Москва подржава „договор две стране“ у Украјини

Кијев тражи да Запад санкцијама повећа притисак на Русију и натера је да „оде из Украјине“, да би је представили као учесницу у сукобу и на њу превалили кривицу за неизвршавање споразума

Ни после више од шест година од почетка оружаних дејстава, и пет од потписивања Минских споразума, конфликт на истоку Украјине није решен. Додуше, Мински споразуми окончали су „врућу“ фазу ратних сукоба, уз тек спорадично отварање ватре, али замрзнути конфликт није донео ни Кијеву ни Донбасу трајно олакшање. Нити су самопроглашене Доњецка и Луганска Народна Република стекле статус независних држава, или бар уставно признатих покрајина са широком аутономијом, нити је украјинска централна власт успела да врати устаничка подручја под своју јурисдикцију. А још мање је Кијев успео да војнички покори исток Украјине који је радије спреман да ратује него да призна легитимном антируску пучистичку власт. Тако су сада обе сукобљене стране заглављене у статусу кво од кога сви трпе, а напретка нема ни на видику. Од оваквог стања профитирају само кругови, пре свега на Западу, којима одговара да Москва има што више жаришта нестабилности и сукоба на својим границама. Па да, трошећи енергију на решавање насталих криза, Кремљу остане мање времена и снаге за деловање на глобалној арени.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Avatar
    Tоплица

    Јасно нам је зашто Русија још увек мора да се брани и кад спашава свој сопствени народ, а Америка то не чини и кад черечи нас или Ирак, или било кога под капом небеском. Стварни победници II светског рата имали су готов план за све а нарочито за пропаганду. И све донедавно деловали као рај на Земљи.
    Украина се навукла на обећања али је закаснила са тактиком Мазепе. Покушавајући да тргује стратешким положајем а на штету браће, узалуд се осрамотила, док су бисаге дојучерашњих газда Света већ увелико празне.Молимо се Богу да дојучерашњи хегемон, који се није прославио ничим осим пропагандним лажима и суровошћу, још одступи, да зла престану а Свет да почне да се бави стварним правима друштава и појединаца, стварним проблемима Планете.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *