim pojedincima,sa raznovrsnom i njima dostupnom masom pojedinaca,pa i čitavih ljudskih grupa koje bi pristale da u interesu mira u svijetu i prirodnog razvoja svijeta,sa normalnim i prirodi prihvatljivim ubrzanjem EKSPERIMENTALNO ISTRAŽE najoptimalnije mogućnosti razvoja svijeta BEZ RATA I UBIJANJA LJUDI I UNIŠTAVANJA ONOGA ŠTO SU LJUDI STVARALI ! Ako se okrenemo oko nas i pogledamo FLORU I FAUNU,BOTANIČKI I ZOO SVIJET,U PRIRODI videćemo da nema ISTE,IDENTIČNE,NI JABUKE,NI KRUŠKE,NI ŠLJIVE,imaju samo SLIČNE,nema istih ni TIGROVA,NEGDE SU BELI,A NEGDE ŽUTI što sve zavisi od niza okolnosti koje je priroda stvorila (klima,vlaga,toplota,svjetlost,čovjek itd.itd.itd.)Pa ljudi moji zar je moguće da svijetom upravljaju obični “PAPCI” koji ne znaju DA UPRAVLJAJU NOVCEM – NEGO SU DOZVOLILI DA NOVAC UPRAVLJA NJIMA,ta MARIONETA koju je stvorio čovjek danas upravlja čovjekom i ona (novac) čini šta hoće,kao da je čovjek bez razuma i slijep !!! Zbog svega negativno-navedenog,ali i mnogo više toga što se u kratkom komentaru može navesti,pravi naziv NATO-a po mom mišljenju može biti samo – NATO – Neofašistička – Agresorska,ili Antidemokratska,ili Američka – Teroristička – Organizacija !!!
    Zašto – NEOFAŠISTIČKA – zato što je pokupila sva iskustva fašističkih država od prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata (Njemačke,Italije.Japana).Kod NATO-a važi samo jedno pravilo “il se skloni ili se pokloni!” s tim što će oni koji su se sklonili,biti zbrisani od onih koji su se poklonili.Prefiks NEO dobio je što djeluje u novim okolnostina ali sa istim i ponekad sličnim metodama fašističkih država iz Drugog Svjetskog rata primjeri (Srednja Amerika;Južna Amerika;Vijetnam;SFRJ;Republika Srpska;Irak;Avganistan;Koreja itd.itd.itd.)
    Zašto – AGRESORSKA – zato što samostalno bez ikakvih razloga i bez ikakvog međunarodnog odobrenja napada države,mjenja vlade,mjenja šefove država,mjenja sisteme,mjenja oblike vladavine,mjenja
    vjere,tradiciju,imovinske odnose,novac i sl. – ANTIDEMOKRATSKA –
    nije stvorena uz saglasnost OUN,unutar nje se zna da je sve autokratsko,po onoj narodnoj paroli zna se ko kosi a ko vodu nosi ! Svi učestvuju ali se samo jedna ili neke pitaju! kada su naše države Srbija,CrnaGora,Republika Srpska,Irak,Avganistan,
    Iran i dr.države napadnute nije bilo koncenzusa već se napadalo po želji i naređenju najjačega.Koliko je antidemokratska organizacija najbolje govore njihovi građani;umjetnici,generali,
    književnici,obični ljudi kad govore o njihovoj ulozi u napadima.
    – AMERIČKA – nato je stvoren od najjače zemlje svijeta u tom vremenu,a to su SAD.Od početka do današnjih dana NATO je isprobavao oružje SAD,NATO je obrazovao i vršio probe sa najnovijim sistemima koji se danas upotrebljavaju u svijetu,njegovi piloti i avioni parali su nebo naše zemlje što se najbolje može dokazati onim “nevidljivim” đavolom koji su naši momci oborili.Njihovi avioni i piloti i danas u Avganistanu ubijaju nemilice čitave porodice,svatove,ljude na pijacama itd.itd.itd.
    Zašto – TERORISTIČKA – ako teror definišemo po najnovijim
    Rječnicima Srpskog jezika npr. Klajn – Šipka od 2006 god.na str.1232 piše:”lat.Terror,prema Terrere plasiti,TEROR je vladavina nasilja,progoni,fizičko ugrožavanje i uništavanje protivnika,strahovlada.” Ovo pojmovno objašnjenje termina teror je sasvim dovoljno da obilježi ponašanje NATO struktura samo od 1990 godine do danas,a posebno ispoljenim ponašanjem prema našoj državi 1999 godine,kada je uništena imovina milijarderskih vrednosti i kada su poubijano preko 2000 naših civila,djece i staraca čime je NATO iskazao da je zaista teroristička organizacija.NATO je uveo čak i nove pojmove čime je prikrivao i prikriva svoj svirepi odnos prema nejakima kao što je pojam “KOLATERALNA ŠTETA” kada se ubijaju oni koji nisu krivi i kada se uništava i razara ono što ni na koji način ne služi u vojne svrhe.
    Zašto – ORGANIZACIJA – zato što sve planira,sistematizuje,
    metodološki projektuje i kadrovski popunjava da se svirepi zadaci što uspješnije izvrše i to što nehumanije to bolje.-
    Zato se čudim tako značajnim ljudima kao što je dr.Dimitrij Medvedev da nasjedaju tom VAMPIRU – NATO-u , iako je jedan broj država,veoma utjecajnih u NATO-u,nedavno harao njegovom zemljom UBIVŠI – 26,000.OOO ljudi zbog čega godinama Rusija ima mortalitet veći od nataliteta! Te surove zemlje zapada zaboravile su da su Rusi oslobađali,i Pariz,i Lajpcig,i Berlin – mi kao Slovenski narodi možemo biti samo za njih divljaci,kakvim nas je čak i Marks smatrao.Jedino je Hitler kad je čuo kanonadu kaćuša Žukova pred Berlinom rekao : “Ovo su narodi koji će mjenjati svijet!” ali je to kasno priznao,da je to učinio 22.06.1941 godine,ko zna gdje bi bio sa Josipom Džugašvilijem u svijetu !

  6. Nije Baćuška naivan.On samo nima veliku odgovornost a samim tim mora imati fleksibilnu taktiku.Jedno je sigurno.Samo dovoljna sila može održati Rusiju.Ja se nadam da braća Rusi poseduju tu silu.Jer samo na suprotnostima svet može opstati.Samo postojanje NAPONA održava kosmički poredak.Onog trenutka kad nestane napona RAZLIČITOSTI energija /raznih ljudi,raznih vera,obićaja itd itd/svet kreće u kovitlac NULTE BRZINE ili kraja.TO zapad nemože sagledati u svom slepilu i pohlepi za materijalnim dobrima.JOŠ uvek 15O miliona Rusa drži balans OVOG POKVARENOG poretka i to treba poštovati.Nemože se sve okretati u jednu stranu.Mora postojati kočnica.Ta kočnica je SVET UJEDINJEN u svojim različitotima.Nemože svet biti uniformisan po Američkom standardu.To je samo gubljenje vremena i resursa.I nemože planeta izdržati BAHATOST AMERIČKOG NAČINA |IVOTA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *