Тачна дијагноза и погрешна терапија

Руско-српске аналитичке дилеме (2)

Русија ништа не би постигла ако би уместо ексклузивно стратешко-партнерских веза са Србијом покушала да изграђује симетричне односе са свим државама региона и то раме уз раме с ЕУ. Можда би то за њу било добро када би било могуће, али није

 

Ако је основана теза да је Европска унија рођена и даље егзистира као цивилно крило Атлантског пакта, а уверен сам да јесте, да ли је онда реално и помишљати да је могуће да Москва тесно сарађује са ЕУ како би учврстила свој положај на Балкану и избегла ту даље потискивање од стране САД и НАТО-а? Одговор је недвосмислено негативан, а њега су и сами аутори руског текста посредно дали када су констатовали да ЕУ заједно са САД само чека погодну прилику за даљи продор у руско двориште. Није ли онда бесмислено заговарати да противник на прагу сопствене куће може да буде партнер на путу до ње?

УМИШЉЕНО ПАРТНЕРСТВО Наравно – не! Русија ништа не би постигла ако би уместо ексклузивно стратешко-партнерских веза са Србијом покушала да изграђује симетричне односе са свим државама региона и то раме уз раме са ЕУ. Можда би то за њу било добро када би било могуће, али није. Као што неки у Србији имају илузију да ћемо просперирати ако се дистанцирамо од Русије и окренемо Западу, тако и у Русији има оних који се губе у геополитичкој магли. Запад Србији не нуди ништа на пољу заштите виталних националних интереса да би нас придобио. Напротив, и даље покушава да угуши Републику Српску и да нам наметне прихватање лажне косовске државности.
Да нам нуди РС и бар фер поделу Косова (ако не и враћање целе те наше отете покрајине), још бих и разумео да неко тврди да већ озбиљно залазеће западно сунце може да нас огреје. Али добро знамо да нам нико битан у САД и ЕУ ништа не нуди, већ би и даље хтели да отимају наше. Тако је и с Русијом. Ни за тачку није боље. Берлин с њом сарађује у вези с пројектом „Северни ток 2“ јер му је то профитабилно, али када се ради о Украјини, грубо делује против руских интереса. Ни друге европске силе, ма колико настојале да с Русима праве разне послове и на речима заговарају западно-руско помирење, не ризикују да се замере Вашингтону. У свим важним питањима прате га. Па онда, још једном питам, није ли смешно предложити да Русија рачуна на то да ће јој Брисел стратешки пружити руку на Балкану?

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *