Žigosanje patriotizma

Piše Branko Radun

Suđenje Miši Vaciću, portparolu organizacije 1389, jasna je poruka mladima da ne organizuju mirne demonstracije protiv nezavisnosti Kosova, da budu politički korektni, da, rečju, ne rizikuju da zbog patriotizma zaglave u zatvoru

Već više od pola godine traje agresivna kampanja, predvođena NVO sektorom, delom medija i delovima vladajućeg režima, protiv navodnog „nacionalizma“ i „ekstremizma“. I pre toga je svako ko brani nacionalne interese, ili je, „ne daj bože“, pravoslavac u javnom prostoru, rizikovao etiketu ekstremiste, antievropejca, pa čak i fašiste. No sada se krenulo korak dalje – pokrenuta je akcija sa ciljem da se „nacionalisti“ diskvalifikuju kao protivnici napretka, kao nasilnici i protivnici osnovnih civilizacijskih normi. Stoga se nastoji da se prognaju sa medija i sa oficijelne scene: da se onemoguće u delovanju, pa čak i da se zabrane sa opravdanjem da su opasnost po državu i javni red i mir. Isto tako medijski se žigošu čak i oni političari, novinari i intelektualci koji su označeni kao „nacionalisti“ i „patriote“.

MARIONETSKI ESTABLIŠMENT
Jedna od taktika ovog fašisoidnog udara na demokratsko i narodno pravo na iskazivanje slobodnog mišljenja jeste to da se izjednače navijačke grupe, patriotske organizacije, stranke patriotske orijentacije kao i intelektualci koji su bliski „srpskom pogledu na svet“. Sva je prilika da u predvečerje novog talasa krize vlast ne želi da rizikuje da se ove grupe i organizacije ne priključe talasu socijalnog nezadovoljstva, i stvore jedan ozbiljan front koji bi u krizi mogao ugroziti marionetski establišement.
Osim nastojanja da se zabrane ili marginalizuju neke grupe koje bi mogle postati jezgro otpora režimu koji ulazi u sve dublje živo blato krize, ovom kampanjom diskreditacije nastoji se i da se te grupe i organizacije međusobno izoluju i odvoje od patriotskih stranaka i intelektualnih krugova. No, možda nategnutim guranjem u isti koš svih njih i podstaknu njihovo približavanje i povezivanje. Kada se neko toliko ocrni i učini politički „nepodobnim“, onda se po proverenom boljševičkom i nacističkom receptu ljudi klone da ga podrže, pa čak i da normalno komuniciraju sa njim.
Stoga ćemo, rizikujući da nas dovedu u vezu sa „ekstremistima“, reći i nešto o progonu i suđenjima kojima je podvrgnuta srpska patriotska omladina. Nikako u isti koš ne trpamo one koji su se borili za nacionalne ciljeve odmereno i one koji su skloni da naprave i neki incident. No ne znamo ni po čemu su ti i takvi navijači i „ekstremi“ toliko opasni da bi bili proglašeni za državne neprijatelje broj jedan. Kao da na jugu zemlje nemamo secesiju, teroriste i narko kartele, kao da nemamo kriminalne grupe i klanove koji deci diluju drogu, kao da nemamo tajkune koji ignorišu zakone, kao da nam država nije sklona padu, već kao da su nam jedini problem navijači i „nacionalisti“. Proizlazi da su oni jedina prepreka ulasku Srbije u Evropu, što je, naravno, budalaština i podmetačina.

NEVLADINA VLADA
Javna je tajna da Srbijom gospodari nevladina vlada koja stoji iza kampanja, organizovanih protiv srpskih patriota. Sve one koji su bili protiv održavanja gej parade, ili su protiv ulaska u NATO, ili su, pak, protiv sramne rezolucije o Srebrenici kojom se ceo srpski narod žigoše kao zločinački – oni shvataju kao neprijatelje u svom ideološkom ratu. Svako ko pokaže malo kuraži da se odupre novom globalističkom jednoumlju, rizikuje medijsko žigosanje, a ako nastavi u tom pravcu, i sudski proces. Nije bez osnova tvrdnja da je zbog nezadovoljstva Brisela i EU zbog neodržavanja gej parade neko morao biti „žrtveni jarac“.
Nevladina vlada je pokrenula u kvoru „hajke na nacionaliste“ više sudskih procesa protiv onih koje je detektovala kao opasne elemente koje bi trebalo ućutkati. Tako se 23. ovog meseca održava suđenje Miši Vaciću, portparolu organizacije 1389, koja je poznata po urbanom i „uličnom“ ispoljavanju patriotizma. Oni su ogranizovali više vidovdanskih marševa gde mladi gandijevskim metodom izražavaju protest protiv nepravde koja se nanosi Srbima na Kosovu. Optužnica protiv lidera ova omladinske nacionalne organizacije ima dve tačke: optužba zbog rasne, verske i diskriminacije LGBT populacije (lezbejke, pederi, biseksualci i transseksualci) u svojim izjavama, i zbog neovlašćenog držanja oružja. U delovanju ove organizacije i Miše Vacića nismo našli elemente rasne i verske diskriminacije, kao ni elemente „govora mržnje“ protiv homoseskualaca, iako je jasno bio protiv održavanja gej parade.
Jasno je da je ovako „tanka“ optužba morala biti pojačana „posedovanjem oružja“ za koje odbrana tvrdi da je podmetnuto, a indikativno je da je pronađeno pet dana posle hapšenja. No bilo kako bilo, utisak je da je ovde očito reč o politički motivisanom i montiranom procesu u kome se nastoje zastrašiti svi oni koji su smetnja režimu sa „patriotske strane“. Poruka mladima treba da bude – nemojte organizovati mirne demonstracije protiv nezavisnosti Kosova ili mirne vidovdanske marševe, budite politički korektni, učlanite se u neku proevropsku stranku, pa možda i dobijete neki privremeni posao; ili, pak, idite u Evropu, dobili ste „beli Šengen“. Ako ste patriota rizikujete medijsko žigosanje ili pak zatvor kao da deci ispred škole dilujete drogu.
To je poruka koju vlast šalje mladima u Srbiji kojima je još stalo do svoje zemlje. Oni su izokrenuli onu Šantićevu, i kao da kažu: ne ostajte ovde… sunce našeg neba neće vas grejati kao što greje evropsko sunce, gorki su ovde zalogaji hleba, ovde gde nema evropskoga raja…

4 коментара

  1. СЛОБОДА ЗА МИШУ, СЛОБОДА СРБИЈИ…е да је више националиста као овај момак. Велики поздрав из Републике Српске. УЗ ТЕБЕ СМО СРБИНЕ!!!

  2. Поздрав и подршка свим родољубима!

  3. Koristim priliku da pozdravim autora teksta i izrazim bezrezervnu solidarnost sa Mišom. Nadam se da ce nas “pecat” uredno izvestavati o toku ovog sudjenja. Neminovna je konstatacija da ako je vlada kompradorska, Crkva nije, te da logicno sledi da ce SPC preduzeti potrebne korake da zastiti ovog mladog rodoljuba. Sonja biserko, tudje-vlade-naloznica, izvesno nece. Po njoj je agresorski rat i rasturanje Jugoslavije proizvod velikosrpskog nacionalizma. Slepa je na progon raje iz Hrvatske, iz B i H, Kosmeta! Tako dobro izvrsava imperijalisticka naredjenja da bi je trebalo unaprediti i poslati u Avganistan da tamo poradi na istom zadatku. U Beogradu je sa izglasavanjem rezolucije o srebrenici krunisala svoju NO antidrzavnu karijeru.

  4. *jasna poruka mladima da ne organizuju mirne demonstracije*,nisam bas dobro razumeo, dali to znaci da su pozeljne *nemirne dmonstracije*..*Pristina,Karlobag,Virovitica*…tako nekako ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *