Каламбур без евиденције

Случај ЈМБГ

Док се у државној канцеларији немушто, и из другог плана, тврди да им се непажњом омакао податак о милионском неевидентирању лица преко личног матичног броја, у грађане се увукла сумња да у свему има и неке лоше намере… Како је скоро 6,2 милиона пунолетних грађана Србије добило једнократну помоћ државе у износу од 100 евра; да ли је ту било дуплог пријављивања? Наводно није, јер управо уношење матичног броја то одмах елиминише!

Данима је једна информација Канцеларије за информационе технологије и е-управу, изречена такорећи успут, кружила јавношћу изазивајући упитаност, чуђење па и узнемиреност међу грађанима. Јер оно што су сазнали тиче се управо њих. Без обзира што ће се касније испоставити да и није све баш онако како је речено.
Директор поменуте канцеларије Михаило Јовановић је 23. септембра рекао да је приликом израде Централног регистра становништва откривен невероватан податак – да преко 2,8 милиона становника Србије нема јединствени матични број грађана (ЈМБГ).
„Нарочито пре 1980. ЈМБГ није био обавезан и углавном старији грађани немају јединствени матични број грађана“, рекао је. Како је навео, подаци су вођени у папирним књигама, па су се дешавале грешке попут дуплих бројева, или да неко нема број. „То нас је све онемогућавало да развијамо савремене системе електронске управе“, објаснио је Јовановић за ТВ Н1.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *