Обавештајне службе у рату за вакцине

Рат обавештајних служби за заштитну медицинску опрему и респираторе био је увертира рата за набавку вакцина против ковида 19

Након појаве вируса корона у Кини моћне обавештајне службе покушале су да што пре утврде да ли је вирус настао природно или вештачки, да ли представља агенс биолошког рата, и да ли је подметнут намерно или је некоме „побегао“ из лабораторије. Након тога, требало је разрешити и дилему да ли је започела ера коришћења биолошких средстава у хибридном рату. Добијене информације биле су умирујуће зато што није било података да неко свесно покреће биолошки рат, па ни онај „хибридни“, уз коришћење биолошког оружја.

НЕСТАШИЦА СВЕГА Нови обавештајни изазов односио се затим на карактеристике новог вируса – сви су преценили опасност од стопе смртности, а нико није предвидео поразне ефекте високог степена и брзине преносивости. Због тога су све безбедносне процене биле потпуно погрешне.
На почетку пандемије здравствени системи западних држава показали су велике слабости и потпуну немоћ. Људи су умирали на улицама и ходницима болница без шансе да добију чак и било какву, а камоли адекватну лекарску помоћ. Јер недостајало је свега, али недостатак медицинске заштитне опреме био је највећи проблем јер је ометао приступ пацијенту и доводио у питање безбедност медицинског особља. У таквим условима лечење је било немогуће и претио је општи колапс. Многи који су имали шансе да преживе умирали су због недостатка уређаја за одржање живота, пре свега респиратора.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *