Спин као вирус

Епидемија подметнутог медијског наратива

Са ширењем новог вируса корона по америчким медијима главног тока ширило се и антикинеско расположење које је циљало кинеску државу: „Криза вируса корона открива пукотине на кинеској фасади јединства“, или сасвим орвеловски: „Вирус корона открива кључне недостатке и мало снаге у управљању Кином“

Део Балкана вероватно никада неће престати да верује у свемоћ завера и никада неће престати да сања брзу и лаку зараду. Томе у прилог говори порука коју је аутор ових редова добио прошле недеље. У поруци је било наведено да је Кина остварила чисту добит, од двадесетак милијарди долара, јер је вешто искористила, дакако нимало случајну, појаву новог вируса да намагарчи велике америчке и западноевропске играче на берзи. Којој берзи и које тачно играче, није било наведено.
Будући да помало пратим кинеску политику и економију, није ми било тешко да препознам извор те вести који нема много везе с њеном коначном реинтерпретацијом, и то није ништа чудно. У ери интернета информације и вести круже планетом муњевито, знатно брже од биолошких вируса, мењајући успут чињенична упоришта и значењску супстанцу. Али једно је када такву вест најпре не разуме у потпуности, па је још на друштвеним мрежама погрешно реинтерпретира неки отуђени медијски конзумент склон сензацији. Сасвим је друго када медији главног тока, пре свих они у САД, а које доживљавамо као узоре објективног извештавања, свесно стану у ред продаваца медијске магле, покушавајући да употребе епидемију у туђем дворишту у геополитичке сврхе.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Avatar

    Uvedeno je vanredno stanje u Srbiji zbog virusa korona. Podržavam imajući u vidu inertnost našeg sveta kada su epidemije u pitanju. Međutim, istovremeno ostaje utisak nedefinisane diskrepance između stanja na terenu u vezi virusa i stepena donete mere. Možda bi u ovaj “mozaik” trebalo ubacici i još ponešto. Odgovor na izbegličku krizu i ponašanje EU i odgovor na (verovatni) plan Zapada prema Srbiji i AV kada je u pitanju “brzo” rešenje pitanja “Kosova”. U narednom periodu, dok traje vanredno stanje, Srbija bi ostala “nedodirljiva”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *