Politika trećeg puta

Obraćanje predsednika DSS Vojislava Koštunice Glavnom odboru Demokratske stranke Srbije 23. maja 2010. godine u Zvečanu, na Trojice

Poštovani prijatelji, Demokratska stranka Srbija danas na naš veliki praznik održava sednicu Glavnog odbora na Kosovu i Metohiji, jer želimo da budemo ovde sa našim narodom, da čujemo njegov glas, da mu pomažemo a nipošto odmažemo, da ga podržimo, da mu ulijemo nadu. Naša je poruka, i zato smo danas ovde, da smo uvek bili i da ćemo uvek biti sa srpskim narodom na Kosovu.
Odavde sa Kosova želimo i da odgovorimo svima koji pitaju dokle će više DSS da se bavi Kosovom i zašto se već jednom ne okrenemo praktičnom životu. A naš odgovor jednostavno glasi: ne mogu su razdvojiti životna pitanja od pitanja Kosova. Kada rešavamo životne i ekonomske probleme zar tu ne ubrajamo i najteže probleme sa kojima se suočava naš narod na Kosovu, koji mora da radi, da se školuje, da se leči? Zar svi ti problemi ne bi trebalo da budu briga i odgovornost države Srbije? Ne možemo i ne smemo da rešavamo životne probleme samo u jednom delu države i samo jednog broja građana, a da okrenemo glavu od problema Srba na Kosovu, koji su danas nesumnjivo najugroženiji narod u Evropi. Hoćemo li samo da ulažemo i da samo razvijamo najrazvijenije i najbogatije delove države, a da zaboravimo na južnu pokrajinu, koja je najugroženiji deo Srbije?

EKONOMSKI RAZVOJ SRBIJE
I baš zato što brinemo o životnim problemima najugroženijeg dela našeg naroda i baš zato što brinemo o najugroženijem delu naše zemlje, mi smo danas ovde sa vama da čujemo vaš glas i da vam pružimo našu podršku. Dobro znamo da nema naroda u Evropi koji bi se odrekao samoga sebe, i da nema države u Evropi koja bi se odrekla svoje teritorije. Zato će za Demokratsku stranku Srbije Kosovo uvek biti Srbija. A to znači i odgovornost naše države da brine o životnim problemima svojih građana koji žive u našoj južnoj pokrajini.
Ekonomski razvoj Srbije je od najvećeg značaja i za doslednu politiku očuvanja teritorijalne celovitosti zemlje, podjednako kao i za omogućavanje svim našim građanima da žive normalno od svog rada. To pokazuje da su život, životna pitanja i Kosovo neraskidivo povezani sa državotvornom politikom DSS.
Sve su ovo razlozi zašto smo odlučili da baš ovde na Kosovu i Metohiji predstavimo naš novi Ekonomski program razvoja Srbije od 2010. do 2015. godine. Razmišljajući dugoročno kako da se Srbija što uspešnije razvija, što je garant i očuvanja celovitosti države i normalnog života svih građana, napravili smo ovaj ekonomski program razvoja Srbije. Mi javnosti predstavljamo u svim oblastima privrede razrađen ekonomski program i to je naš jasan odgovor kako vidimo razvoj Srbije u narednih pet godina. Nema nikakve sumnje da je ovo jedini celoviti ekonomski program danas u Srbiji i jedini program koji utvrđuje pravac razvoja zemlje.
Naš program razvoja Srbije ima za svoj najvažniji cilj bolji standard građana, a da bi došli do tog cilja ovaj ekonomski program se najviše bavi merama koje će obezbediti veću zaposlenost i veće zarade. Zaposlenost je ključni kriterijum uspešnosti politike svake vlade. Ma kakve razloge i opravdanja navodila sadašnja Vlada, ona ne može pobeći od odgovornosti ne samo što nije ispunila javno data obećanja da će otvoriti stotine hiljada novih radnih mesta, već zbog masovne pojave gubitka posla i opšte bede koja je zahvatila zemlju.
Javnosti je dobro poznato da DSS nikada nije davala lažna obećanja već da smo se uvek rukovodili realnom i istinitom politikom. Zato saglasno našoj politici i ovaj ekonomski program utvrđuje realnu i održivu ekonomsku politiku kako bi najpre iščupali zemlju iz duboke i veoma teške ekonomske krize. Mi otvoreno kažemo da nas, i kada dođe do uspostavljanje nove i odgovorne vlade, čeka veoma dug, postupan, težak i mukotrpan put oporavka srpske privrede. A da bi oporavili zemlju moramo imati pravi, realni ekonomski program i novu odgovornu vladu koja će imati snage i odlučnosti da sprovede svoju ekonomsku politiku. Najzad, posebno je važno da taj veliki posao moramo i možemo obaviti uzdajući se u sopstvene snage, jer nam preporod nacionalne privrede ne može niko pokloniti i doneti spolja.
Najveća pažnja u programu razvoja Srbije posvećena je obezbeđivanju preko potrebnih investicija i usmeravanje novih investicija u ključne privredne grane kao što su poljoprivreda, građevinarstvo, infrastruktura i energetika. Mi smo pokazali da znamo to da uradimo, jer je najveći priliv investicija u Srbiji bio dok je DSS predvodio Vladu, a građani su to mogli itekako dobro da osete, jer je prosečna plata tada za sto evra bila veća nego što je to danas.
Svi građani su danas više nego zabrinuti svakodnevnim padom vrednosti dinara, što stvara poseban osećaj opšte nesigurnosti. Ekonomski program DSS utvrđuje sprovođenje politike koja će obezbediti dva itekako važna cilja: vođenje restriktivne i realne monetarne politike, kako bi se sačuvala stabilnost kursa dinara, ali i vođenja računa da se sačuva i podstakne što veći izvoz i konkurentnost domaće privrede.
Javnost će moći da sudi o našem ekonomskom programu i da se uveri da je reč o pravim merama ekonomske politike, i da je reč o ekonomskoj politici koja može da ostvari najpreči cilj zemlje, a to je zaustavljanje propadanja i uništavanja domaće privrede i zaustavljanje pada životnog standarda građana. Nema više nikoga u Srbiji ko može da ignoriše da je naša stvarnost takva da sve veća nemaština, siromaštvo i beda zahvata celu zemlju, sve slojeve društva i svakog građanina.
Zato je jedino rešenje da se napravi dogovor vlasti i opozicije o raspisivanju izbora, kako bi Srbija što pre dobila sposobnu i odgovornu vladu koja će sprovesti ovakvu realnu ekonomsku politiku i započeti izvlačenje zemlje iz krize. Nova Vlada na osnovu takve ekonomske politike treba da obezbedi postupno povećavanje zaposlenosti i na taj način pokrene privredu i dovede do povećanja zarada. Ovde se ne radi o stranačkom interesu DSS, već je ovaj naš predlog u najboljem interesu Srbije i njenih građana.
Mi, dakle, javnosti predlažemo i celokupan ekonomski program koji predstavlja osnovu i pravac izlaska zemlje iz krize i obnovu naše privrede. Ali danas, kada vam se obraćamo iz Zvečana, prava je prilika da kažem kako gledamo na opšte ciljeve ekonomskog razvoja srpske zajednice na Kosovu i Metohiji. Ti ciljevi nameću se sami po sebi i svode se na to da je neophodno integrisati srpsku zajednicu sa ekonomskim tokovima u drugim delovima republike, da je neophodno unaprediti kvalitet života, zapravo smanjiti siromaštvo Srba na Kosovu i da je neophodno zaustaviti iseljavanje i omogućiti povratak proteranih Srba na Kosovo. U tom pogledu ključni razvojni prioriteti su razvoj infrastrukture, zapošljavanje, obrazovanje u funkciji razvoja privrede, razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva i stvaranje povoljnog investicionog ambijenta.

DRŽAVOTVORNA POLITIKA

Poštovani prijatelji, ovde na Kosovu je pravo mesto da kažem da Srbija može zaštititi i ostvariti svoje državne i nacionalne interese samo ako se ponovo uspostavi državotvorna politika koju je DSS uspela da obezbedi od 2004. do 2008. godine.
Ta i takva politika, da se podsetimo, zasnivala se na sledećim jednostavnim načelima. Prvo, u svemu Srbija mora, uvažavajući naravno realnost međunarodnih odnosa, da polazi od svojih interesa, a ne da svoje interese podređuje drugim, stranim interesima. I to bilo da je reč o pojedinim državama ili međunarodnim organizacijama. Drugo, državotvorna politika podrazumeva stalni, otvoreni nacionalni razgovor i dogovor, drugim rečima najširi konsenzus ili nacionalno jedinstvo kada je reč o najvažnijim, sudbonosnim pitanjima. Zamena za politiku nacionalnog jedinstva ne mogu biti svakodnevna cenjkanja i pogodbe unutar tanke, jedva sastavljene skupštinske većine. Treće, politiku nacionalnog jedinstva, baš zato što je takva, odlikuje javnost. To znači da se ova politika stvara pred najširom javnošću, potpuno transparentno, u dogovoru sa građanima, polažući stalno računa njima. Sve pred očima građana, ništa iza leđa građana.
DSS se zalaže za ponovno uspostavljanje važnosti političkih načela, jer sudbina zemlje zavisi pre svega od politike koja usmerava razvoj zemlje. Ako se sve svede na nastojanja da se dočepa vlasti i na njoj opstane po svaku cenu, onda je sve dopušteno, pa i dalje propadanje Srbije na bespuću na kojem se našla. DSS se zalaže za državotvornu, načelnu umesto beznačelne politike. Danas je Srbija podeljena i tako podeljena ona je slaba da brine pre svega o svojim interesima. U državotvornoj politici, politici nacionalnog jedinstva nema podele na jedne i druge. To je to politika trećeg puta koja objedinjuje sve oko najvažnijih državnih i nacionalnih interesa.
Kada imamo politiku nacionalnog jedinstva onda uvek polazimo od interesa Srbije, i ne može se desiti da se ti interesi podrede drugim, tuđim interesima. Politika nacionalnog jedinstva čuva zemlju od pogrešnih odluka kao što su bačeni milioni evra u jednostranoj primeni SSP, ili potrošeni milioni evra iz budžeta Srbije da se finansira predizborna iluzija zvana Fijat. Politika trećeg puta i nacionalnog jedinstva, a ne podela na dve Srbije, čuva od štetnih odluka kao što su prihvatanje Euleksa. Takva politika bi onemogućila potpisivanje Istanbulske deklaracija koja garantuje integritet Bosne a ne i Srbije, kao da je Republika Srpska proglasila nezavisnost a ne Kosovo. Politika trećeg puta i nacionalnog jedinstva čuva zemlju od duboko pogrešnih jednostranih deklaracija, kao što je deklaracija o Srebrenici. Isto tako politika nacionalnog jedinstva bi zaštitila zemlju od postupnog priznavanja Kosova kroz međunarodne konferencije, poput predstojeće u Sarajevu, na kojima se bezimeno učestvuje, iako naša država ima ime i zove se Srbija, a Rezolucija 1244 izričito nalaže da na svim međunarodnim forumima za našu južnu pokrajinu jasno stoji ime Unmik Kosovo.

Predsednik Opštinskog odbora Demokratske stranke Srbije u Zvečanu Dragiša Milović predaje umetničku sliku Vojislavu Koštunici, u znak zahvalnosti što je Sednica Glavnog odbora stranke održana na Kosovu i Metohiji

NACIONALNO JEDINSTVO
I još nešto želim ovde na Kosovu da kažem, što je važno za budućnost Srbije. Ako se u Srbiji ponovo ne uspostavi nacionalno jedinstvo i naša politika trećeg puta, onda će u ovako podeljenoj zemlji sve više biti narušavan pravni poredak zarad interesa jedne strane, odnosno vladajuće stranke. Opšti reizbor u pravosuđu bacio je tešku senku i naneo neotklonjivu štetu izgradnji pravne države. Kada je reč o izuzetno važnom antikorupcijskom zakonu pokazalo se da niz državnih funkcionera otvoreno i javno odbija da primenjuje zakon, a u tome će im po svemu sudeći svojim „kreativnim“ tumačenjem priskočiti u pomoć i neke državne institucije. A bez jake pravne države i nacionalnog jedinstva u odbrani načela da zakon mora biti iznad svih i da sve mora biti javno i transparento, sve više će se zakon tumačiti onako kako trenutnoj vladajućoj većini bude odgovaralo.
Da je Srbija danas pravna država i da vlada politika nacionalnog jedinstva ne bi bilo moguće da se tajno potpisuje sporazum sa Euleksom o uspostavljanju granice između Srbije i Kosova i da se ovaj sporazum ilegalno primenjuje. Upravo politika nacionalnog jedinstva i pravna država čuvaju zemlju i naše državne interese od ovakvih dalekosežno štetnih odluka.
Isto tako, da je Srbija pravna država i da vlada politika nacionalnog jedinstva ne bi bilo mogućno da se sadašnja vlast, uprkos skupštinskoj rezoluciji iz 2007. godine kojom se proglašava vojna neutralnost Srbije, očigledno kriomice dogovara sa zvaničnicima NATO kako da Srbija osvane jednog dana kao članica ovog vojnog saveza. Tako je na prošlogodišnjem samitu NATO podržano opredeljenje srpske Vlade da Srbija postane članica NATO, a pre neki dan je generalni sekretar ovog vojnog saveza izjavio da će „učiniti maksimum“ u cilju priključenja Srbije Alijansi, „pristupom korak po korak kakav je tražila srpska strana“.
Srbija treba što pre da se izvuče iz ove pogrešne politike i da ponovo pronađe unutrašnju snagu da se uspostavi nacionalno jedinstvo i da se naši državni interesi jasno i glasno stave na prvo mesto. Zbog toga mi danas sa našeg Glavnog odbora, odavde sa Kosova, ponovo pozivamo da se odmah napravi dogovor vlasti i opozicije o raspisivanju vanrednih izbora. Izbori su pravi put koji omogućava da se Srbija ponovo sabere, da se uspostavi jedinstvo na načelima nacionalne politike, da se prevaziđu uspostavljene podele i da se nikada više intersi Srbije ne podređuju nekim navodno višim idejama i međunarodnim interesima.

RASPISIVANJE VANRENIH IZBORA
Demokratska stranka Srbije se obraća javnosti da podrži našu ideju da je neophodno da se u Srbiji raspišu izbori koji će dovesti do vlade koja može da obezbedi dve suštinski važne stvari od kojih zavisi budućnost zemlje. To su ponovno uspostavljanje nacionalnog jedinstva u državotvornoj politici i uspostavljanje nacionalnog jedinstva u ekonomskoj politici razvoja zemlje. Ako vlast i dalje bude insistirala da vlada zato što ima 126 poslanika, nastaviće da se produbljuju i kriza i podele u zemlji. To nije rešenje i to neće ništa dobro doneti Srbiji. Vreme je da se do jeseni donesu dobre odluke u interesu Srbije i da se pronađe put da zemlja ponovo stane na noge i da se ponovo čvrsto i odlučno brane naši državni i ekonomski interesi. Demokratska stranka Srbije će sa svoje strane uraditi ono što mi možemo da dođe do izbora i da se pobedom trećeg političkog puta uspostavi nacionalno jedinstvo zarad budućnosti zemlje.
Izražavajući još jednom zadovoljstvo što danas sednicu Glavnog odbora održavamo na Kosovu, koje je uvek bilo, jeste i biće Srbija, na kraju vas sve pozdravljam našim pozdravom – Živela Srbija!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *