LJUBIŠA JOVAŠEVIĆ Kraljevo je probni kamen, s njim pada i demokratija

Razgovarala Nataša Jovanović

Šta je prethodilo neobičnom smenjivanju sa mesta gradonačelnika Kraljeva, kako se u Srbiji današnjeg vremena desilo legalno dvovlašće, te o čemu govori činjenica da su izbornoj volji građana pretpostavljene policijske palice, govori za „Pečat“ Ljubiša Jovašević, predsednik Pokreta za Kraljevo

Višednevni spor dve koalicije, uverene da njima pripada vlast u Kraljevu, prošle su faze izbora, dvovlašća i konačno, kako za „Pečat“ tvrdi predsednik Pokreta za Kraljevo kojeg je za gradonačelnika priznala koalicija SRS-DSS-NS, pravnog nasilja nad izbornom voljom građana. „Prvo, ako je izvesno da je nalog za naše smenjivanje Kraljevačkoj policiji dala direktno Vlada Srbije priča o slobodnoj volji građana ne postoji. Drugo, legalizovanjem kupovine mandata demokratska vlast je pokazala da su njena načela strogo deklarativne prirode“

Borba za gradsku vlast u Kraljevu koja je rezultirala vašom smenom sa mesta gradonačelnika pretvorena je u mirne ulične proteste. Koji je put od gradonačelnika do vođe uličnih šetnji?
Protesti koji se svakodnevno održavaju na ulicama Kraljeva rezultat su poništavanja izborne volje građana i odluke Vlade Srbije da se uz pomoć policije koalicija kojoj pripadam, smeni sa vlasti. U tom talasu bespravnog svrgavanja legitimno osvojenih mandata učestvovale su sve institucije od kojih se, po definiciji njihovog posla, očekuje maksimalna nepristrasnost. Tako se desilo da odluka iz vrha demokratske vlasti promeni volju građana, a na osnovu preporuke Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu otvore vrata gradske Skupštine koaliciji „Za Evropsku Srbiju“, SPS-PUPS. Vlada je otišla i korak dalje pa je grupu građana ubacila kao nove rezervne odbornike kojima je 2009. godine, baš zbog takvih nedoslednosti, Okružni sud oduzeo mandate. Sada se mi suočavamo sa pravnim nasiljem koje se sastoji od prekrajanja izborne volje, ukidanja izbora i postavljanja gradonačelnika, predsednika Skupštine i svih ostalih struktura od strane policije.

Koliko činjenica da jedan grad u Srbiji danas, pa bilo to i na jedan dan, može imati dve Skupštine i dva gradonačelnika govori o demokratskoj, političkoj ili civilizacijskoj anomaliji?
Ovde je reč o nesposobnosti Vlade koja budući da je osiona i samovoljna želi apsolutnu moć. To je rezultiralo dvovlašćem. Ako neko falsifikuje pečat zbog čega smo podigli krivične prijave, a ministar za lokalnu samoupravu ga abolira, to je onda najrečitije objašnjenje uzroka cele ove ujdurme. Koliko će Tužilaštvo raditi po diktatu, a koliko po obavezi nezavisnog suda imaćemo prilike da vidimo uskoro.

Kažete da je po sredi odluka Vlade. Da li te tvrdnje možete dokumentovani ili zaključujete na osnovu vaših saznanja i pretpostavki?
Mi još uvek nemamo dokument kojim bi bile potvrđene moje reči da je to odluka Vlade Srbije, ali budući da su na sastanak kojem su prisustvovali načelnik okruga, šef policije, šef kriminalističke policije i okružni tužilac višeg suda u Kraljevu, pozvani svi predstavnici koalicije (ali ne i ja) koja je nepravno suspendovana, cilj je očito bilo prepadanje. Obično iz lokala dobijamo otvorene signale da možemo da radimo šta hoćemo, ali da Vlada donosi poslednju reč.

Čini se da, sudeći po institucijama koje su, kako kažete uključene u smenu vlasti, nije reč samo o političkoj borbi. Da li je pozadina poništavanja izbora možda nešto drugačija?
Pitanje političke borbe je posledično pitanje, jer ovde je reč o velikom biznisu u koji su uključeni mnogi ljudi iz vladajuće strukture. Po sredi je gradnja hidroelektrana, ali o njima gotovo da ništa i nigde nećete moći da čujete, a ukoliko i dovedete u vezu ovaj projekta sa svrgavanjem vlasti kao zaključak vam se može nametnuti samo objašnjenje da se radi o organizovanom kriminalu sa internacionalnim učesnicima. Naime, nakon što je napravljen projekat o gradnji 10 protočnih hidroelektrana na Ibru, o čemu su ugovor potpisali Elektroprivreda Srbije i italijanska kompanija „Seci“ projekat bez prethodnog raspisivanja tendera i konsultacija sa eminentnim stručnjacima iz te oblasti, zatražili smo da se raspiše referendum na kojem će se građani sami izjasniti da li takve brane žele u svom gradu. Najava gradnje podelila je Kraljevčane, jer dok je smo se mi kao gradska vlast, ali i ekolozi, usprotivili ovoj ideji tvrdeći da će elektrane ugroziti reku, ali i snabdevanje grada vodom, deo podobnih političara je u gradnji video mogućnost otvaranja novih radnih mesta, obećavajući bolji život Kraljevčanima.

Tvrdite da je izgradnja hidroelektrana na Ibru uvod u dešavanja koja su usledila, konačno rezultirala vašom smenom?
Izjava da ćemo tužbama zatrpati sudove jer svaki Kraljevčanin ima pravo da tuži investitora i traži privremenu zabranu gradnje ukoliko oceni da su mu vitalni interesi ugroženi bio je ključni momenat i uvod u policijsku diktaturu koja se sprovodi nad nama. Animiranjem građana da se zamisle nad idejom da će pomenute brane ugroziti reku, ali da projekat nema ni finansijsku opravdanost značilo je da će mnogi koji su učestvovali u tom poslu ostati bez obećane apanaže. Očito da je pomenutim licima uključenim u ovaj projekat bilo lakše da se, uz pomoć Vlade, reše jednog gradonačelnika nego da se obelodani činjenica da ćemo pod ovakvim uslovima koje smo potpisali sa Italijanima, već 2013. godine morati da platimo milijardu dolara.

Da li se možda referendum nameće kao rešenje, pri čemu bi sami građani doneli sud o opravdanosti gradnje?
Na raspisivanje tendera se država Srbija obavezuje sa dva sporazuma iz 98 i Dunavskom konvencijom, koja je u jednom trenutku, a uporedo sa potpisivanjem ovog projekta, nestala sa sajta vlade. Kada smo došli u posed engleske verzije sporazuma koju je potpisao Božidar Đelić 2009. godine, tekst na srpskom vraćen je na sajt. Ali o čemu svedoče ova dešavanja? Dok iz oba dokumenta proizlazi da građani moraju da se izjasne, nekim ljudima koji su umešani na vrlo sumnjiv način  referendum kao mogućnost nije pala na pamet. Posle neslaganja po ovom pitanju, mi smo istupili iz vlasti, napravili novu koaliciju, koja je imala 40 odbornika od ukupno 70. Međutim, desilo se da su se agilni predstavnici DS-a dosetili mita i krenuli u kupovinu odbornika.

Da li su takve okolnosti zaslužne što je, uprkos činjenici da Skupština Kraljevo ima 70 odborničkih mesta, u jednom trenutku, na dve lokacije glasalo više od 80 odbornika?
Grad Kraljevo zvanično ima 70 odbornika, ali je sporna koalicija dovela do toga da dok mi konstatujemo 39 odbornika, oni navode brojku od 86. To je isti scenario  koji smo videli 2002. godine u Skupštini, a zbog čega niko nije snosio posledice. Odgovorili smo krivičnim prijavama, od Tužilaštva i policije zatražili da ispitaju o čemu se radi. Dovoljno je neverovatna činjenica da je bez ikakve pravne i procedure zakazivanja, bez urgentne ili redovne sednice, koalicija uzurpirala vlasti na sednicama održavanim u bioskopu Ibar i Domu zdravlja.

Da li su poslednji incidenti u Kraljevu ogledalo onoga što se dešava na makro političkom planu Srbije?
Apsolutno. Mi smo probni kamen. Ako mi u Kraljevu popustimo, Srbija je pala. Nama su oduzeli sve. Dogodile su se neverovatne privatizacije u kojoj nisu kupovali investitori, već tajkuni sumnjivim parama, ostala je socijalna beda, nezadovoljni građani, narodne kuhinje. Svaki segment je uništen.
Program Pokreta za Kraljevo temelji se na zaštiti prava na kvalitetan život. Ali ako uzmemo u razmatranje samo nekontrolisane izjave predsednika Republike, jasno je da ova naša inicijativa nije dobro došla. Jer diktatura je na delu na svim nivoima. Ako neko kaže da nikada neće dozvoliti da se Srbija umeša u unutrašnje stanje Crne Gore, podrazumeva uverenost da nikada neće sići sa vlasti. U osnovi je to pokvarena psihološka indukcija, jer obaveštava naciju da njega niti zanimaju izbori niti ko će da ih dobije, već samo neprikosnoven ostanak na vlasti. To je osnova mondijalizma koja se kod nas temelji na ideji uništenja opozicije, ideji da se opstruišu stranke sa 10.000 potpisa,  donesu novi zakoni o medijima i sudstvu. Iza svega ostaje samo diktatura.

Protesti na ulicama Kraljeva rezultat su poništavanja izborne volje građana

Smatrate li da su krivične prijave i protesti jedini preostali način borbe protiv pravnog nasilja, čija ste, kako kažete žrtva, ili ćete pravdu potražiti na adresi neke međunarodne institucija?
Imamo situaciju da je Vlada odlučila, a policija ustoličila novog gradonačelnika, uverena da će tako ostati. To neće moći. Mi očekujemo da će oni da zabrane naše pravo na okupljanje, negodovanje, odbranu Ibra… Svakodnevni protesti okupljaju ne samo ljude iz naše, već i iz drugih stranaka, kao i ljude koji nisu stranački opredeljeni. To je jedan vid naše borbe za očuvanje pravnog poretka.
Drugo, podigli smo krivične prijave, ali nastojimo da se ovaj problem i internacionalizuje. Obratićemo se Međunarodnom sudu pravde, Savetu Evrope, i advokatskim udruženjima sa objašnjenjem da se u Srbiji ne poštuju demokratska prava.
Da bi se razjasnila pozadina promene vlasti napisali smo pismo italijanskom ambasadoru u kojem navodimo da postoje opravdane sumnje da familijarno okruženje ministra energetike u dogovoru sa predstavnicima te zemlje pokušava da iskoristi predpristupne ili pristupne fondove EU, a u cilju gradnje hidroelektrana. Tražili smo da ambasador potakne našu vlast da se, kako bi sve bilo u granicama regularnog, održi referendum, na kojem bi se narod izjasnio da li su mu takve brane potrebne ili ne. Drugo, pokušavamo da obavestimo javnost da je u Kraljevu ne politička, već policijska borba za vlast koja ima za cilj da se mnoge stvari sakriju. Jedna od njih je akcija uvoza guma iz Francuske, Nemačke, Austrije, Mađarske i Italije, koje bi se ovde prerađivale. Tada sam, u maju prošle godine, kao zamenik gradonačelnika upozorio da ćemo zbog takvih poteza izaći iz koalicije, ali za uzvrat sam dobio objašnjenje da je posao navodno čist i da donosi zaradu. Ali pitanje je ko je dovoljno lud da takav izvor materijala i jednu takvu apoteku dislocira u Srbiju i plati troškove transporta do nekog Kraljeva.

Koliko su građani Kraljeva upućeni u suštinu sukoba vlasti na lokalnom nivou, te koliko lokalni mediji prate dešavanja?
DS ne preza ni od čega. Mediji su pod njihovom kontrolom, pa su otuda i sami ljudi loše informisani, verujući da je po sredi borba za vlast. Priča oko brana plasirana je tako da su građanima umesto neodrživosti projekta koji je na nivou ekološke bombe ponuđene informacije kao što su nova radna mesta. Umesto 400 kako obećavaju, reč je o 14,15 radnih mesta što su potvrdili i sami Italijani.

Koliko je s tim u vezi i vaš projekat objedinjavanja lokalnih samouprava. Čini ste da ste se sa PULS-om našli suviše blizu Dinkićevog političkog delokruga. Koliko je tačno ovo zapažanje?
Pokret za Kraljevo nastao je pre tri godine, a Mlađan Dinkić je nastavio sa programom regionalizacije i u međuvremenu registrovao pokret ujedinjenih lokalnih stranaka. Najočigledniji primer kako on radi na terenu su recimo autoprevoznici koji su stupili u štrajk. Njihovo pravo je da štrajkuju, jer nisu primili platu i nisu zadovoljni svojim položajem. Dinkić im za početak podeli pare i učini ih zadovoljnim na nekoliko dana, a potom se pojavljuje poslanik G17 koji nagovara autoprevoznike da brane svoja prava i stupe u štrajk. Gde god je ušao G17 dogodila se propala materija. Tako je u Fabrici vagona, u Magnohromu, Autotransportu. Svako državno preduzeće u koje je ušao G17 plus doživelo je istu sudbinu. Evo šta se događa na makropolitičkoj sceni Srbije. Oni vode jednu vrlo opasnu i prljavu igru. Sada vode kampanju protiv bivšeg šefa VBA generala Ace Tomića lažnim optužbama da on ima veze sa ubistvom premijera Zorana Đinđića, sa ciljem da matiraju DSS, a istovremeno vode kampanju i protiv Vojislava Šešelja optužbama da stoji iza nekakvih političkih atentata. Planiraju da Šešelja, ako kojim slučajem bude pušten iz Haga, odmah smeste u novi zatvor, jer je navodno planirao da likvidaciju Tomislava Nikolića.

Recite mi nešto više o vašem projektu razvoja lokalnih samouprava i kome to najviše smeta?
Politička sloboda je mrtvo slovo na papiru ako nemate finansijsku i ekonomsku slobodu. Ideja PULS-a bila je kompletna decentralizacija privrede i briga o imovini lokalnih samouprava.

Čini se da je vreme da se redefiniše termin izborne volje građana?
Jednopartijski sistem ne priznaje izbornu volju građana. Imali smo zakon koji se tiče proporcionalnog modela izbora. Ne može se u Srbiji u toku jednog mandata, a ovaj traje do 2012. godine, menjati izborni zakon. To je van pameti i pokazuje elemente državnog udara. Iza ovog državnog udara na lokalnom nivou stoji Vlada i Boris Tadić.

Šta ste planirali da uradite u Kraljevu u narednom periodu, a u čemu ste sada sprečeni?
Prema aktuelnom zakonu sve lokalne samouprave vrlo su ograničene, pa smo za početak pokrenuli njeno modernizovanje. Ova modernizacija gradske uprave podrazumeva sistematizaciju radnih mesta, promenu naziva delova organizacionih jedinica kako što su recimo one koje se tiču vodovoda, kanalizacije, pa nadalje. Kroz isti proces trebalo je da prođu i razne inspekcije u gradu, poput komunalne, ekološke, prosvetne, saobraćajne, a koje su mahom bile pod kontrolom DS-a. Imali smo u planu i da obezbedimo i kredite po zaista povoljnim uslovima, uđemo u dodatne dokapitalizacije i ponudimo razne turističke aranžmane raznim privatnicima koji su bili zainteresovani. Takođe bili su u opticaju i projekti vezani za gas i električnu energiju. Ali sada nam jedino preostaje da pokušamo da odbranimo demokratiju od takozvane demokratije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *