Кол и посмртно истерује правду

Удовица „канцелара ујединитеља“, др Мајке Кол Рихтер појављује се као „једини и аутентични“ тумач „онога што јесте Хелмут Кол“ и његово (право) место у историји

Упорна леди Магбет из Огерсхајма: Удовица Хелмута Кола наставља судски процес који је неколико година пре смрти започео „канцелар ујединитељ“ против писца његових мемоара – новинар Хериберт Шван је, без Колове сагласности, из 630 сати снимљеног материјала истргао његове интригантне и осветничке опаске о некадашњим пријатељима, од Ангеле Меркел до шефова државе Рихарда фон Вајцзекера и Кристијана Вулфа

На интернету се недавно појавио један необичан, интригантан (опширан, 19 страница) текст, који је изазвао наглашену пажњу немачке јавности. Потписала га је (можда и написала) др Мајке Кол Рихтер, дама која је у једном часу, пре неку годину, довела до усијања политичку атмосферу у Берлину: била је оптужена да је, као његова (друга) супруга, „отела“ канцелара Хелмута Кола и ставила га у „заточеништво“.
Готово никог, тврдило се, ни од његових (некадашњих) блиских сарадника, није пуштала к њему. Чак ни његова два сина. Кад су једном, ненајављено, банули, наредила је, наводно, обезбеђењу да их удаљи с капије породичне куће у Огерсхајму. Догађало се то и пре него што је несрећни Кол, падом низ степениште, постао везан за инвалидска колица, чиме је њена (пре)власт над беспомоћним, некад једним од најмоћнијих државника у свету, постала тотална.

ЛЕДИ МАГБЕТ ИЗ ОГЕРСХАЈМА Једва успевајући да нешто, готово неразумљиво (последица пада и можданог удара) промуца, Рихтерова је постала његов гласноговорник, тумач и интерпретатор. У ретким, писаним оглашавањима, искључиво преко страница (булеварског и високотиражног) „Билда“, било је, по уверењу његових пријатеља, мање Кола, а више њеног „рукописа“. Необичан супружнички однос постао је, наједном, озбиљна национална тема: планули су страх и забринутост да би „леди Магбет из Огерсхајма“ могла да постане господар канцеларове политичке оставштине и „ретушира“ (фалсификује) историју!
Медији су се присетили случаја (чувеног) Вилија Бранта и горког искуства његових страначких пријатеља и поштовалаца са (амбициозном) Брантовом удовицом Бригите Зебахер. Згражавала их је учесталом интерпретацијом његових (наводних) ставова о неким темама и личностима, у којима није било ничег социјалдемократског, по чему су немачка јавност и свет знали, и препознавали, „икону“ најстарије немачке политичке парије.
Удовица „канцелара ујединитеља“ се у оном обраћању јавности преко интернета, узимајући као повод двогодишњицу његове смрти (1930–2017), појављује као „једини и аутентични“ тумач „онога што јесте Хелмут Кол“ и његово (право) место у историји. Стварни и непосредни повод за њен „излазак на барикаде“ и обрачун са „фалсификовањем Кола“ јесте интригантан судски процес који је Кол започео 2012. против писца његових мемоара, новинара Херберта Швана, и „ојачао“ га додатним аргументима 2014. И још га, постхумно, води: у већ споменутом тексту, под насловом „Зашто тужба“, Рихтерова тврди да судски процес, бранећи себе, води „лично“ Кол, а она га „само наставља“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *