Лов у мутном

Каква се намера крије иза све нескривеније промене у понашању Сједињених Америчких Држава према Србији, укључујући наравно и Косово и Метохију?

Tекст није изашао у „Вашингтон посту“ већ у његовом суграђанину с немерљиво мањим утицајем, нећемо сад о угледу, у „Вашингтон тајмсу“. Написао га је извесни Џ. Мајкл Волер, који нема никаквог утицаја у круговима који „Вашингтон пост“, а не „Вашингтон тајмс“, сматрају угледним. И приде Волер има функцију вишег аналитичара за стратегију у Центру за безбедносну политику, тинк-тенку који нема баш никакав углед, па и мање од тога, у оним угледним круговима око „Вашингтон поста“ и вашингтонског естаблишмента који он представља.

ЦЕНТАР ЗА БЕЗБЕДНОСНУ ПОЛИТИКУ Па ипак, без обзира на све то, на Волеров је текст у „Вашингтон тајмсу“ – под насловом „Нека пропала косовска стратегија Била Клинтона нестане усред пандемије ЦОВИД-19“, који не оставља простора за нагађање о ауторовом ставу према тој политици, што нам је донела толико тога а ништа добро – на овај је дакле текст неопходно обратити нарочиту пажњу, а то ћемо овом приликом и учинити. Пошто је Волеров Центар за безбедносну политику (Center for Security Policy – ЦСП) далеко ближи Белој кући Доналда Трампа од свих оних експерата за наш случај који га презиру, уосталом, као и самог Трампа.
Из ЦСП-а су у најближе Трампово окружење дошли његова председничка саветница Келиен Конвеј, шеф кабинета Националног савета за безбедност Фред Флајц, заменик саветника за националну безбедност Чарлс Каперман, а и Трамп је о функционерима ЦСП-а, пре него што их је довео у свој тим, говорио као о „веома високо респектованим људима, које ја заправо познајем“.
Додајмо, а важно је и за даљу причу, да је реч о организацији са изразито антимуслиманским ставовима, која је уз то повезана и са саставним деловима америчког војноиндустријског комплекса као што су компаније „Локид Мартин“ и „Боинг“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *