SAMIT U LISABONU NATO i naivnost Medvedeva

Piše Zoran Milošević

Na Samitu NATO-a u Lisabonu, razmatrana je mogućnost približavanja Rusije i zapadne vojne alijanse, ali je promovisana i nova strategija NATO-a koja ni u jednom segmentu ne ide u prilog Moskvi

Prema ocenama analitičara, značaj Samita NATO-a, održanog u Lisabonu 19. novembra 2010. godine, nije se sveo, kao prethodnih desetak (od 23 održana), na to da se učesnici fotografišu za unutrašnju političku propagandu. Ovaj Lisabonski samit imao je veće ambicije, i to iz dva razloga.
Prvo, na njemu je prisustvovao predsednik Ruske federacije Dmitrij Medvedev, i, drugo, razmotrena je nova strategija NATO-a u kojoj su definisani glavni ciljevi ove vojne alijanse za narednu deceniju. Zna se da strategija postavlja dva glavna cilja: prvo, da se obezbedi kolektivna bezbednost i stabilnost i, drugo, da se garantuju principi i razvoj demokratije u celom svetu (čime NATO sebi daje ulogu svetskog vojno-političkog bloka: „NATO – to je ugaoni kamen stabilnosti ne samo za evroatlantsko društvo, već i za ostali svet“). Naravno, u nacrtu strategije za narednu deceniju preuzimaju se i neki ciljevi iz prethodne (stare) strategije, kao što su: podrška transatlantskih veza, očuvanje borbene gotovosti za izvođenje velikih borbenih operacija u bilo kojem delu sveta, razvoj evropskih vojnih snaga, odvraćanje potencijalnih protivnika od agresije, kao i regulisanje konflikata i kriznih situacija, širenje NATO-a (tj. pridobijanje novih članova), podrška procesu razoružanja u svetu, kontrola naoružanja i neširenje nuklearnog oružja. Nova tema na samitu je borba protiv kibernetskih napada.
Svakako, jedna od (post)samitskih tema je i zbližavanje Rusije i NATO-a. Glavni zagovornik zbližavanja Rusije sa NATO-om je ruski predsednik Dmitrij Medvedev (i njegovi liberalni savetnici), što, izgleda, nema podršku premijera Vladimira Putina. No, to nije sprečilo „veoma uticajne ljude (iz Rusije – Z. M.) da se založe za stupanje Rusije u NATO“. Jasno je da oni govore u ime predsednika Ruske Federacije, jer su neki i generali ruske armije. No, to nije jedini promašaj aktuelnog ruskog predsednika. Prvi put se kompromitovao 2009. godine, kada ga je totalnog fijaska spasao ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. U pitanju je bila njegova ideja i ideja njegovih savetnika po pitanjima strukture evropske bezbednosti. Takođe, nešto pre NATO samita održan je trojni sastanak nemačke kancelarke Angele Merkel, francuskog predsednika Sarkozija i ruskog predsednika Medvedeva. Glavni cilj ruskog predsednika bio je da dobije „ukidanje viza za ruske građane“, a dobio je samo obećanje da će za 15 godina (dakle „nikad“) biti stvoren zajednički ekonomski i bezbednosni prostor. Novinari su primetili da se nemačka kancelarka i francuski predsednik odnose prema Medvedevu kao prema „beznačajnoj ličnosti“. U takvim uslovima NATO želi da „slomi“ Rusiju i prosto je potčini SAD.
Jasno je, dakle, kako smatra Leonid Savin, da Vašington sprovodi u Evropi i Evroaziji projekt „novog atlantizma“, koji polazi od ideologije dominacije SAD u međunarodnom poretku. Ova ideologija je Evropi poznata kao evroatlantizam (transatlantizam) i zasnovana je na ideji zbližavanja SAD i zapadne Evrope na osnovu opštih vrednosti – demokratije liberalnog obrasca, slobode individuuma, pravne države itd. Pored toga, prema rečima predsednika Evropske komisije Baroza „Novi atlantizam za XXI vek mora da se bori protiv mnogopolarnosti“. Upravo, protiv onoga za šta se Vladimir Putin zalagao dok je bio predsednik Ruske federacije.
Cilj novog razgovora Medvedeva i NATO-a se ne krije, to je, prema mišljenju Viktora Kovaljova „slabljenje njene imperijalne ambicije“. Naravno, tu je i potcenjivanje „ruskog političkog intelekta“, jer u Rusiji sa „intelektualnom superiornošću“ nešto ne štima.
„Zbližavanje sa NATO-om danas – nije to prosto politička odluka, to je još i civilizacijski izbor. Krećući se u pravcu NATO-a, neophodno je znati, jesmo li mi spremni (ne samo onaj slabašni „vesternizovani“ stalež, nego i većina aktivnog stanovništva) da se „stopimo“ sa onima, koji su vekovima ratovali protiv nas, a i danas protiv nas vode „hladni rat“ u novoj varijanti – na osnovu strategije „indirektnih akcija“, uz korišćenje tehnologija „dirigovanog haosa“.
Kako objasniti deklaracije o zbližavanju sa NATO-om u uslovima, kada je 2. novembra 2010. godine Stejt department SAD podržao teritorijalne pretenzije Japana prema Rusiji, a Evropski parlament još 2005. godine doneo rezoluciju, u kojoj je Kurile označio kao „okupiranu teritoriju“ i pozvao Rusiju da ih vrati Japanu?“
Kovaljov ovde postavlja pitanje: Koje su to zajedničke opasnosti po bezbednost, što pariraju strateškom savezu Rusija – NATO? Ako „profiltriramo“ nejasne reči, osnovni zamisao ponuđenog „partnerstva“ sasvim je jasan:
1. Uvući Rusiju u konfrontaciju sa svetom islama.
2. Neutralisati Rusiju u pitanju izglednog vojnog rešenja „iranskog pitanja“ – likvidacije Irana kao subjekta svetske politike i regionalnog lidera.
3. Iskoristiti Rusiju u svojstvu „goriva“ u „gorionik“ koji usporava kretanje „lokomotive“ NATO, putem uvlačenja naše zemlje u avganistansku avanturu.
4. Zabiti klin u ranije izgledni strateški dijalog sa Kinom, zatvoriti „krug opkoljavanja Kine“.
Ovde Kovaljov postavlja pitanje: „A da li nam je sve to potrebno?“
Pozicije ruskih „agenata promena“ u vezi sa datim problemom svode se na sledeće (moramo primetiti da su vrlo slične pozicijama srpskih „agenata promena“):
1. Rusija bi trebalo da načini civilizacijski izbor u korist Zapadnog sveta, da sačuva sadašnji (u raspadanju) svetski sistem, makar i ostala poluperiferna zemlja (a za to će nam, možda, pomoći u modernizaciji ekonomije).
2. NATO – to je „ulaznica“ u Zapadni svet.
3. Strateški savez sa NATO je prvi korak za budući ulazak u Alijansu, koji obezbeđuje pravo kupovine „ulaznice“ u Zapad (u Evropsku uniju itd). Pristalice takve sheme stalno prećutkuju cenu pitanja.
Zato ćemo mi shematski prikazati, koliko može koštati „ulaznica“ u NATO.
„Cena pitanja“ formira se od gubitaka, uslovljenih sledećim faktorima:
1. Principom konsenzusa prilikom donošenja odluka u NATO.
2. Neophodnošću regulisanja svih teritorijalnih sporova.
3. Neophodnošću prelaska na standarde NATO.
4. Ograničenjem mogućnosti vođenja samostalne politike u vojno-političkoj sferi, pored ostalog u sferi vojno-tehničke saradnje.
5. Urušavanjem temelja politike Rusije o nepuštanju u NATO zemalja iz bivšeg SSSR.
6. Neophodnošću doznačavanja sredstava u budžet NATO, koja se preraspodeljuju u ciljeve što se ne podudaraju uvek sa interesima Rusije.
7. Iznuđenom privrženošću himeri „atlantske solidarnosti“, i kao posledica, ulazak u „energetski NATO“, što povlači za sobom odustajanje od inicijativa Rusije za stvaranje „gasnog OPEK“.
Kovaljov se osvrće podrobnije na prva dva faktora.
U cilju regulisanja teritorijalnih sporova, Rusija će morati:
1. Da vrati Japanu takozvane „severne teritorije“ (četiri ostrva Kurilske grede). To, kao minimum. Svojevremeno je američki Kongres doneo neoročenu rezoluciju sa zahtevom o reviziji mirovnog sporazuma iz San Franciska i savezničkih dokumenata u vezi sa Japanom. U toj rezoluciji vladi SAD je „preporučeno da smatra nezakonitim činom otrgnute od Japana teritorije, i to ne cele (!) Kurile, nego i Južni Sahalin. Ova rezolucija je na snazi i dan-danas. Dovoljno je setiti se nedavne podrške američkog Kongresa protestima Japana, povodom posete predsednika Rusije Kurilskim ostrvima.
2. Rusija će morati da ustukne i u „arktičkom sporu“ sa Danskom i Kanadom, i da, između ostalog „vrati“ Lomonosovljev venac. I to opet kao minimum. Nije isključeno da će Rusija morati i da u potpunosti napusti svoje pozicije u vezi sa Arktikom i da se složi sa Evropskom unijom, koja pokušava da internacionalizuje Arktik, isto kao i Antarktik. Već je objavljeno da se „severna dimenzija“ NATO proširuje do polova.
3. Nije isključeno da će Rusiji biti predočene i teritorijalne pretenzije, koje zvanično nisu oformljene, ali postoje de fakto.
Kao prvo, Estonija je tražila da joj se vrati Pečerski, a Letonija – Postalovski region u Pskovskoj oblasti.
Prema mišljenju Savina, glavnu ulogu u približavanju NATO-a i Rusije trebalo bi da igra Nemačka. Zato ne čude inicijative koje dolaze iz ove države. Naime, prvi put u javnosti se pojavila ideja o ulasku Rusije u NATO 8. marta 2010. godine, u nedeljniku „Špigl“(„Der Spigel“). Ovaj list je objavio pismo četvorice visokih oficira nemačke armije, koji su predložili „integraciju Rusije u NATO“. To je, jasno je, sasvim u saglasnosti sa „novom“ strategijom alijanse (navodno se usvaja 18-19. novembra) da je to organizacija za ceo svet. Dakle, sve ono što se u srpskoj javnosti od 1990. do 1999. godine razmatralo kao „Novi svetski poredak“ sada dobijamo upakovano u drugačije reči, poput „Novi atlantizam za XXI vek“, „STRATCOM2010, „transatlantizam“… Jasno je, dakle, da se NATO pozicionirao kao agresivna vojno-politička organizacija koja želi da dominira svetom – u ime SAD!

6 коментара

  1. Slovenski narodi su uvek stradali od zapada zbog naivnosti njihovih vlasti.
    Sa zapadom treba kao u šahu nedopustiti nikavu prednost i nema besplatnih figura.

  2. mircuz, tacno je, to je kao neko pravilo..*ko s djavolom tikve sadi*, koje se ponavlja i pored velikih uloga poput Gavrila Principa i mnogih drugh…nesebicnih patriota.

  3. tetoviranje je ponovo moderno, malo Jakuze motivi, zmajevii ale…?
    …………………………………………………………
    Kralj Aleksandar Karađorđević, ubijen u atentatu u Marselju 1934, imao je preko grudi istetoviranog velikog krunisanog orla, po izgledu najsličnijeg germanskim heraldičkim motivima koji su krasili pruske plemićke grbove.
    Ono o čemu se do sada samo spekulisalo otkrio je đakon Nenad Jovanović prikupljajući materijal za knjigu “Grbovi, zastave i himne u istoriji Srbije”, u kojoj je prvi put i objavljena fotografija kraljeve tetovaže.
    – Malo je poznato da je viteški kralj ujedinitelj imao prilično veliku tetovažu izrađenu preko čitavih grudi – kaže đakon Jovanović. – Prikazivala je jednoglavog orla široko raširenih krila, s mačem u jednoj i šarom u drugoj kandži. Orao je krunisan heraldičkom krunom, nalik na krunu Svetog rimskog carstva nemačke nacije. Naša heraldička nauka se ovim pitanjem nije bavila i verujem da će naredna istraživanja dati verodostojan odgovor.
    On kaže da je upotreba ovakvog heraldičkog znaka bez presedana kod jednog srpskog vladara.
    – Posebno ako imamo u vidu da su upravo Karađorđevići vodili slavan i pobedonosni rat koji je značio i kraj nemačkog carstva i silazak doma Hoencolerna sa nemačkog prestola – objašnjava Jovanović.
    Moguće objašnjenje ove tetovaže pojedini heraldičari vide u rodbinskim odnosima pruske vladarske kuće sa Karađorđevićima.
    – Supruga kralja Aleksandra, naša kraljica Marija, bila je rumunska princeza iz doma Hoencolern-Zigmaringena – kaže Jovanović.
    Sekretar Društva srpskih grbonosaca “Miloš Obilić” Marko Dražić podseća da drevne korene ovog simbola.
    – U drevnoj grčkom politeizmu, još od sedmog veka pre Hrista, vrhovni bog je bio Zevs. Vladao je na prestolu na vrhu Olimpa sa svežnjem munja u levoj, i skiptrom, na kome je stajao orao, u desnoj ruci. I njegov rimski pandan, Jupiter, imao je vernog saveznika u jednoglavom orlu, koji je postao simbol rimske države i elitnih legija – podseća Dražić.
    Sagovornik “Novosti” ističe da se i pored Konstantinovog stega, u Romejskom carstvu u početku koristio jednoglavi orao, kao simbol stare rimske državne vlasti.
    – U hrišćanskoj teologiji orao je simbol svetog Jovana Bogoslova i predstavlja duhovne visine do kojih se vinuo ovaj pisac Jevanđelja i Apokalipse. Njegovu predstavu možemo videti i na stubovima crkve Svetog Marka u Beogradu – zaključuje Dražić.

    I ATENTATOR SA BELEGOM
    I ubica kralja Aleksandra, terorista Vladimir Černozemski, imao je tetovažu ispod miške – lobanju sa ukrštenim butnim kostima i inicijale VMRO, odnosno organizacije koja je, za račun ustaškog pokreta, organizovala i izvela atentat na prvog jugoslovenskog kralja.

    GLAVA ZMIJE
    Početkom 20. veka tetoviranje je bilo veoma popularno među kraljevskim porodicama. Ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova tetovirao je japanski majstor. Poznato je da je i austrougarski prestolonaslednik Ferdinand imao veliku tetovažu sa zmijama na grudima. Nalazi sa autopsije, posle atenatata 1914, pokazali su da je jedan od metaka koje je ispalio Gavrilo Princip, a koji je usmrtio princa, prošao tačno kroz glavu zmije.

  4. Љубомор

    Да ли је могуће да Медведев буде велико разочарање? Речено је да је он Путинов изабраник континуитета исте политике. Јели то наша заблуда или неко подметање Запада?
    А сад директно Лунету:
    Кад већ цитирасте Марка Дражића што не одосте мало даље и не цитирасте Казимира Шулца који опет цитира Апијана писца “Римске историје”: Пелазги су преци два српска народа Илира и Трачана, па даље објашњава: да је Додона је била древни пелзиски град и да је Хомер Зевса из Додоне сматрао пелазгијским:
    “О, Зевсе, пелашки краљу и додонски, који далеко
    У Додони владаш………..”
    Дакле симбол орла није ни од кога присвојен нити украден. Исти је случај са римским Јупитером којег су створили по угледу на Зевса. Не браним Краља Александра, напротив сматрам да је нанио велико зло Србима, нити одобравам тетоваже, али истина се не прекраја што нам подло намеће западноевропска “наука” већ предо две стотине година. Нажалост подметању су насели и Вук и Доситеј као и сви наши ини академици које мрзи да листају староставне књиге од Херодота и Хомера до Милоша Милојевића.

  5. НАТО (North-atlantic-treaty-organiyation) настао 04.04.1949 г.а проширио се 09.09.1951 г.(Турска,Грчка) и 05.1955 г.(западна Њемачка),или како се говори на нашем Српском језику – НАТО (Сјеверно-атлантичка-уговорна-организација)најагресивнија,најнехуманија,најлицимјернија,најгнуснија,
    најпохлепнија институција на нашој Планети од Другог Свјетског рата до данас.Била је још једна њој слична основана 14.05.1955 г.када се западна Њемачка прикључила НАТО-у,без договора са својим источним сусједима на које је извршила агресију 1940 и 1941 г.а звала се ВАРШАВСКИ ПАКТ. Она је нестанком држава “комунистичког” државно-друштвеног уређења угашена као “непотребна” што је од тог времена до данас најзначајнији допринос миру у свијету од Другог Свјетског рата до данас!.Тада је било сасвим нормално да се угаси и чудовиште НАТО јер није било “играча” са друге стране,па као таква институција каква јесте требала је да нестане,да би обичан свијет Планете био мирнији и слободнији.Међутим,њен оснивач,као и остали суоснивачи,мислили су тада да је дошло њихово вријеме да плански и систематски помоћу те организације створе”нови свијет”,глобални свијет,којим ће они управљати као што су некада управљали освојеним колонијама,али сада на савременији и лицимјернији начин.
    Чудно је да тако економски најразвијеније државе свијета,са најразвијенијим образовно-васпитним системом и неизмјерљивим искуством и сазнањем о социо-психолошким карактеристика планетарног свијета разноликог по традицији,вјерским обичајима,националним карактеристикама,и другим бројним разноликостима,хрле да створе УНИПОЛАРАН СВИЈЕТ. Интересантно је да иако су располагале и данас располажу са најразвијенијим институтима и лабораторијама,неизмјерно богатим,са суперинтелигентним појединцима,са разноврсном и њима доступном масом појединаца,па и читавих људских група које би пристале да у интересу мира у свијету и природног развоја свијета,са нормалним и природи прихватљивим убрзањем ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО ИСТРАЖЕ најоптималније могућности развоја свијета БЕЗ РАТА И УБИЈАЊА ЉУДИ И УНИШТАВАЊА ОНОГА ШТО СУ ЉУДИ СТВАРАЛИ ! Ако се окренемо око нас и погледамо ФЛОРУ И ФАУНУ,БОТАНИЧКИ И ЗОО СВИЈЕТ,У ПРИРОДИ видећемо да нема ИСТЕ,ИДЕНТИЧНЕ,НИ ЈАБУКЕ,НИ КРУШКЕ,НИ ШЉИВЕ,имају само СЛИЧНЕ,нема истих ни ТИГРОВА,НЕГДЕ СУ БЕЛИ,А НЕГДЕ ЖУТИ што све зависи од низа околности које је природа створила (клима,влага,топлота,свјетлост,човјек итд.итд.итд.)Па људи моји зар је могуће да свијетом управљају обични “ПАПЦИ” који не знају ДА УПРАВЉАЈУ НОВЦЕМ – НЕГО СУ ДОЗВОЛИЛИ ДА НОВАЦ УПРАВЉА ЊИМА,та МАРИОНЕТА коју је створио човјек данас управља човјеком и она (новац) чини шта хоће,као да је човјек без разума и слијеп !!! Због свега негативно-наведеног,али и много више тога што се у кратком коментару може навести,прави назив НАТО-а по мом мишљењу може бити само – НАТО – Неофашистичка – Агресорска,или Антидемократска,или Америчка – Терористичка – Организација !!!
    Зашто – НЕОФАШИСТИЧКА – зато што је покупила сва искуства фашистичких држава од прије и за вријеме Другог свјетског рата (Њемачке,Италије.Јапана).Код НАТО-а важи само једно правило “ил се склони или се поклони!” с тим што ће они који су се склонили,бити збрисани од оних који су се поклонили.Префикс НЕО добио је што дјелује у новим околностина али са истим и понекад сличним методама фашистичких држава из Другог Свјетског рата примјери (Средња Америка;Јужна Америка;Вијетнам;СФРЈ;Република Српска;Ирак;Авганистан;Кореја итд.итд.итд.)
    Зашто – АГРЕСОРСКА – зато што самостално без икаквих разлога и без икаквог међународног одобрења напада државе,мјења владе,мјења шефове држава,мјења системе,мјења облике владавине,мјења
    вјере,традицију,имовинске односе,новац и сл. – АНТИДЕМОКРАТСКА –
    није створена уз сагласност ОУН,унутар ње се зна да је све аутократско,по оној народној пароли зна се ко коси а ко воду носи ! Сви учествују али се само једна или неке питају! када су наше државе Србија,ЦрнаГора,Република Српска,Ирак,Авганистан,
    Иран и др.државе нападнуте није било концензуса већ се нападало по жељи и наређењу најјачега.Колико је антидемократска организација најбоље говоре њихови грађани;умјетници,генерали,
    књижевници,обични људи кад говоре о њиховој улози у нападима.
    – АМЕРИЧКА – нато је створен од најјаче земље свијета у том времену,а то су САД.Од почетка до данашњих дана НАТО је испробавао оружје САД,НАТО је образовао и вршио пробе са најновијим системима који се данас употребљавају у свијету,његови пилоти и авиони парали су небо наше земље што се најбоље може доказати оним “невидљивим” ђаволом који су наши момци оборили.Њихови авиони и пилоти и данас у Авганистану убијају немилице читаве породице,сватове,људе на пијацама итд.итд.итд.
    Зашто – ТЕРОРИСТИЧКА – ако терор дефинишемо по најновијим
    Рјечницима Српског језика нпр. Клајн – Шипка од 2006 год.на стр.1232 пише:”lat.Terror,prema Terrere plasiti,TEROR je владавина насиља,прогони,физичко угрожавање и уништавање противника,страховлада.” Ово појмовно објашњење термина терор је сасвим довољно да обиљежи понашање НАТО структура само од 1990 године до данас,а посебно испољеним понашањем према нашој држави 1999 године,када је уништена имовина милијардерских вредности и када су поубијано преко 2000 наших цивила,дјеце и стараца чиме је НАТО исказао да је заиста терористичка организација.НАТО је увео чак и нове појмове чиме је прикривао и прикрива свој свирепи однос према нејакима као што је појам “КОЛАТЕРАЛНА ШТЕТА” када се убијају они који нису криви и када се уништава и разара оно што ни на који начин не служи у војне сврхе.
    Зашто – ОРГАНИЗАЦИЈА – зато што све планира,систематизује,
    методолошки пројектује и кадровски попуњава да се свирепи задаци што успјешније изврше и то што нехуманије то боље.-
    Зато се чудим тако значајним људима као што је др.Димитриј Медведев да насједају том ВАМПИРУ – НАТО-у , иако је један број држава,веома утјецајних у НАТО-у,недавно харао његовом земљом УБИВШИ – 26,000.ООО људи због чега годинама Русија има морталитет већи од наталитета! Те сурове земље запада заборавиле су да су Руси ослобађали,и Париз,и Лајпциг,и Берлин – ми као Словенски народи можемо бити само за њих дивљаци,каквим нас је чак и Маркс сматрао.Једино је Хитлер кад је чуо канонаду каћуша Жукова пред Берлином рекао : “Ово су народи који ће мјењати свијет!” али је то касно признао,да је то учинио 22.06.1941 године,ко зна гдје би био са Јосипом Џугашвилијем у свијету !

  6. Nije Baćuška naivan.On samo nima veliku odgovornost a samim tim mora imati fleksibilnu taktiku.Jedno je sigurno.Samo dovoljna sila može održati Rusiju.Ja se nadam da braća Rusi poseduju tu silu.Jer samo na suprotnostima svet može opstati.Samo postojanje NAPONA održava kosmički poredak.Onog trenutka kad nestane napona RAZLIČITOSTI energija /raznih ljudi,raznih vera,obićaja itd itd/svet kreće u kovitlac NULTE BRZINE ili kraja.TO zapad nemože sagledati u svom slepilu i pohlepi za materijalnim dobrima.JOŠ uvek 15O miliona Rusa drži balans OVOG POKVARENOG poretka i to treba poštovati.Nemože se sve okretati u jednu stranu.Mora postojati kočnica.Ta kočnica je SVET UJEDINJEN u svojim različitotima.Nemože svet biti uniformisan po Američkom standardu.To je samo gubljenje vremena i resursa.I nemože planeta izdržati BAHATOST AMERIČKOG NAČINA |IVOTA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *