ЕПС наставља успешну сарадњу на обнови капацитета

Потписан споразум о адаптацији бродске преводнице ХЕ „Ђердап 2“

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и „Електропривреда Србије“ потписали су споразум о адаптацији бродске преводнице на Хидроенергетском пловидбеном систему „Ђердап 2“, којим настављају успешну сарадњу на обнови бродских преводница.
„Први пут после неколико деценија Србија може да каже да су улагања у водни саобраћај око 350 милиона евра. Реконструкција обе преводнице, на Ђердапу 1 и 2, вредносно износи 60 милиона евра. ЕПС ће бити задужен за документацију, министарство које водим биће инвеститор, а када се све заврши, пренећемо сва права на ЕПС. Нема ничег важнијег од улагања у енергетску и путну инфраструктуру. Хвала ЕПС-у што смо за посао реконструкције преводнице на Ђердапу 1 добили похвалу европских институција да је цео тај процес један од најпрегледнијих у водном сектору наше земље“, поручила је Зорана Михајловић, потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.
Преводница је пуштена у рад 1994. године и за то време је прошло више од 170.000 пловила и 110 милиона тона робе у укупно 40.700 превођења.
Обнова ће омогућити да постепено расте број преведених бродова и превезеног терета. Укупна вредност пројекта процењена је на 27,5 милиона евра.
„Преводница која ће бити обновљена значи нови живот, исто као што нови живот значи то што ћемо у наредних 10 година, а трудимо се да то буде и мање, урадити капитални ремонт свих 10 хидроагрегата овде на ’Ђердапу 2’. Тиме ћемо повећати инсталисани производни капацитет за 50 мегавата. Кад завршимо комплетну реконструкцију имаћемо 320 мегавата инсталисане снаге најчистије и најјефтиније, зелене енергије. Захваљујем председнику Србије Александру Вучићу на подршци, као и потпредседници Владе Зорани Михајловић и свим учесницима пројекта“, рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС.
Реконструкцијом преводнице на ХЕ „Ђердап 2“ добиће се ефикасан систем превођења пловила уз значајно мањи број и краће трајање непредвиђених застоја и прекида пловидбе. Трошкови одржавања биће 30 одсто мањи него сада, а биће и већа безбедност рада бродске преводнице. Такође, енергетска ефикасност опреме повећаће се за 50 одсто.​

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *