Источни подвиг упркос Западу

Србија и Кина

Кина је показала да у Србији види и пријатеља и важног пословног партнера, док Европа и Запад на Балкан и даље гледају као на трећеразредну периферију, заморче и простор подређен њиховим интересима

Ретке су прилике да се Србија у некој области истакне и чак постане лидер и пример за друге. То се ипак догодило, и то не случајно – по броју вакцинација на милион становника Србија је друга у Европи, после Велике Британије, а иза је себе оставила земље попут Малте, Данске, Исланда, Ирске, Литваније, Пољске, Румуније, Словеније, Шпаније… У исто време, када због епидемије вируса корона све велике светске привреде бележе велики пад БДП-а, неки чак и двоцифрено, Србија се, према речима челника, и ту појавила као лидер, с његовим најмањим падом – тачније 1,1 одсто.
Можда би било претенциозно за поређење, али једина држава која је у свему поменутом светски лидер је Кина. Ем се најбрже извукла из пошасти епидемије, ем јој привреда, уместо пада (на ужас многих), бележи раст.
Управо ће протекла 2020. остати забележена и као година до сада најбољих односа Србије и Кине, чиме се Кина потврдила и као искрен пријатељ у епидемији вируса корона, а преко Ексим банке један је од највећих кредитора наше привреде.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Avatar

    Tražeći neki podatak u vezi vakcine “Sputnik V” na Internetu, ugledam akcenat (citat) u jednim ruskim novinama iz istupanja Lukašenka (pre dva dana) o “produbljivanju strateških odnosa sa Kinom i dostizanja novog nivoa gvozdenog bratstva (kako oni nazivaju našu saradnju), i partnerstva za sva vremena”, koji Sija naziva moj lični prijatelj. Mislim da se nikako ne bi smelo umanjiti značaj odnosa sa Kinom, ali bi svakako trebalo biti realan u „gvozdenom bratsku“ i “ličnom prijateljstvu“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *