„НОВИЧОКОМ“ НА ПУТИНА

Русија пред новим санкцијама

За Печат из Москве АЛЕКСАНДАР ЂОКИЋ

Алексеј Наваљни, најпопуларнији несистемски опозиционар у Русији, већ трећу недељу прикован је за болничку постељу, где је донедавно био у стању вештачки индуковане коме. Руски лекари из болнице у Омску, где је Наваљни испрва био хоспитализован, тврде да је његовом стању узрок „нарушени метаболизам“, док немачки војни лекари из састава Бундесвера излазе с тврдњама да је руски опозиционар отрован злогласним нервним отровом „новичок“

Све су шансе да шира јавност неће никада сазнати шта се заиста догодило тог 20. августа када се Алексеј Наваљни спремао за лет из Томска у Новосибирск, где је требало да учествује у политичко-промотивним активностима, упркос томе да му је услед судског поступка о клевети који се против њега води било забрањено да напушта Москву. Руска, али и западна публика једноставно су преплављене изјавама токсиколога, хемичара и медицинских стручњака који наступају с дијаметрално супротних позиција у складу с тиме коју страну у оквиру наратива о „новичоку“ подржавају.
Разуме се да би читав сиже о „тровању“ Наваљног могао одлично да послужи за шпијунски филм, испуњен управо оваквим и њима сличним техничким детаљима и пикантеријама – да ли је „новичок“ био у течном или чврстом стању, како то да се нико из окружења Наваљног није отровао, како је могуће да је он успео да преживи напад бојним отровом када му сатима није пружена неопходна здравствена помоћ, јер му се слошило у авиону, како није било сведока тровања када је Наваљни путовао у пратњи свог политичког тима, а попио је једино чашу чаја на томском аеродрому итд.
Анализа свих ових детаља је, међутим, скретање пажње с много битније теме, а то су последице овог наратива, његова конструкција и садржина. Уопште није ни важно шта се с Наваљним десило, осим наравно на личном плану на ком се страдање сваког човека доживљава као трагедија. За политикологе није битно да ли је он отрован, ко га је отровао и како је то успео да учини, или се Наваљном пак једноставно слошило, а касније су анализе „наштеловане“ да прикажу глобално славни „новичок“. Међутим, важна је чињеница да је одређен наратив, или сценарио, пуштен у јавну медијску сферу, он испуњава наше екране, он полако улази у нашу свест, и постаје неотуђив део наше реалности.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *